Google lansează cea de-a doua competiţie globală de ştiinţă care se desfăşoară online şi care se adresează tuturor tinerilor creativi din lume.

“Google Science Fair” este un concurs deschis tuturor tinerilor cu vârste cuprinse  între 13 şi 18 ani care au sau desfăşoară proiecte originale în domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Anul acesta competiţia îşi propune să  premieze  acei  tineri care  reuşesc să găsească un răspuns  logic, bazat pe stiinţă,  la întrebările  banale   pe  care cu toţii  le-am rostit măcar o singură dată,  dar la care nu am căutat niciodată un răspuns. Sloganul concursului este următorul “Toată lumea are  întrebare. Care este a a ta?”

Înregistrarea în competiţie  a început în luna ianuarie  şi se termină pe 1 aprilie. Cei interesaţi se pot înscrie la concurs  pe site-ul: http://www.google.com/events/sciencefair/index.html. Acolo se găsesc toate informaţiile necesare şi un mic filmuleţ de prezentare. Tot ce trebuie să faci  este să îţi pui o întrebare  la care să doreşti să  găseşti  un răspuns,  pe care să îl poţi demonstra printr-un proiect .  La acest concurs  tinerii pot participa singuri sau în grupuri de câte trei persoane. Cei care vor să îşi întemeieze o echipă  îşi  pot alege membrii echipei  şi prin intermediul site-ului. Proiectul trebuie realizat în limba germană, engleză, spaniolă sau italiană, iar  organizatorii pun la dispoziţia celor care  nu cunosc aceste limbi, un  link translator online . Foarte important  este ca tinerii care doresc să participe la concurs să  obţină aprobarea părinţilor. Concursul se desfăşoară în întreaga lume,  prin internet.Cum nu toate geniile sunt elevi de nota 10, oricine are câteva întrebări de pus este binevenit în competiţie. Aşa că, toţi doritorii sunt îndemnaţi să înceapă lucrul la proiecte şi să pună la punct detaliile,  individual sau  cu echipa.

Deşi termenul limită de depunere a proiectelor este   1 aprilie a.c., este recomandat să vă înscrieţi de pe acum, fiindcă puteţi schimba orice detalii ale proiectului, pe parcursul muncii voastre. Conform  site-ului,   proiectele depuse vor fi   analizate de  un juriu format din  profesori universitari  şi  învăţători.  La sfârşitul lunii  mai,   din numărul total de participanţi doar 90  de concurenţi  vor fi recompensaţi  cu cele mai  rapide şi performante lap-topuri  Google Chrom Book.  Aceştia vor trece în etapa semifinală, unde doar 15 se vor califica pentru etapa finală. Pe data de 23 iunie , cei 15   competitori  vor fi transportaţi gratuit  cu avionul  în California, locul unde vor participa la  finala concursului, cu proiectele iniţiale.   Aici vor fi desemnaţi  ultimii trei  câştigători,   din trei categorii de vârstă: 13-14 ani, 15-16 ani şi 17-18 ani.

Premiile acordate constau în: expediţie pe Insulele Galapagos, împreună cu National Geographic şi  burse de la Google,  în valoare de 50.000 de  dolari.

Câştigătorii vor avea şansa să lucreze în centre de cercetare şi excelenţă precum centrul CERN din Elveţia. Domeniile din care pot face parte proiectele sunt foarte diversificate.

Deci, ai vreo întrebare?

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail