Agenţia Naţională de Presă AGERPRES se înscrie între instituţiile fundamentale ale statului român, consideră preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

„Eu cred că AGERPRES se înscrie de acum între instituţiile fundamentale ale statului român. Şi din punct de vedere istoric, pentru că s-a creat în finalul secolului al XIX-lea, ca un mijloc de informare corectă a publicului românesc, dar şi din punct de vedere al utilităţii practice, pentru misiunea pe care şi-a asumat-o. Şi, din acest punct de vedere, cred că este singura agenţie de ştiri care încă de la înfiinţare a urmărit colectarea unor ştiri corecte şi verificate şi a avut un respect deosebit pentru ceea ce se cheamă opinia publică românească. Pentru aceasta, la aniversare, mă înclin în faţa palmaresului acestei instituţii şi îi doresc în continuare spor în tot în ceea ce face pentru că face foarte bine”, afirmă preşedintele Academiei Române, în mesajul transmis cu prilejul aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea AGERPRES.

***

Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un „serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special”.

La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei „telegrame”, pe 11 aprilie.

Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii.

În cei 130 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Agenţia Naţională de Presă continuă să actualizeze lumea şi să ofere informaţii echilibrate, cu caracter imparţial. AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail