Peste 60% dintre cererile depuse de agenții economici covăsneni la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, în vederea obținerii sumelor aferente somajului tehnic pentru luna martie, ca urmare a suspendării contractelor de muncă a salariaților, au fost aprobate la plată, banii fiind virați în conturile bancare ale fimelor.

 La solicitarea Mesagerul de Covasna, directorul AJOFM, Kelemen Tibor, ne-a comunicat că din cele  546 cereri depuse de agenții economici covăsneni, pentru un număr de 3102 salariați care se află în șomaj tehnic, au fost aprobate la plată, până în data de 21 aprilie a.c., un număr de 363 dintre acestea, pentru 2362 de salariați, suma achitată  fiind de 1.523.693 lei (o medie de 645/angajat).

Directorul AJOFM a  precizat, totodată,  că niciuna dintre cererile depuse  de reprezentanții firmelor covăsnene nu a fost respinsă, cele neaprobate la plată, încă, fiind în lucru.

 

„Plăţile pentru şomajul tehnic vor continua după alimentarea bugetelor ANOFM şi ANPIS”

În cursul zilei de miercuri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat printr-o postare pe pagina sa de socializare că „a doua parte a plăţilor pentru solicitările de şomaj tehnic se va efectua imediat după ce bugetele ANOFM şi ANPIS vor fi alimentate cu fondurile stabilite în urma rectificării bugetare.”
„De îndată ce bugetele ANOFM şi ANPIS sunt alimentate, la finalul procedurilor interne, cu fondurile de la rectificarea bugetară, cea de-a doua parte a plăţilor pentru solicitările verificate aferente şomajul tehnic se şi fac. M-am asigurat astăzi că totul este pregătit”, a scris Violeta Alexandru.

Nemulțumiri în rândul firmelor solicitante

 Reprezentanții unor firme covăsnene ne-au comunicat faptul că deși au încărcat/depus documentația prevăzută de lege, în vederea obținerii sumelor pentru plata șomajului tehnic, angajații AJOFM Covasna le-au solicitat să transmită, electronic, și alte documente.

Directorul unei societăți comerciale căruia i s-a comunicat prin email, la începutul acestei săptămâni „RESPINGEREA DEOCAMDATĂ a cereri depuse”, a declarat că  AJOFM Covasna „solicită  documente și corecții care exced cadrul legal instituit de OUG 30/2020 cu modificările și completările ulterioare, respectiv cadrul metodologic instituit de portalul aici.gov.ro privind șomajul tehnic”. Acesta a postat pe pagina de socializare a firmei A&C Associated corespondența avută cu AJOFM Covasna pe această temă. La finalul răpunsului dat de directorul firmei, către AJOFM, se arată că „respingerea cereri pe motivele mai sus invocate, în opinia noastra îndeplinește latura subiectivă și obiectivă a faptei de abuz în serviciu în conformitate cu prevederile art.297 Cod Penal (Lg.297/2009 cu modificările și completările ulterioare).”

Răspuns la respectiva postare, directorul AJOFM a scris: „Stimați experți. Realitatea este mult mai relevantă, respectiv faptul că AJOFM Covasna vine în sprijinul mediului de afaceri și plătește în această etapă grea sume importante de bani ca șomaj tehnic, subvenții pentru angajatori. Până la această dată nu a fost emisă nicio decizie de respingere sau de recuperare a vreunei sume solicitate de angajatori din acest județ. Sumele plătite sunt de ordinul milioanelor deci vă mulțumim că sunteți alături, valorificați serviciile noastre iar pentru eventualele neplăceri ne cerem scuze! O greșeală de tipul eroare a contului IBAN duce la neplata sau virament eronat în alt cont. Știm că respectați munca, știm că doriți să fiți respectați, știm că vă place să fiți plătiți, dar responsabilitatea socială stimați domni experți si consilieri financiari, economiști, trebuie să exceadă etapa actuală deci nu a intra în șomaj tehnic iar apoi în disponibilizare este soluția economiei covăsnene ci contribuția adusă în găsirea de alte resurse și dezvoltarea pieței autohtone.

 Potrivit  conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă, îm jur de  9.800 de contracte individuale de muncă erau suspendate în judeţul Covasna, la jumătatea lunii aprilie, majoritatea din cauza pandemiei de coronavirus.

 

Maria Crețu-Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail