Doar patru din totalul celor 44 de cursuri pe care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna le-a programat pentru acest an au fost derulate, până în prezent, din cauza unor modificări legislative și a unor neclarități generate de acestea, dar și din cauza reducerii fondurilor alocate de stat pentru derularea cursurilor.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că programul de formare profesională al Agenției cuprindea, pentru acest an, 44 de cursuri, pentru 616 persoane, însă, până în prezent, doar 5 cursuri au fost începute și 4 s-au finalizat.

Piedicile pentru organizarea acestor cursuri au fost multiple: de la rectificări bugetare, până la lipsa de interes a furnizorilor de formare profesională.

„A fost solicitată suma de  690.000 de lei, a fost aprobată suma de 200.000 de lei și în momentul de față am ajuns la 100.000 de lei, prin rectificare, astfel că nu mai putem să organizăm niciun curs sau vom organiza cursuri în limita solicitărilor șomerilor”- a precizat directorul AJOFM.

Potrivit acestuia, în vederea organizării cursurilor, au fost organizate două licitații: una pentru furnizorii care să asigure formarea agenților de pază și alta pentru domenii ca lucrător în comerț, manichiurist pedichiurist, florar, contabil și sudor. În ambele cazuri nu s-a prezentat niciun furnizor de formare profesională.

„Lipsa furnizorilor este totuși de înțeles, în condițiile în care nici până în acest moment legislația nu este întocmită astfel încât să fie clar care din cele două entități – ministerul sau furnizorul de formare – plătește comisiile de examen.  Din acest punct de vedere, entitatea care are dreptul să aprobe  și să dispună începerea unui curs – Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), nu a mai făcut nicio nominalizare, și din acest punct de vedere, noi stăm la mijloc. (…) Legea a fost trimisă la promulgare domnului președinte Iohannis, care luna trecută a respins-o.” – a mai menționat directorul Kelemen Tibor.

Cereri pentru organizarea de cursuri de formare continuă să sosească la AJOFM,  însă, datorită vidului legislativ și a lipsei de fonduri, se va decide în funcție de numărul de cereri pentru fiecare curs în parte, care dintre ele vor fi inițiate, în limita bugetului disponibil.

„Anul acesta au fost începute 5 cursuri, cu 70 de cursanți, dintre care au fost  finalizate 4, iar pentru cursul de tehnician maseur s-a amânat examenul. În total, în acest moment nu pot fi începute 11 cursuri, pentru care s-au înscris 154 de cursanți. ”- a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Continuă înscrierile la cursul de administrator imobile

Totuși există și o veste bună: continuă înscrierile la programul de formare ca administrator imobile. Acesta este organizat prin Centrul Regional de Formare Profesională  Târgu Mureș. Cursanții pot depune cererile de înscriere la Primărie, până la data de 7 septembrie, la sfârșitul lunii urmând să înceapă cursul, la centrul de formare al AJOFM Covasna, de pe strada „Daliei”, nr.1,  bl. 12, sc.E, parter, Sfântu Gheorghe – a precizat directorul Kelemen Tibor.

Acest program de formare profesională este organizat în contextul în care, Guvernul României a aprobat în luna mai 2017, un proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Proiectul legislativ prevede, printre altele, că administratorii de bloc trebuie să facă dovada că au obţinut un certificat de calificare profesională, pentru a exercita această funcție.

Prin noul cadru legal, va cuprinde, printre altele prevederea că: „În scopul administrării şi întreţinerii condominiului, asociaţia de proprietari poate încheia contracte în numele proprietarilor cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor, înfiinţate potrivit prevederilor legale în vigoare”.

Candidaţii pentru funcţia de administrator de imobile trebuie să prezinte comitetului executiv al asociaţiei de proprietari documentele prevăzute de lege, precum şi alte documente solicitate printre care, obligatoriu: atestatul;  certificatul de calificare profesională obţinut în conformitate cu legislaţia în vigoare privind formarea profesională a adulţilor;  cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune de natură economico-financiară; dovada poliţei de asigurare de răspundere civilă profesională.

Finalitatea cursului va consta în obținerea unui certificat de absolvire, recunoscut de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, conform AJOFM Covasna.

Dosarele de înscriere trebuie să cuprindă: carte de identitate – copie; certificat de naștere – copie;  diplomă de studii – studii medii – copie; atestat – copie; adeverință medicală care să ateste că aplicantul este apt pentru curs; formular de înscriere (care se va înmâna la fața locului).

Ana Ciorici Costache

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail