Ziua Europeană a prevenirii furturilor din locuință este un concept lansat in anul 2019 de Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității (EUCPN) și își propune să crească gradul de conștientizare prin informarea cetățenilor asupra modalităților de protecție împotriva acestui tip de infracțiuni.
Anul acesta, evenimentul are loc în data de 15 iunie 2022, zi în care polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din cadrul structurilor de ordine publică de la unitățile de poliție din județul Covasna au desfășurat o serie de activități preventive, oferind cetățenilor informații referitoare la factorii favorizanți, modurile de operare cel mai frecvent utilizate precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale și distribuind pliante și broșuri cu recomandări preventive.
La activitățile desfășurate în municipiul Sfânu Gheorghe, alături de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe a participat și reprezentantul I.J.J Covasna – Compartimentul Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale.
Adoptând măsuri minime de siguranță, putem reduce semnificativ riscul de a deveni victima unor astfel de fapte, motiv pentru care recomandăm cetățenilor :
- Nu permiteți accesul în locuință celor care vin să vă prezinte diverse „promoții”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
- Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezintă instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz etc.), nu îi lăsați să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțite de administratorul imobilului!
- Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă!
- Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziționat!
- Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Discutați aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ți ridice corespondența și să lase impresia de casă locuită!
- Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețineți în casă bunuri de valoare!
- Bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparații apelați la firme autorizate!
- Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeți încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor!
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE