Doar 680 de șomeri din totalul celor peste 4.800 aflați în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna beneficiază de indemnizație de șomaj. Această situație, ce nu s-a mai întâlnit la nivelul județului în ultimii 25 de ani, ar putea avea efecte negative asupra economiei județului, arată conducerea Agenției.

Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea  Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că din totalul de 4.879 de persoane aflate în evidența Agenției ca fiind în căutarea unui loc de muncă, 680 beneficiază de indemnizație de șomaj, restul de 4.199 fiind șomeri ce nu beneficiază de indemnizație.

„În ianuarie aveam în evidență 807 persoane indemnizate, iar în februarie am plătit doar 680, deci, în aceste condiții, dacă e să privim situația din punct de vedere al plăților pe care le efectuăm, am putea ajunge să spunem că nu mai există șomaj în Covasna. (…)”- a declarat directorul executiv Kelemen Tibor.

Acesta a menționat că, în opinia sa, scăderea numărului de șomeri indemnizați ar putea genera probleme în ceea ce privește dezvoltarea județului: „Studiile sociologice pe care avem și noi posibilitatea să le aprofundăm ne informează asupra faptului că în domeniul șomajului ai nevoie pentru o economie stabilă, sau pentru o economie în dezvoltare, de un șomaj care să se cifreze la minim 2 procente, dar ideal ar fi un șomaj de în jur de 4%. Dacă am urmări datele naționale, am spune că da, România se încadrează în această plajă. La nivel județean, în schimb, Covasna, câteodată dezvoltată monoindustrial – în confecții – sau dezvoltată mai puțin pe industria grea (…), generează și poate să atragă după sine o anumită problematică.” – a spus directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

El a menționat că din totalul celor 4.199 șomeri care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, majoritatea au studii incomplete, și că doar cele 680 de persoane indemnizate ar putea corespunde necesităților unui loc de muncă și că această situație ar putea constitui o problemă pentru investitorii din județ sau pentru cei care ar dori să investească în Covasna:

„680 de persoane în evidența noastră nu înseamnă total șomaj, pentru că alături de acestea se regăsesc aproximativ 4.000 de persoane, majoritatea beneficiare de venit minim garantat și care au școli incomplete, primare, minim gimnaziale, dar care nu corespund nevoilor pieței muncii. Au existat anumite investiții pentru a forma aceste persoane și a le recanaliza pentru nevoile județului, dar dacă este să vorbim în mod real despre numărul persoanelor care de mâine pot fi responsabilizate să ocupe un loc de muncă în funcție de cunoștințe, starea lor de sănătate, atunci am putea să vorbim în cel mai rău caz de 680 de persoane, care distribuite pe județ ar însemna cam 150 de persoane pe municipii, localități, orașe, ceea ce înseamnă o lacună foarte, foarte mare în ceea ce privește necesitatea forței de muncă. Orice investitor care vine, dorește să aibă posibilitatea să selecteze, iar selecția se face dintr-o bază, iar dacă tu ai cca. 100 de persoane din care să selectezi, per localitate, sunt foarte puține șanse să păstrezi 10 persoane (…). Aceasta deja devine o condiție  de a te apropia de acest județ, de a dori să investești în condițiile în care datele statistice spun că tu nu ai resursa necesară unei selecții (…), iar noi plecăm de la premisa că investitorii care vin în Covasna nu vin să angajeze doar forță de muncă necalificată. Aceasta ar fi și pentru noi o problemă, pentru că forța de muncă necalificată înseamnă o salarizare redusă, înseamnă o lipsă de interes într-un anumit domeniu și dezvoltarea județului ar trebui să se  realizeze ținând cont de anumite procese de bază, cum ar fi turismul, sau agricultura.” – a explicat directorul executiv Kelemen Tibor.

Acesta a menționat că în județul Covasna nu s-a mai înregistrat un număr atât de redus de șomeri indemnizați, de peste 25 de ani și a precizat că efectele acestei situații s-ar putea reflecta și în cadrul Bursei Generale a Locurilor de Muncă pe care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă o va organiza la Sfântu Gheorghe, în aprilie.

„Suntem într-o situație critică, situație ce ar putea fi identificată și demonstrată cu ocazia  bursei locurilor de muncă din 14 aprilie pe care o organizăm  deja cu mare, mare dorință. În Covasna, o astfel de stare, așa număr redus de șomeri indemnizabili nu am avut de la începutul anilor 90.”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna. El a  amintit că Agenția va continua, prin serviciile sale,  demersurile în vederea îmbunătățirii calității resursei umane din județ:

„Noțiunea de stimulare a forței de muncă este benefică atât către angajator. Trebuie să îi dai acestuia un suport material, alături de resursa umană. Pentru resursa umană pe care noi o avem, excedentară, în momentul de față, dar necorespunzătoare, trebuie să continuăm cu toate formele de pregătire și mai ales cu programul <<Șansa a doua>> (n.r. – ce a cuprins cursuri adresate persoanelor fără studii sau cu studii primare sau gimnaziale să obțină o calificare), unul dintre pașii pe care i-am făcut, dar care trebuie continuați cu intensitate, ulterior, cu partea de ucenicie și nu în ultimul rând, prin formarea profesională continuă, pentru că piața este destul de dinamică și trebuie să fim pregătiți în acest sens.”- a declarat Kelemen Tibor.

. . Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail