În jur de 2.400 de cetăţeni din Sfântu Gheorghe care au solicitat şi au primit ajutorul social pentru încălzire pot fi sancţionaţi contravenţional dacă nu şi-au trecut în declaraţii toate proprietăţile, imobile, autovehicule, componenţa familiei şi veniturile acesteia.
Şeful Direcţiei de Asistenţă Comunitară, Tanko Vilmos, a declarat că la începutul lunii trecute a fost demarată campania de verificare a beneficiarilor care au solicitat, în cursul anului trecut, ajutor pentru încălzire. Acesta declarat că, la solicitarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin Direcţia de Protecţie Socială, are obligaţia de a efectua lunar, până la începutul sezonului rece următor, anchete sociale pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, dar şi proprietăţiile – imobilele sau autovehiculele pe care solicitanţii le deţin. “Persoanele care urmează să fie controlate, în următoarele luni, sunt selectate de către ministrul de resort, pe criterii stabilite de acesta”, a declarat Tanko Vilmos.
Acesta a precizat că Agenţia Judeţeana pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Covasna a comunicat deja lista beneficiarilor pentru care se vor efectua anchete sociale, în cursul anului 2012. Lista cuprinde peste 2.400 de titulari, din totalul beneficiarilor din Sf. Gheorghe.
În luna februarie, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Sfântu Gheorghe au efectuat 250 de anchete sociale, pentruverificarea veridicităţii datelor înscrise de beneficiarii de ajutor de încălzire. Potrivit şefului din cadrul Asistenţei Comunitare Sf. Gheorghe, până acum nu au fost găsite nereguli.
“Amenzile contravenţionale sau avertismentele, după caz, vor fi aplicate ţinând cont de împrejurările în care a fost comisă contravenţia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului”, a mai spus Tanko Vilmos.
Anna-Maria Chiţu