Programul de susținere a producției de usturoi a fost aprobat de Guvern, iar agricultorii covăsneni se pot înscrie chiar și în această perioadă.

În Ședința Guvernului din 18 martie 2020 a fost aprobată o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.

Pentru a fi considerați eligibili, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Sprijinul financiar este de maximum 3000 euro/ha.

Impactul financiar prevăzut este de maximum 7.500 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1.579,080 mii euro și se asigură din bugetul pe anul 2020.

Potențialii beneficiari pot fi: producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; producătorii agricoli persoane juridice.

Prin actul normativ recent adoptat se îmbunătățește cadrul legal existent, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel, au fost introduse  următoarele reglementări: valorificarea producției de usturoi se va face în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune până la data de 27 noiembrie; în vederea monitorizării calității usturoiului care se oferă populației, potențialii beneficiari trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, ce va fi verificat de către Autoritatea Națională Fitosanitară; pentru acuratețea datelor privind suprafețele deținute și cultivate cu usturoi, se solicită beneficiarilor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere; verificarea de către reprezentanții DAJ a culturii, înainte de recoltare, cu evaluarea producției; procedura de inspecție și verificare se realizează de către structura cu atribuții în inspecții tehnice din cadrul MADR și se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri, a informat MADR.

Cum se realizează înscrierile?

Cererile se depun până la data de 15 mai inclusiv. Conducerea Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna consideră că nu va exista niciun impediment în acest sens. Cei interesați vor putea transmite documentele necesare înscrierii, prin email.

„În această perioadă, am limitat contactul cu publicul, dar i-am contactat pe toți cei care în perioada anterioară s-au interesat de acest program. Sunt circa 15 producători interesați, deocamdată, iar colega care se ocupă de acest program, a explicat exact fiecăruia ce trebuie să facă, ce documente trebuie să pună la dosar. Aceste dosare le vom primi ori scanate și trimise prin poșta electronică, ori prin poșta tradițională. Nu vom avea, în acest sens, niciun impediment în a derula acest program.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.

Anul trecut, la nivel de județ, acest program a avut 8 beneficiari, cu aproape 11 hectare.

Conducerea Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna a făcut un apel către fermierii din sectorul vegetal, dar și cel zootehnic, apicol și al industriei alimentare să își continue activitatea, respectând prevederile și măsurile generate de starea de urgență instituită în România.

Totodată, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis astăzi, prin intermediul unei rețele de socializare, că circulația fermierilor nu este afectată de noua ordonanță militară cu măsuri pentru prevenirea răspândirii COVID-19!

În cadrul Ordonanței Militare nr. 3/24.03.2020, se menționează că pe perioada stării de urgență este permisă „deplasarea pentru realizarea de activități agricole sau deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare”.-  au precizat reprezentanții Ministerului.

Ana Ciorici COSTACHE

sursa foto: www.madr.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail