Ministerul Educaţiei și Cercetării a publicat miercuri, 23 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională (EN VIII). Peste 890 de elevi au participat la prima repartizare, în județul Covasna, iar datele arată că 94,4% dintre ei au fost repartizați.
Conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, 896 candidați covăsneni au participat la repartizarea computerizată în județul Covasna.
Care sunt cele mai mari medii din județ?
Datele privind rezultatele candidaților repartizați în județ arată că 9,72 este cea mai mare medie de admitere, iar aceaasta îi aparține unui candidat de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, acesta fiind admis la aceeași unitate de învățământ, la „Matematică-informatică”.
Pe locul al doilea, cu media la admitere 9,65 este un candidat de la Școala Gimnazială „Molnár Józsiás”, Târgu Secuiesc, care a fost admis la Liceul Teologic Reformat „Dr. Csiha Kálmán”, Târgu Secuiesc.
Pe locul al treilea, cu media la admitere 9,63 este un candidat de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, Sfântu Gheorghe, care a fost admis la aceeași școală, la „Științe ale naturii”.
Tot cu media 9,63 este și un candidat din Târgu Secuiesc, de la Școala Gimnazială „Turóczi Mózes”- Târgu Secuiesc, care a fost admis la „Științe ale naturii”, la Colegiul Național „Nagy Mózes” Târgu Secuiesc, din oraș.
Următoarele locuri în clasament sunt ocupate de doi candidați cu media 9,62, ambii provenind de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, Întorsura Buzăului, care au fost admiși la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, din localitate, unul la „Științe ale naturii”, și unul la „Matematică- informatică”.
Covăsneni, admiși în alte județe
În ceea ce privește elevii din județ care au optat pentru școli din alt județ, datele ISJ Covasna arată că aceștia sunt în număr de 53. 43 dintre ei au reușit (fiind admiși în București- unul, în Bacău – unul, în Brașov – 31, în Cluj – unul, iar în Harghita -9), iar 10 au fost respinși.
Elevi din Brașov și Harghita, admiși în județul Covasna
Și în județul nostru au fost admiși elevi din alte județe. Mai exact, 26 (5 din Harghita și 21 din Brașov), arată datele IȘJ Covasna.
Candidați nerepartizați. Locuri libere
Numărul candidaților care au fost respinși în județul Covasna este 43 (aceștia fiind rămași de repartizat la nivel de județ), iar numărul total al candidaților nerepartizați care provin din județul Covasna este 53. Concret, acești 53 de elevi nu au loc la liceu, după prima etapă.
Numărul elevilor admiși în județul Covasna (covăsneni, dar și din alte județe) este 879. Astfel, după prima repartizare, la nivelul județului au fost repartizați 94,4% de elevi și au rămas de repartizat 5,6%.
În ceea ce privește numărul locurilor din județ, din totalul celor 912, au rămas libere 33, adică 3,62%.
Ce urmează?
Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în intervalul 24 – 29 iulie, dosarele de înscriere vor fi depuse în unitățile de învățământ liceal în care elevii au fost repartizați. Soluționarea situațiilor speciale (post-repartizare) prevăzute în metodologie este programată în zilele de 30, 31 iulie și 1 august la nivelul comisiilor județene de admitere/comisia municipiului București.
A doua etapă a admiterii în învățământul liceal de stat, rezervată elevilor din seria curentă, precum și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor în anul școlar 2025 – 2026, se desfășoară în perioada 1 – 19 august și este gestionată de comisiile județene/comisia de admitere a municipiului București. La această etapă vor putea participa și cei 3.442 (2.98%) de absolvenți nerepartizați (număr total de locuri libere: 6.606, la nivel național), a transmis Ministerul Educației și Cercetării.
Detalii privind locurile libere pentru etapa a doua, dar și alte informații, pot fi aflate accesând secțiunea special creată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna:
https://isj.educv.ro/node/20536.
Ana-Alina Ciorici (Costache)