În cadrul celei de-a 34-a ediţii a Simpozionului Naţional „Ziua verde a cartofului” 2011, în comuna Zăbala a fost organizat, vineri, Simpozionul cu tema „Cartoful – materie primă pentru industrializare”. Prin intermediul acestui eveniment, specialiştii de la Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, în calitate de organizatori alături de Federaţia Naţională a Cartofului, au urmărit realizarea transferului rezultatelor ştiinţifice din unităţile de cercetare şi învăţământul superior, către producătorii de cartof.
„Ziua verde a cartofului” 2011 s-a bucurat de participarea a peste 200 de cultivatori de cartofi din ţară, membri ai asociaţiilor de profil, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Participanţii au pus în discuţie aspecte privind locul şi importanţa cartofului în agricultura ţării, precum şi necesitatea producerii şi promovării soiurilor româneşti. De asemenea, s-a discutat şi despre importanţa microzonelor de producere a cartofului de sămânţă, cu posibilităţi de identificare a noi astfel de microzone.
Ţinând cont de faptul că judeţul Covasna este recunoscut în ţară pentru culturile de cartofi, reprezentanţii societăţilor de profil au avut cu ce se lăuda. Prin prezentarea la faţa locului, a realizărilor pe care societăţile pe care le conduc le obţin, an de an, specialişti în cultura cartofului precum Romulus Oprea – Romion SRL Zăbala, Becsek László – Biofarm SRL, Mucsi Mihály – Agrico – M SRL şi d-na Mike Luiza – SCDC Târgu Secuiesc, Bajcsi Ákos – Agrovest SRL Cernat şi Bartha János – SC Solfarm SRL Sfântu Gheorghe, au reuşit să îi surprindă plăcut pe toţi participanţii care, în unanimitate, au fost de părere că aceste culturi ar fi o mândrie oriunde în Uniunea Europeană.
Cu privire la ,,Ziua verde a cartofului”, la care a luat parte, prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, a spus că „în cadrul acestui eveniment a avut loc un benefic schimb de experienţă între cultivatorii de cartofi din Covasna şi cei din alte judeţe. Ceea ce m-a surprins nu este ideea că judeţul nostru are cei mai frumoşi cartofi, ci faptul că specialiştii noştri lucrează cu aceeaşi tehnologie, aceleaşi utilaje, aceleaşi mijloace ca ţările dezvoltate din Uniunea Europeană. Este îmbucurător să vedem că măcar în unele segmente ne aflăm la nivel european”.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Cartofului din România, Ioan Benea, în prezent în România se cultivă cartofi pe aproximativ 250 mii de hectare. Jumătate din producţie se foloseşte pentru consum propriu, iar cealaltă jumătate acoperă pe deplin necesităţile consumului intern de cartofi.
Anna-Maria Chiţu