Până în 15 octombrie a.c., agricultorii cu terenuri arabile afectate de secetă pot depune cererile pentru a beneficia de sprijin financiar.

Guvernul României a adoptat hotărârea privind schema de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012, care se acordă în agricultură în sectorul vegetal.

Potrivit şefului Direcţiei de Agricultură Covasna, Konczei Csaba, această hotărâre de Guvern presupune acordarea unui ajutor pentru culturile agricole în terenuri arabile, de 100 de lei per hectar, pentru cei care au între 1 şi 10 hectare, maxim: „E foarte important de reţinut că este vorba numai despre terenuri arabile. Pășunile, fânețele nu intră. Orice fermier care are suprafața arabilă mai mică de un hectar, nu va fi recompensat. Orice fermier care are suprafața arabilă mai mare decât un hectar, va fi despăgubit, dar numai până la 10 hectare. Deci, cu maximum, 1.000 de lei”, a explicat Konczei Csaba.

Suma prea mică?

Şeful Direcţiei Agricole Covasna susţine că suma este prea mică pentru a acoperi pierderile: „Cel puțin în zona noastră, unde predomină culturile de cartofi și de sfeclă, care necesită o investiție mult mai mare decât culturile de cereale, este foarte, foarte puțin. Pe lângă asta, se preconizează ca ajutorul pe suprafață, SAPS ce se dă de la APIA, pentru terenul agricol, să crească la valoarea maximă posibilă pentru anul 2012, undeva la 172 de euro pe hectar, ca și compensare, dar tot nu rezolvă problema producătorului de cartofi și de sfeclă, fiindcă în ceea ce priveşte investiția pe un hectar de cartofi sau un hectar de sfeclă pierderea nu poate fi compensată cu 40 și ceva de euro plus 1.000 de lei, a mai spus Konczei Csaba.

Konczei Csaba

„Am semnalat către Minister valoarea mică a cuantumului. Din păcate, Guvernul României atât poate să pună acum la dispoziția producătorilor agricoli… asta este”.

Cei care doresc să beneficieze de acest sprijin financiar trebuie să depună cererile la Direcţia Agricolă, până în data de 15 octombrie a.c.

Directorul Konczei Csaba, a informat că dosarul trebuie să conțină o cerere tipizată, conform legii, copia după buletinul de identitate, dovada unui cont bancar operațional valid și copia cererii depusă la APIA copia cererii de la APIA, cu mențiunea de la APIA – „conform cu originalul”. „Există cerere tipizată, toți fermierii, indiferent de forma juridică acestora – persoane fizice, PFA-uri, etc sunt beneficiari eligibili și dacă nu sunt înregistrați la APIA, dar trebuie să aibă peste un hectar (…) Dacă fermierul nu este  înregistrat la APIA, atunci el trebuie să scoată de la primărie o adeverință din registrul agricol, care să ateste condițiile de eligibilitate”, a mai spus şeful Direcţiei Agricole Covasna.

Condiţie importantă

Trebuie reţinut că este important ca aceia care solicită acest ajutor vor trebui să îşi menţină calitatea de producător agricol, pentru încă trei ani.

„Există o clauză foarte interesantă în această hotărâre de Guvern. Conform regulamentelor europene, cine solicită acum 100 de lei pe hectar, trebuie să își mențină calitatea de producător agricol, încă trei ani. În caz contrar, banii primiţi vor fi returnaţi”, a explicat Konczei Csaba.

Este nevoie de ajutorul primăriilor

Şeful Direcţiei Agricole Covasna a făcut un apel către primării şi consiliile locale: „Toată schema de ajutor o să fie implementată de Direcția Agricolă, deci și plata și cererile vor fi preluate și prelucrate de Direcția Agricolă. Dacă am calculat bine, ţinând cont că sunt 14.000 de fermieri în județ, asta ar însemna că până pe 15 octombrie să se preia 350 de cereri pe zi. În forma actuală a Direcției Agricole, fără ajutorul primăriilor, acest lucru e imposibil. Cer ajutorul primăriilor pentru aplicarea acestei scheme de minimis”, a spus Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, cererile ar putea fi preluate de către referenţii agricoli.

„Ca să nu plimbăm toți fermierii până în Sfântu la Direcția Agricolă, cererile vor fi preluate de către referenții agricoli, cu acordul primarilor, bineînțeles. O să arondez colegilor mei, la fiecare coleg din Direcția Agricolă câte 3-4-5 primării, și aceștia vor ține legătura cu referenții acelor primării. Când au strâns dosarele încât să mergem după ele, venim, înregistrăm, prelucrăm cererea și confirmăm prelucrarea cererii către primărie și către fermier”, a explicat Konczei Csaba.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail