O delegaţie a membrilor comisiilor de specialitate de pe lângă Comitetul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru, Republica Moldova, a vizitat, pe durata a patru zile, mai multe obiective şi proiecte Regio din Regiunea Centru, respectiv din Alba, Braşov, Covasna, Mureş şi Sibiu.
Vizita a fost organizată în baza parteneriatului dintre Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru-România şi ADR Centru-Moldova, cu implicarea directă a GIZ Moldova, pentru 30 de reprezentanţi de nivel ministerial, de raion şi din cadrul administraţiei comunale. Aceştia au fost însoţiţi de reprezentanţi ai ADR Centru din Republica Moldova, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, de către ADR Centru – România.
Prima vizită s-a desfăşurat în judeţul Sibiu, în 17 iulie, a doua a fost în Alba, în 18 iulie, ziua de joi fiind dedicată judeţului Mureş, iar pe traseul de întoarcere către casă, au fost parcurse puncte de interes din judeţele Braşov şi Covasna, menţionează sursa citată.
Vizita de lucru privind cooperarea inter-regională pentru dezvoltare durabilă şi utilizarea eficientă a resurselor în Regiunea Centru a început cu studierea unor proiecte privind acţiunile de reabilitare termică şi eficientizare a consumului energetic, implementate din fonduri Regio. Au fost aduse în discuţie şi aspecte privind managementul deşeurilor solide şi a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din Sibiu.
„Reprezentanţii autorităţilor publice locale au pus accentul pe acţiuni relevante de eficientizare prevăzute în proiectele europene pentru protecţia mediului, respectiv pe izolarea termică a clădirilor, instalarea de pompe de încălzire şi răcire, panouri fotovoltaice, clădiri verzi, îngroparea cablurilor, plantarea de copaci, dar şi implicarea cetăţenilor şi tinerilor cât de timpuriu în aceste tipuri de activităţi. (…). În corelare cu aceste investiţii, administraţia publică sibiană a prezentat rezultatele unor proiecte finanţate din fonduri europene care duc la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor”, se arată în comunicatul citat. Exemplele concrete au fost proiectele de reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, precum şi de modernizare a drumului judeţean 106 D Răşinari-Poplaca-Orlat.
În Alba, delegaţia moldoveană a urmărit impactul socio-economic al implementării proiectelor de reabilitare a principalelor străzi care converg spre centrul municipiului Alba Iulia, dar şi rezultatele valorizării, cu resurse europene, a Cetăţii Vauban din municipiul reşedinţă al judeţului. „Pe de altă parte, în colaborare cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba, au fost discutate activităţile operaţionale şi administrative concrete desfăşurate de mediul public pentru eficientizarea consumului de energie şi de management al deşeurilor, cu aplicabilitate la Centrul de Management Integrat al deşeurilor din comuna Galda de Jos, iar împreună cu specialiştii de la operatorul SC Apa CCTA s-au analizat datele privind realizarea şi funcţionarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă”, se precizează în comunicatul ADR.
La Alba Iulia a fost organizată şi o dezbatere comună privind procesul de dezvoltare regională, comparativ, în România şi Republica Moldova, cooperarea inter-regională în domeniile prioritare şi rolul economiei circulare în procesul de specializare inteligentă regională. „Participarea reprezentanţilor mediului public şi a responsabililor din domeniul administraţiei locale din România la această vizită de lucru a fost importantă pentru că a asigurat transferul de experienţă şi bune practici către factorii de decizie şi execuţie din Republica Moldova”, apreciază sursa citată.
În Mureş, delegaţia moldoveană a văzut la faţa locului investiţiile pentru reabilitarea Palatului Culturii şi a noului centru social pentru persoane vârstnice din satul Valea Izvoarelor, comuna Sânpaul.
Ultima zi a vizitei a fost dedicată prezentării Companiei de Apă Braşov şi a depozitului de deşeuri din cadrul SIMD Covasna.
„Susţin mesajul transmis reprezentanţilor delegaţiei din Republica Moldova, în aceste zile, de către toţi reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţele vizitate. Calea europeană este una dintre cele mai concrete şi eficiente soluţii pentru dezvoltarea şi modernizarea comunităţilor din judeţele noastre, din oraşe şi din comune. Practic, în acest moment în care bugetele publice sunt destul de reduse, aceste investiţii de milioane de euro pe care reuşim să le atragem sau le-am atras prin proiecte de reabilitare a infrastructurii urbane, rutiere, medicale, educaţionale sau a mediului privat, ne-au dat un avans foarte consistent către o societate modernă, către standarde europene, către o societate mai evoluată şi condiţii de trai mai bune”, a declarat, arată comunicatul, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.
Acesta a conchis că este important să fie dezvoltat parteneriatul dintre cele două părţi.
AGERPRES