Așa cum afirmam într-un alt articol, două incendii în urma cărora românii trebuiau să iasă în stradă, nu vor fi suficiente, era necesar și un al treilea, care să dărâme Guvernul. Și iată că s-a produs! Cineva a aprins fitilul și apoi s-a retras în umbră, pentru a nu fi considerat vinovat. Dar de astă dată n-a fost ”incendiat” un club, ci România însăși, căci avalanșa protestelor s-a tot rostogolit până când acum sunt greu de oprit, fiind gata să măture totul în cale. Deocamdată sunt pașnice, dar cine știe ce se poate întâmpla mâine, dacă lucrurile nu se calmează?

     Felicitări, români! Bravo, România! Ați ieșit din nou în evidență, căci flacăra „pârjolului” a ajuns până în îndepărtatele Americă și Australia. Și să mai spui că nu suntem originali! Păi să ne audă și să ne vadă lumea ce bravi suntem! Mai ales când suntem gata să ne dăm în cap unii altora. Și cum altfel dacă nimeni nu cedează? Și cum altfel dacă unul cedează, iar celălalt continuă să lovească?

     Se știe că orice reacție, mai devreme sau mai târziu, va fi urmată de o contrareacție, ceea ce s-a putut vedea și în situația care de câteva zile zguduie țara. Timp de mai multe seri în Piața Victoria s-au adunat mii, apoi zeci de mii de oameni, iar numărul protestatarilor a tot crescut, și nu doar în București, ci și în alte orașe ale țării, ba chiar și peste hotare. Și toți strigau în neștire felurite lozinci, între care principala era „Jos Ordonanța 13!”. Dar când aceasta a fost retrasă de Guvern, firesc ar fi fost ca protestatarii să se retragă, însă aceștia nu și nu, cu și mai multă înverșunare s-au adunat în același loc să strige „Jos Guvernul!”, ceea ce arată că de fapt aceasta era adevărata revendicare. Și iată că lucrurile au degenerat și susținătorii Guvernului au ieșit și ei la atac, adunându-se în piața de la Cotroceni și strigând „Jos Iohannis!”. Ce-i drept, aceștia sunt mult mai  puțini, însă numărul lor va crește, dacă tensiunea socială nu scade. Mai sperăm ca cele două mulțimi să nu se întâlnească.

     În situația dată, este firesc să ne întrebăm ce fel de conducători și-a ales poporul român, cum comunică între ei pentru pacea și bunăstarea noastră, cine ar trebui să fie garantul acestei păci și de ce nu se dorește calmarea spiritelor, ci ca într-un delir se dorește agitarea lor? În ce epocă am intrat? Oare acum politica țării se face prin via Facebook, prin SMS-uri și presiunea Străzii sau această politică este „la distanță” ori „la fără frecvență”?! De ce nu stau oamenii puterii față în față și să dezbată problemele țării în mod pașnic și rațional, ci preferă să le „discute” prin intermediul mulțimilor scoase în stradă?

     Cine are intenția să dezbine poporul?! Probabil după vechiul și cunoscutul dicton latin: „Dezbină și stăpânește!” Dacă există cineva interesat în acest sens, va continua să dezbine până când va reuși. Apoi va exclama satisfăcut precum poetul clasic latin Horațiu (68-8 î. Hr.) care-și exprima sentimentul de satisfacție la împlinirea unei dorințe prin cuvintele: Hoc erat in votis! , adică: Aceasta îmi era dorința! Sau poate ca împăratul Nero, care a dat foc Romei și apoi s-a bucurat de spectacol.

     Bineînțeles că acum, cu privire la situația creată, opiniile sunt diferite. În timp ce pe străzile din marile și micile orașe ale țării unii urlă lozinci și injurii, alții stau în casă, cu ochii lipiți de televizoare de parcă ar urmări cu sufletul la gură nu știu ce nuvelă preferată, și dacă din întâmplare privitorii au nefericirea de a fi posesorii unor opinii contrare, imediat se iau la harță. Și iată deci cum se produce Marea Dezbinare. Spectacolul din piețe nu poate fi numit „o nouă mineriadă, cum spunea cineva, căci deocamdată este pașnic, mai degrabă poate fi numit „o nouă protestiadă”, un fel de boală modernă care a cuprins România și care acum constituie „mândria fanilor Facebook”, căci imaginile postate pe internet aduc „tinerilor frumoși și liberi” multe like-uri, dar nu se știe dacă și un viitor mai bun. Teamă ne este că aceste manifestații repetate ale străzii, încurajate de unii politicieni și folosite ca o armă împotriva adversarilor, vor crea un precedent periculos pentru politica românească.

     Vorbind despre opinii, ar trebui să facem referire și la mass-media. O parte dintre mijloacele de comunicare în masă se dovedește a fi partinică, incisivă și incitantă. Într-o seară am ascultat cu stupoare răcnetele unui comentator de la un anumit post de televiziune. Respectivul comentator, de altfel foarte competent în profesiunea sa, prezentând evenimentele străzii în timpul protestelor împotriva Guvernului, se dădea de ceasul morții în nedemna sa încercare de a manipula masele în direcția partinică în care dorea Domnia sa, încât credeam că este vorba de vreun meci de fotbal. E de groază cu câtă tenacitate și agresivitate în limbaj prezenta faptele. După părerea noastră atât presa cât și televiziunea ar trebui să fie nepartinice și să nu incite populația, ci să prezinte realitatea nemistificată.

     Este trist că de această atitudine este contaminată și presa, chiar și cea locală. Unul dintre ziarele în limba română din județul Covasna, la rubrica Editorial, publică articole vădit tendențioase cu țintă precisă. Cu tot respectul pentru autorul lor, dar nu putem fi de acord cu acest mod de a practica profesiunea de jurnalist. Una este să prezinți faptele nepărtinitor și alta este să le prezinți tendențios manipulând conștiințele oamenilor, adică făcându-i sau influențându-i să gândească la fel ca tine. Menirea jurnaliștilor este de a prezenta faptele așa cum sunt și de a lăsa liberă conștiința cititorilor. Dacă jurnaliștii au libertatea de exprimare, cititorii ar trebui să aibă libertatea de gândire asupra faptelor sau realității prezentate de jurnaliști, și nicidecum să fie influențați de aceștia într-o direcție sau alta..

     Luni, 6 februarie 2017, aceeași publicație covăsneană publică într-un articol opinia parlamentarilor de Covasna cu privire la Ordonanța de Urgență 13, adică „mărul discordiei” care i-a făcut pe oameni să iasă în stradă. De această dată, un alt jurnalist, a prezentat lucrurile în mod obiectiv, fără patimă și atacuri la adversari politici. Este prezentată poziția „Reprezentanților românilor din județul Covasna în Parlamentul României, deputatul Octavian Goga și senatorul Gheorghe Baciu, ambii din Partidul Mișcarea Populară” față de OUG 13. Totuși este de remarcat faptul că această opinie a fost exprimată „la solicitarea locuitorilor din Întorsura Buzăului, prin intermediul Facebook”, și nu într-un cadru instituționalizat. Atunci la ce mai sunt bune Parlamentul României, Guvernul și Președinția? Înlocuiți-le cu Facebook și ați rezolvat problema!

     Trecând peste acest fapt, să vedem ce spun cei doi parlamentari ai PMP referitor la discutarea proiectelor de legi în Parlament. Senatorul Gheorghe Baciu: „Poziția noastră (PMP) și a mea este cea a unui partid de opoziție, deci contra formei de rezolvare a acestor probleme prin ordonanță de urgență, ci prin discutarea în legislativ!” Deputatul Octavian Goga are cam aceeași părere ca și senatorul, dar adaugă: „Dezaprob în totalitate reacția președintelui Iohannis care ar trebui să fie mai cerebral și responsabil, el ar trebui să calmeze lucrurile nu să iasă în stradă pentru a instiga populația și să arunce țara în haos, lucru pe care l-a și făcut”. Nici reacția cetățenilor față de cele declarate de parlamentari nu s-a lăsat așteptată. Prin aceeași rețea de socializare, un covăsnean își spune punctul de vedere:  „Nu pot fi de acord cu afirmația referitoare la președinte, nu el a aruncat țara în haos, ci lipsa de implicare a Parlamentului. Președintele, care până acum o lună nu și-a făcut simțită prezența prea mult, a fost singurul reprezentant al statului care a luat atitudine la modul concret”. Desigur, așa gândește respectivul cetățean, numai că sfatul sau îndemnul lui către parlamentari conține aversiune și incitare, ceea ce nu ni se pare normal: „E rândul dumneavoastră să reacționați și să transformați manifestația pașnică în arma împotriva majorității PSD+ALDE”. Păi, stimate domn  concetățean, în clipa când vorbim despre „arme” împotriva cuiva, lucrurile nu mai sunt „pașnice”, cum afirmați dumneavoastră. Și împotriva cui vreți să fie folosită această „armă„? Împotriva unei majorități alese în mod democratic? Dar această majoritate nu este formată tot din români?! Mai adaugă pașnicul cetățean: „Bătaia de joc la adresa poporului nu trebuie să rămână nesancționată. Legal, doar dumneavoastră o puteți face.” Aici suntem de acord cu opinia dumnealui, doar că această „bătaie de joc” aparține numai majorității blamate sau și părții celeilalte, la care face referire domnul Octavian Goga? Fiți drepți și nu căutați adevărul la stânga sau la dreapta, ci la mijloc. E mai bine să analizăm lucrurile în profunzime, să nu ne lăsăm cuprinși de patimă, ci să rămânem obiectivi, fără să lovim mereu unii în alții. Dacă nu putem ajuta la restabilirea liniștii, cel puțin să nu stricăm lucrurile punând paie pe foc.

     În articolul în discuție este menționată și poziția UDMR-ului: „Poziția parlamentarilor români din județul Covasna este asemănătoare cu cea a UDMR-ului”, exprimată prin vocea președintelui executiv al organizației județene UDMR Covasna, dl Grüman Róbert. Acesta este de acord că „Indignarea cetățenilor este absolut justificată. Parlamentul nu poate fi ocolit de Guvern prin adoptări de OUG”, deși au mai făcut-o și alții în trecut. Însă, în concluzie, domnul Grüman Róbert spune un lucru inteligent și de bun simț: „Nu cred că partidele parlamentare trebuie să folosească aceste manifestări în scopuri politice, iar din acest motiv nu voi participa la manifestări”. Deci se poate adopta și o atitudine echilibrată, fără tendințe belicoase.

     Din păcate, nici discursul de ieri al președintelui Iohannis în Parlament n-a fost cel mai fericit, astfel că Pacea încă nu s-a așternut pe pământul românesc. Dă Doamne tuturor gândurile cele bune și iartă-i și pe cei care greșesc, și pe cei care hulesc, căci păcătoșii tăi suntem cu toții!

 

                                                                                                                                     Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail