Inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Covasna au amendat cu 10.000 de lei conducerea ştrandului şi piscinei din municipiul Sfântu Gheorghe pentru diverse nereguli constatate în urma unui control, în principal pentru neînlocuirea şi nedezinfectarea săptămânală a bazinelor de înot.
Comisarul şef-adjunct Mircea Diacon a precizat joi că, potrivit Ordinului 119/2014 al Ministerului Sănătăţii, înlocuirea apei şi dezinfectarea bazinelor trebuie să se facă săptămânal, prevedere care nu se respectă nici la ştrandul şi nici la baza de înot şi recreere din Sfântu Gheorghe.
Inspectorii au mai sesizat că în regulamentul de funcţionare a celor două baze de agrement nu era precizat numărul maxim de persoane care se pot afla simultan în bazine, iar bazinul mare al ştrandului nu are montat jur împrejur la nivelul apei o bară de susţinere, prezintă fisuri şi crăpături, iar pavajul este denivelat.
Administratorul celor două baze, Nagy Zoltan, a declarat pentru AGERPRES că dacă s-ar respecta Ordinul Ministerului Sănătăţii, atunci piscina şi ştrandul ar fi închise trei zile pe săptămână.
„Nu am contestat amenda pentru că într-adevăr aşa spune legea, că trebuie să dezinfectăm săptămânal fundul bazinului cu jet de apă şi burete. Dar aşa ceva nu se poate, pentru că asta înseamnă să evacuăm toată cantitatea de apă din bazine şi ne-ar lua vreo trei zile. Deci din şase zile lucrătoare, trei ar fi închis. Noi facem o primenire a apei de 1 la 10 în fiecare zi, dar de evacuat apa asta facem de maximum două ori pe an. Eu zic că nimeni în ţară nu respectă acest Ordin al Ministerului Sănătăţii pentru că nu se poate”, a afirmat Nagy Zoltan.
Cât priveşte ştrandul, el a admis că bazinul olimpic prezintă fisuri, precizând că acesta urmează să fie reabilitat.
„În toamnă ne apucăm de lucru. Jumătate din ştrand a fost modernizat anul trecut şi a mai rămas bazinul olimpic pe care urmează să îl reabilităm”, a precizat Nagy Zoltan.
Potrivit documentaţiei de avizare a lucrărilor, aprobată recent de Consiliului local Sfântu Gheorghe, bazinul mare va fi impermeabilizat cu o membrană din PVC armat, tratată împotriva formării microorganismelor (ciuperci, bacterii, spori), rezistentă la influenţa razelor solare, la schimbările de temperatură şi la produsele chimice folosite la tratarea apei. Proiectul include, de asemenea, amenajarea spaţiilor verzi din jurul bazinului şi refacerea duşurilor exterioare, investiţia fiind estimată la circa 850.000 de lei.
Primăria Sfântu Gheorghe a investit până în prezent patru milioane de lei din bugetul local pentru modernizarea ştrandului municipal, proiectul incluzând, printre altele, realizarea unui mini aquaparc, respectiv montarea unor tobogane cu cascade şi valuri de apă.
Înainte de demararea acestui proiect, autorităţile locale au realizat un sondaj de opinie în rândul cetăţenilor supunând dezbaterii două proiecte – unul care prevedea reabilitarea ştrandului fără a-i aduce prea multe modificări şi altul ce viza construirea unui parc acvatic, cu trei bazine şi tobogane cu apă. Dilema autorităţilor în legătură cu alegerea uneia dintre cele două variante a fost cu atât mai mare cu cât reabilitarea ştrandului necesita o investiţie mai mică, dar costuri de întreţinere mai ridicate, în timp ce reconstrucţia presupunea bani mai mulţi, însă costuri de exploatare reduse. La sondaj au răspuns peste 1.300 de cetăţeni, iar aproximativ 87% s-au declarat în favoarea construirii parcului acvatic.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES