Activităţile social-filantropice din cadrul Episcopiei Covasnei şi Harghitei pentru anul 2024 au însumat 1.263.000 lei, din care 410.500 lei în bani, iar ajutoarele ce constau în îmbrăcăminte, alimente şi rechizite au fost în valoare de 852.500 lei.

Cifrele au fost cuprinse în rapoartele pe sectoare de activitate citite în cadrul şedinţei anuale de lucru a Adunării Eparhiale a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, care a avut loc sâmbătă, la Centrul Eparhial din municipiul Miercurea-Ciuc, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.

Anterior şedinţei, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească oficiată în Catedrala Episcopală cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Ierarh Nicolae” de către Preasfinţitul Părinte Andrei împreună cu Preacuvioşi Părinţi Stareţi, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial, Preacucernicii Părinţi Protopopi şi membrii clerici ai Adunării Eparhiale, la care au asistat membrii mireni ai acestui organ deliberativ, alături de credincioşi din municipiul Miercurea-Ciuc.

În deschiderea lucrărilor Adunării Eparhiale, Preasfinţitul Părinte Andrei a adresat tuturor celor prezenţi un cuvânt intitulat „Un centenar de recunoaştere şi sfinţenie”, în care a abordat tematica omagială şi comemorativă stabilită de Sfântul Sinod pentru anul 2025.

Sectorul social-filantropic

Conform informaţiilor făcute publice de Episcopia Covasnei şi Harghitei, printre cele mai importante programe sociale derulate la nivelul Eparhiei s-au numărat „Prevenirea abandonului şcolar”, „Bursa pentru elevi şi studenţi”, precum şi taberele cu caracter social. Prin programul „Prevenirea abandonului şcolar” un număr de 650 de elevi din cele două judeţe ale Episcopiei au fost sprijiniţi cu ghiozdane, rechizite, cărţi de gramatică şi culegeri, îmbrăcăminte pentru copiii proveniţi din familii defavorizate, iar lunar se oferă persoanelor nevoiaşe pachete cu alimente de bază, Prin programul „Bursa pentru elevi şi studenţi” se oferă un sprijin constant material şi financiar în sumă de 198.000 lei pentru 11 bursieri.

Pe parcursul anului trecut, la nivelul Centrului Eparhial, al protopopiatelor şi al parohiilor au fost derulate 449 de acţiuni sociale – sprijin pentru persoane vârstnice, familii numeroase fără venit – pentru 4.417 de beneficiari.

La nivelul Episcopiei Covasnei şi Harghitei au fost desfăşurate mai multe colecte, cum ar fi una pentru sprijinirea a două familii din satul Mărcuş, comuna Dobârlău, jud. Covasna, care au suferit atât pierderea caselor, cât şi a anexelor gospodăreşti în urma incendiilor. De asemenea, în urma inundaţiilor din luna septembrie din judeţele Galaţi şi Vaslui, când foarte multe familii au rămas fără agoniseala de o viaţă, Episcopia Covasnei şi Harghitei s-a mobilizat prin dispoziţia Ierarhului şi a organizat o colectă, în urma căreia comunităţile din Galaţi au fost sprijinite cu cartofi în valoare de 30.000 lei, precum şi alimente şi echipamente în cuantum de 45.000 lei.

Potrivit sursei citate, pe lângă colectele desfăşurate la nivelului Eparhiei, în Parohia Bilbor s-au mai desfăşurat 4 colecte pentru diferite cazuri sociale, dintre care unul cauzat de un incendiu, persoanele afectate primind astfel ajutor bănesc. Totodată, în seara Ajunului Naşterii Domnului, 20 de apartamente dintr-un bloc din municipiul Topliţa au fost afectate în urma exploziei unei butelii. În foarte scurt timp, comunitatea şi Biserica s-a mobilizat pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate. În acest sens, Parohiile II şi VI au oferit un sprijin de 2.500 lei, iar Parohia Călimănel a contribuit tot cu 2.500 lei.

Sectorul administrativ-bisericesc şi exarhatul mănăstirilor

La sfârşitul anului 2024, Episcopia Covasnei şi Harghitei avea un număr de 124 parohii organizate în 4 protopopiate, din care 35 parohii urbane şi 89 parohii rurale, cu 88 de preoţi parohi, 4 clerici profesori de religie cu salarizarea integrală de la unităţile şcolare în care activează 3 preoţi militari, un preot capelan de penitenciar, 4 preoţi de spital, 19 preoţi pensionari şi 8 diaconi.

Pe parcursul anului trecut, Ierarhul locului a hirotonit un preot şi 2 diaconi, a hirotesit un arhidiacon, iar pentru realizări în activitatea pastorală a hirotesit 5 iconomi stavrofori şi un iconom.

În anul 2024 au fost resfinţite două biserici: biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Parohia Bixad (18 august 2024) şi biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Belin (13 octombrie 2024), ambele în Protopopiatul Sfântu Gheorghe. La Mănăstirea Topliţa a fost resfinţită pictura Paraclisului cu hramul „Izvorul Tămăduirii”.

„De asemenea, a fost aşezată piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu – Miercurea-Ciuc în data de 5 noiembrie 2024 de către Preasfinţitul Părinte Andrei înconjurat un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa comandantului brigăzii, dl col. Cristian-Tiberiu Cristescu”, se arată în informarea Episcopiei.

Potrivit sursei citate, în privinţa vieţii monahale, în anul 2024 Ierarhul a hirotonit un ieromonah, a hirotesit 2 arhimandriţi şi 2 protosingheli, a oficiat tunderea în monahism a 3 rasofore şi rasoforia unei surori pentru obştea Mănăstirii Sita Buzăului şi a instalat un stareţ la Mănăstirea Valea Mare (PCuv Protosinghel Ignatie Cernat). În total, în vetrele monahale din Episcopie sunt 150 de vieţuitori, dintre care 41 de monahi şi 109 monahii, Eparhia având la această dată 4 arhimandriţi, 18 protosingheli, 4 ieroschimonahi, 2 ieromonahi şi 4 ierodiaconi. Dintre călugăriţe, 2 sunt schimonahii, iar 4 stareţe sunt stavrofore.

Sectorul cultural-educaţional

Din punct de vedere cultural, în 2024, în Episcopia Covasnei şi Harghitei s-au realizat mai multe activităţi culturale cu binecuvântarea Centrului Eparhial, prin intermediul Centrelor Culturale din subordinea acestuia. Dintre acestea se remarcă proiectele Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiul Sfântu Gheorghe prin implicarea exemplară a prof. Ioan Lăcătuşu şi a colaboratorilor săi, se arată în informarea amintită. Printre acestea se numără: r înfiinţarea în data de 16 mai 2024, de către Academia Română, a unui Departament de cercetare în cadrul filialei din Sf. Gheorghe a Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române – Bucureşti; r Colocviul naţional al Grupului de cercetare „I.I. Russu” pentru studiul sud-estului Transilvaniei; r două proiecte realizate cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului – „Promovarea identităţii culturale româneşti din sud-estul Transilvaniei prin lucrări reprezentative” – 5 volume şi „Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură, civilizaţie”, ediţia a XXX-a, şi tipărirea „Acta Carpatica”, nr. X/2024; r la editurile Eurocarpatica şi Grai Românesc au apărut, în 2024, 24 de volume şi publicaţii etc.

Tot în acest domeniu, un număr de 149 de elevi din ciclurile primar şi gimnazial participă la activităţile cu profil artistic şi cultural – ateliere de creaţie, muzică instrumentală şi vocală – derulate de Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea-Ciuc.

De asemenea, Episcopia Covasnei şi Harghitei a sprijinit învăţământul de stat prin oferirea gratuită de spaţii adecvate în imobilele proprietate a parohiilor Covasna-Voineşti, Păpăuţi (Protopopiatul Sfântu Gheorghe) şi Imper (Protopopiatul Miercurea-Ciuc) pentru buna desfăşurare a procesului de învăţământ pentru clase primare aflate în lipsă de săli de clasă.

Departamentul pentru tineret şi cateheză a derulat la nivelul Eparhiei Covasnei şi Harghitei, în anul 2024, un număr total de 63 de proiecte, fiind implicate un număr de 26 parohii şi 2.840 de beneficiari şi au fost organizate două tabere de vară cu 259 de elevi.

Sectorul economic, financiar şi patrimonial

Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului trecut s-au efectuat ample lucrări de construcţii şi înfrumuseţare la Centrul Eparhial şi Catedrala Episcopală, la cele 10 mănăstiri, 3 schituri şi 5 metocuri. Totodată, au fost executate lucrări de reparaţii şi întreţinere la 58 de biserici şi 24 de case parohiale, precum şi lucrări de amenajare şi modernizare la sediile protopopeşti. „Valoarea totală a investiţiilor pe anul 2024 pentru lucrările de construcţii, reparaţii şi pictură la locaşurile de cult şi alte edificii bisericeşti din cadrul Eparhiei noastre a fost de 10.826.000 lei. Toate aceste lucrări au fost sprijinite de Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 615.500 lei, de Consiliul Judeţean Harghita cu suma de 230.000 lei, de Consiliul Judeţean Covasna cu suma de 400.000 lei, Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 20.000 lei, de Consiliile locale din jud. Harghita cu suma de 316.000 lei şi de Consiliile locale din jud. Covasna cu suma de 470.000 lei”, se precizează în informarea Episcopiei.

Toate rapoartele citite au fost aprobate de către plenul Adunării Eparhiale, după care au urmat câteva luări de cuvânt, printre care ale: Preacucernicului Părinte Dumitru Apostol – protopopul Protopopiatului Călimani, prof. Ioan Lăcătuşu de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din municipiul Sfântu Gheorghe, dl Mircea-Ştefan Iordan de la Parohia Miercurea-Ciuc I, prof. Cristinel Glodeanu de la Parohia Miercurea-Ciuc III şi dl Teodor-Constantin Dobrean de la Parohia Gheorgheni II.

Propuneri pentru viitor

În ceea ce priveşte propunerile de viitor, s-a avut în vedere continuarea proiectelor pastoral-misionare, administrativ-gospodăreşti, culturale şi sociale existente. De asemenea, în contextul proclamării de către Sfântul Sinod a anului 2025 ca „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocşi români din secolul al XX-lea” s-au formulat mai multe propuneri de activităţi. Printre acestea se numără: r realizarea unui volum omagial de studii despre vrednicul de pomenire Patriarh Miron Cristea; r realizarea unui film documentar intitulat „Vetre monahale din Episcopia Covasnei şi Harghitei (cu prilejul împlinirii a 100 de ani de Patriarhat a Bisericii Ortodoxe Române)”; r realizarea unui ciclu de conferinţe despre Ierarhi şi personalităţi ale vieţii civile din judeţele Covasna şi Harghita; continuarea întocmirii de lucrări monografice în comunităţile româneşti din cadrul Eparhiei Covasnei şi Harghitei; r organizarea de manifestări bisericeşti şi culturale la Monumentul Mausoleu de la Gura Secului – Topliţa în preajma Praznicului Înălţării Domnului şi a Zilei Eroilor; r organizarea de delegaţii constituite din preoţi din cele patru protopopiate pentru participarea la momentul festiv al sfinţirii Catedralei Naţionale de la Bucureşti în data de 26 octombrie 2025.

În încheierea şedinţei, Preasfinţitul Părinte Andrei a adresat mulţumiri membrilor aparatului administrativ de la Centrul Eparhial şi protopopiate, cinului monahal şi clerului din parohii, secretarului de stat Ciprian-Vasile Olinici şi Secretariatului de Stat pentru Culte, Secretariatului General al Guvernului României pentru proiectele finanţate, Prefecturilor, Consiliilor Judeţene şi Consiliilor locale din judeţele Covasna şi Harghita, precum şi tuturor celor care au sprijinit lucrarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei în decursul anului 2024 şi, nu în ultimul rând, membrilor Adunării Eparhiale.

„Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea, ajutorul şi purtarea de grijă prin care s-au realizat toate aceste lucrări ale Sfintei noastre Biserici strămoşeşti.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, s-a mai arătat în informarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei. 

https://informatiahr.ro/

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail