Dacă suntem în luna februarie şi ne aflăm în vacanţa intersemestrială, înseamnă că a venit momentul unei noi ediţii a Concursului de Interpretare Vocală „Crai Nou”. Este o competiţie artistică de anvergură naţională ce are loc în oraşul de sub Tâmpa în organizarea Liceului de Muzică „Tudor Ciortea“. De  joi până sâmbătă se va desfăşura cea dea şasea confruntare între cei mai talentaţi elevi ai liceelor de profil din ţară, o excelentă modalitate pentru ei de aşi verifica stadiul de pregătire la care au ajuns, dar şi de a cunoaşte şi a se  împrieteni cu alţi participanţi.

 

Emoţii pentru tinerii artişti

 

Încă de la debutul din 2011 am  urmărit cu interes şi am relatat în paginile ziarului „Mesagerul de Covasna” fiecare  ediţie a acestui adevărat festival al tinereţii şi putem  spune că nivelul competiţiei a crescut constant. De fiecare dată  tinerii intrepreţi – inclusiv reprezentanţii judeţului Covasna – s-au prezentat bine pregătiţi, dorind să arate ce ştiu, cât sunt de talentaţi, nu doar să bifeze participarea la încă un concurs şcolar.

Mulţi au ales să interpreteze lucrări expresive, piese de rezistenţă din repertoriul naţional în internaţional. Deşi  în marea majoritate a cazurilor  au fost  copleşiţi de emoţii – fireşti la urma urmei pentru orice artist, şi cu atât mai mari pentru nişte învăţăcei care au în faţă un Juriu atât de select, condus de marea soprană Felicia Filip, directorul Operei Comice pentru Copii din Bucureşti – până la urmă s-au descurcat onorabil şi au plecat cu impresii desebite.  Iar unii cu…premii.

Şi fiincă am amintit de juraţi să spunem că  din  Comisia de specialiști  fac parte şi anul acesta cadre didactice de specialitate cunoscute, precum prof. Magdalena Suciu, responsabila Catedrei de Canto a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Brașov, soprana Nicoleta Alexe Chirilă şi mezzosoprana Asineta Răducan, prim-soliste ale Operei Braşov.

 

  Număr record de participanţi din rândul  elevilor covăsneni

 

Vreme de cinci ediţii au luat parte la Concursul de la Braşov, făcând de fiecare dată o figură frumoasă,  şi elevi muzicieni din judeţul Covasna. Unii dintre ei între timp au absolvit liceul şi acum sunt studenţi la Conservatoare cunoscute.  Acum, în 2016  vor fi prezenţi competitori mai mulţi ca niciodată, după cum ne-a informat  prof. Sebestyén Lázár Enikő de la Liceul de Artă „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe. Împreună cu colega sa, prof. Simon Piroska, va  veni cu un grup numeros de elevi, alcătuit din Deàk Abigél şi Kerezsi Csanád, din clasa a IX-a; Ambarus  Beàta  şi  Bogyor Barbara, din clasa a XI-a; Hajdu Csenge, din clasa a X-a;  Bajkó Boglárka, Székely Kitti Fruzsina, Komporàly József, Dobrița Roland, Rèz Nóra Melinda şi Țicleanu Emőke, toţi din clasa a XII-a. Pentru aceştia din urmă este ultima participare, de aceea au emoţii în plus.

Unii dintre  ei  au lăsat o frumoasă  impresie anul trecut, obţinând disticţii. Ne referim la  Szèkely Kitti Fruzsina, Komporály József, Dobrița Roland  şi Rèz Nòra Melinda, care au obţinut Premii Speciale.

Un  preţios Trofeu, locul Întâi,  i-a revenit  fostului elev, excelentul tenor Bartos Barna ( care a absolvit anul trecut clasa a XII-a),  o mai veche cunoştinţă a noastră. L-am urmărit vreme de patru ani, fiind un tânăr extrem de înzestrat, şi  după fiecare ediţie am scris elogios despre prestaţiile sale. Înainte de a termina liceul  i-am luat un amplu interviu  ce a apărut în ziarul nostru, exprimându-ne convingerea că va face o frumoasă carieră. El se pregăteşte intens cu d-na prof. Sebestyén Lázár Enikő de la Liceul de Artă „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe  pentru a da admitere la Conservatorul din  Budapesta.

. . Detalii despre competiţie

Pentru a oferi mai multe detalii  cititoriilor despre actuala ediţie a  manifestării  muzicale „Crai Nou”,  am purtat ieri un dialog cu profesoara Magdalena Suciu, vechea noastră  colaboratoare, iniţiatoarea şi organizatoarea competiţiei.

–  Cine participă la acest prestigios concurs?

– Evenimentul ajuns la cea de-a şasea ediţie se adresează tinerelor talente din domeniul artei interpretative din România. El  oferă liceenilor care studiază muzica vocală clasică posibilitatea exprimării artistice într-un mod convingător.

– Cum aţi gândit programul?

– Concursul se va desfăşura într-o singură etapă şi va evidenţia evoluția elevilor care studiază canto clasic din liceele de muzică din țară. Festivitatea de deschidere este prevăzută pentru ziua de joi, 11 februarie 2016, ora 11.00,  urmată de  o Conferință de presă în Sala Festivă a Liceului nostru, situat pe str.
Colonel Ion Buzoianu, nr.1, vizavi de Primărie. A doua zi, respectiv vineri, 12 februarie, de la ora 10.00  începe Concursul propriu-zis, urmând, ca în aceeași seară, să fie afișate rezultatele.

Sâmbătă, 13 februarie 2016, la ora 11.00  are loc Premierea şi Gala Laureaților  la mall-ul „Coresi” (în cartierul Tractorul), strada Zaharia Stancu nr.1, la Scena mare din zona special amenajată numită „Piața cu copaci”.

– Ce ne puteţi spune despre piesele cu se  prezintă concurenţii?

– Repertoriul pe care vor trebui să-l prezinte este alcătuit dintr-o arie  clasică sau preclasică – la clasele a IX-a și a X-a – sau o arie de operă – pentru clasele a XI-a și a XII-a, precum și o piesă vocală din muzica românească (lied sau arie).

– Ce criterii de departajare au în vedere membrii Juriului?

– Evaluarea concurenților se va face în funcţie de respectarea textului muzical, interpretarea artistică și tehnică, dar și impresia artistică. Pentru fiecare categorie de vârstă (clasă de studiu)  organizatorii vor acorda premii, mențiuni și premii speciale.

 

Premiul Special „Felicia Filip”

– La ediţiile anterioare distinsa muziciană, preşedinta Juriului, a acordat un Premiul Special „Felicia Filip”. Aşa va fi şi de această dată?

– Da, tradiţia trebuie respectată. La final se vor acorda  atât Marele Premiu al Concursului de Interpretare Vocală „Crai Nou”, cât şi Premiul Special „Felicia Filip”, laureaţii urmând să interpreteze o piesă în cadrul Concertului de Gală de sâmbătă.

ooo

   Tuturor participanţilor le ţinem pumnii şi le dorim mult succes!

Horia C. Deliu    

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail