Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna a plătit peste 12 milioane de lei pentru aproape 7.000 de angajaţi trimiţi în şomaj tehnic, în luna aprilie a.c., ca urmare a pandemiei de SARS-CoV-2.
Directorul executiv al Agenţiei, Kelemen Tibor, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că până la sfârşitul acestei săptămâni vor mai fi făcute şi alte plăţi, menţionând că printre cei care urmează să primească banii se numără şi aproape 1.600 de persoane care lucrează la trei fabrici de confecţii din municipiul Târgu Secuiesc.
„Ieri am dat pentru 6.694 persoane acea sumă de 75%, în total peste 12,3 milioane de lei pe care le-am plătit pentru circa 1.000 de firme solicitante. (…) Mai sunt câteva societăţi cu plăţi mari, printre care fabricile Zarah Moden, New Fashion şi Secuiana din Târgu Secuiesc, unde sunt cam 1.600 de angajaţi, la care au fost câteva aspecte legate de documente ce au trebuit clarificate, iar banii se vor plăti până la sfârşitul acestei săptămâni. (…) Nu e uşor, volumul de muncă este foarte mare, trebuie să fim foarte atenţi, urmărim să nu se facă plăţi duble, apar multe erori şi, de asemenea, situaţii tensionate cu beneficiarii, pe care trebuie să le soluţionăm. (…) Trebuie să se înţeleagă faptul că noi gestionăm banii statului, nu sunt banii noştri şi trebuie plăţile trebuie făcute în mod legal. Curtea de Conturi deja a solicitat baza de date şi începe controalele pentru a vedea cum s-au plătit şi gestionat aceste sume de bani care vor fi descărcate de la Uniunea Europeană”, a declarat Kelemen Tibor.
Acesta a mai spus că a solicitat ministerului majorarea cu 5,5 milioane de lei a bugetului pentru acoperirea plăţilor persoanelor aflate în şomaj tehnic.
„Bani există, se pot depune în continuare dosare aferente şomajului tehnic”, a menţionat Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, procentul persoanelor din judeţul Covasna trimise în şomaj tehnic în perioada pandemiei este sub 20% din numărul total al celor cu contract individual de muncă, printre acestea numărându-se atât angajaţi din sectorul public, cât şi privat.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES