Și în această perioadă, Agenţia pentru Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna organizează mai multe cursuri de formare profesională. Printre acestea se numără cursurile de lucrător în comerț, competențe antreprenoriale, ospătar, chelner, vânzător în unități de alimentație, bucătar, comunicare în limba engleză, competențe informatice.

Potrivit datelor oferite, marți, de directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor, în luna noiembrie (a.c.) sunt programate să se desfășoare șapte cursuri, pentru 131 de persoane, iar în luna decembrie, zece cursuri, pentru 239 persoane, prin fonduri europene.

Curs de agent de curățenie la Vâlcele, Araci, Belin, dar și la Sfântu Gheorghe, pentru șomeri de lungă durată și persoane de etnie romă

În cadrul unui proiect cofinanţat din fonduri europene, derulat de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM), în parteneriat cu societatea Brahms Internaţional Braşov (Proiectul „CONFORM), un curs de agent de curățenie, cu o durată de trei luni de zile, se va desfășura în patru localități din județ.

 Cursul, adresat unui grup 85 de persoane, majoritatea șomeri de lungă durată și persoane de etnie romă, va începe în curând la Vâlcele, Araci şi Belin.

„Săptămâna aceasta pornește cursul de agent de curățenie, cu două grupe la Vâlcele, respectiv la Araci și unul la Belin, iar echipa este compusă”, a spus marți, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, domnul Kelemen Tibor. Acesta a precizat că la începutul lunii decembrie (a.c.) va porni și în Sfântu Gheorghe un astfel de curs. În momentul de față, datele Agenției arată că în județul Covasna există 1.438 de șomeri de lungă durată.

„În ceea ce privește cursurile de curățenie, ne-am axat mai puternic pe șomerii de lungă durată și pe persoanele de etnie romă. (…) La aceste cursuri încercăm, după cum ne-am și propus, să existe o parte de socializare, să încercăm să îi învățăm despre ce înseamnă curățenia de bază, începând de la curățenia proprie, apoi curățenia mediului în care ei locuiesc și a comunității pe care o reprezintă. Ne propunem integrarea lor într-un sistem; să îi preluăm și să îi punem într-o băncuțe, să înceapă să aibă competențele de scriere, îmbunătățirea competențelor de comunicare și nu în ultimul rând, competențelor sociale (…). Nu ne-am propus neapărat ca județul Covasna să aibă agenți de curățenie cu diplomă, ci ne-am propus ca acești oameni cuprinși în aceste cursuri să-și îmbunătățească starea lor socială pe această perioadă și să schimbe mentalitatea față de ce așteptări are comunitatea față de o persoană de etnie romă, modul în care aceasta trebuie să se integreze și după aceea să aibă așteptările să fie și angajați”, a precizat directorul executiv Kelemen Tibor.

Datele AJOFM Covasna arată că până la 31 octombrie a.c., au fost  peste 770 de șomeri au fost implicați în cursurile de formare, rata medie de plasare la cursurile aflate sub monitorizare în acest an fiind de 43%.

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail