Piața imobiliară din Sfântu Gheorghe bate pasul pe loc în ultima perioadă. Agenții imobiliari sunt disperați și spun că abia mai reușesc să vândă un apartament pe lună.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare dau vina pe condiţiile de creditare tot mai stricte, pe salariile din  județ dar și pe faptul că odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată oamenii au devenit mai reticenți când vine vorba să își facă un credit la bancă. Într-o discuție pe care am purtat-o cu managerul agenției imobiliare „Petromex”, am aflat că piața imobiliară stagnează de mulți ani și că deși lumea este interesată de oferte, de multe ori fie prețurile sunt prea ridicate, fie zonele unde sunt amplasate imobilele nu sunt pe placul clienților.

„Nu merge de destul de mult timp, deci dacă fac la trei – patru luni una (o vânzare-n red), să zic merci. (…) Înainte era programul „prima casă”, și atunci mai mergea, acum fiind cota de 30-40%, pe care trebuie să o aibă omul, știți cum e în ziua de azi, nu are atâta. (…) Toată lumea dădea năvală când era cota de 5% avans, acum nu mai merge, e o altă formă „noua casă” cum spun ei, unde trebuie să ai 30% avans, sau 40-50%, iar oamenii nu au acum. (…) Plus că, din câte am înțeles eu, salariile trebuie să fie de la 1700 de lei în sus, ceea ce nu știu dacă are cineva aici. Nu știu, poate și faptul că suntem în lunile de vară, iulie-august, dar nu ne-a mers nici înainte cine știe ce. (…) Lumea se interesează, au mai venit acum și din Italia sau de unde au mai venit, probabil că au ceva bani, dar nu caută apartamente după ce avem noi. Cel puțin ce am eu, nu e ceea ce vor ei: comfort I, II sau III, decomandat, să fie și ieftin. Poate unii ar da și prețul pieței dar nu prea mai sunt apartamente pentru că s-au tot vândut, oamenii nu mai pleacă, unii s-au stabilit aici, nu se mai construiește nimic. Tot vinzi, tot faci, dar nu e o piață ca să zici: „am de toate”  – a declarat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna” managerul Petromex, Ionela Ilieș.

Un alt agent imobiliar spune că, deși mai există o oarecare căutare pe piața imobiliară, oamenii sunt mai reținuți în ultima vreme când vine vorba de cumpărarea apartamentelor, iar printre motive s-ar număra lipsa banilor, dar și faptul că în județul Covasna programul „prima casă” nu mai are căutare.

„Piața imobiliară staționează din cauză că nu mai dau băncile bani. Se caută (oferte – n.red.), dar oamenii sunt foarte pretențioși și cred că nu prea mai sunt oameni care să aibă bani cash. (…) La noi programul „prima casă” nu mai există, s-a oprit, lucru care ne afectează foarte mult fiindcă nu avem putere de cumpărare pe piață și toate locuințele stau pe loc. Și în restul județului situația este la fel. (…) Cât a mers programul „prima casă” a mers bine, când nu mai merge e la pământ tot.” – ne-a declarat agentul imobiliar Ion Sava.

Potrivit acestuia, în municipiul Sfântu Gheorghe prețurile de pornire variază între 10 mii de euro și pot ajunge chiar și până la 40 de mii de euro, în funcţie de cât de spaţioase sunt imobilele, de zona în care sunt amplasate, nivelul de confort, numărul de camere, dar și de starea în care se află acestea și îmbunătățirile care le-au fost aduse. Ion Sava spune că la cea mai mare căutare sunt  imobilele din străzile Nicolae Iorga, Crângului, dar și cele din centrul orașului, de lângă magazinul „Șugaș” sau Piața „Mihai Viteazul”: „Depinde, prețul de pornire pentru o garsonieră comfort I este între 10 și 15 mii de euro, un apartament cu două camere este între 12 mii de euro și 25-27 de mii de euro, iar de la 25 de mii, pentru că mai sunt și cu trei camere care sunt și cu 22 de mii de euro, până la 40 de mii de euro sunt cele cu trei camere.”

Nici la capitolul închirieri nu stăm mai bine. Agenții spun că pe lângă faptul că nu prea mai există apartamente de închiriat, proprietarilor nu li se mai pare rentabil să le ofere spre închiriere: „Nu prea dă lumea în chire, sunt mai reținuți, care vor să dea în chirie pentru bani, mai dau, dar sunt foarte puțini. E foarte multă lume care vrea să închirieze apartamente, am cerințe dar nu am oferte.”, explică Ionela Ilieș.

În ceea ce privește perioada de vârf pe piața imobiliară părerile sunt împărțite. Dacă managerul agenției „Pentromex” consideră că ultima perioadă în care agențiile imobiliare au dus-o cel mai bine a fost 2006 – 2008, Ion Sava este de părere că atâta timp cât a funcționat programul „prima casă” piața imobiliară a funcționat fără probleme.

„Anul acesta, cât a mers „prima casă” a fost perioadă de vârf, pentru că s-au ridicat prețurile de la 20 de mii de euro, la 30 de mii de euro, la apartamentele cu două camere.” – spune acesta.

„Anul care a mers cel mai bine … a fost acum mult timp. (…) Acum 7-10 ani în urmă se întâmpla. Criza economică ne-a terminat, cum au început prețurile să crească nu s-a mai putut. (…) Acum, vara, ar fi fost bine pentru că venea lumea de la muncă din străinătate, cu un bănuț strâns, și investea, cumpăra ceva, dar acum văd că nici ei nu mai investesc. Ce au avut de cumpărat au cumpărat, alții nu prea vin și când vin sunt foarte pretențioși. Vin în valuri, nu pot să zic concret că cel mai bine merge iarna, sau toamna. Și toamna ar mai merge bine, după lunile de vară, ar merge bine pentru că omul mai vinde câte ceva, mai face rost de bani.” – explică Ionela Ilieș.

Terenuri puține, pe bani grei …

Nici terenurile nu prea mai sunt accesibile clienților. Ion Sava spune că deși o oarecare cerere ar exista, pe lângă faptul că nu prea se mai găsesc, cele care au mai rămas sunt foarte scumpe.

„Terenurile nu sunt în Sfântu Gheorghe și nu se găsesc, sunt cereri dar nu se găsesc. De găsit în oraș o locuință, un loc, un teren bun, nu prea găsești. Și dacă găsești unul foarte mic, de 200 – 300 de metri pătrați, este foarte scump, peste 30 de euro / metrul pătrat.” – explică Ion Sava.

A fi sau a nu mai fi … agent imobiliar. Aceasta-i întrebarea . .

Ca o concluzie la finalul discuțiilor, i-am întrebat pe cei doi agenți dacă în opinia lor mai merită în zilele noastre, în județul Covasna, să lucrezi în afaceri imobiliare: „Nu prea merită deloc, nicium. Eu dacă aș fi fost acum la început, categoric nu ar mai fi meritat. Nu reziști nici măcar să îți iei un angajat, să îl plătești, pentru că trebuie să trăiești și tu. (…)” – a declarat Ionela Ilieș.

„Dacă ești cunoscut pe piață da, dar dacă nu, poți să închizi și să te duci acasă.” – a concluzionat Ion Sava.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail