Poițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat, în această perioadă, activități pentru promovarea siguranței tinerilor în mediul on-line.

 

Internetul este din ce în ce mai utilizat de tineri, iar conform unui studiu realizat la nivel național de Organizația Salvați Copiii, micii utilizatori şi tinerii postează pe reţele de socializare date personale sensibile: poze în care se distinge clar faţa copilului (81%), numele de familie (61%), numele şcolii la care învaţă (59%) şi vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă şi 10% chiar şi numărul de telefon. De multe ori, motivul din spatele situaţiilor neplăcute stă lipsa de informare a utilizatorilor de Internet.

 

În scopul conștientizării cu privire la riscurile pe care le presupune utilizarea internetului și diseminarea anumitor informații în mediul on-line, polițiștii desfășoară periodic activități în școli. În cadrul cărora elevii află, prin materiale și prezentări adaptate în funcție de grupa de vârstă, măsurile pe care trebuie să le adopte cu privire la protecția datelor personale, măsurile de securitate legate de conturile de socializare, dar și ce trebuie să facă în situația în care sunt victime ale faptelor de ”cyberbulling” sau ”grooming”.

 

Activitățile se desfășoară în cadrul proiectului ”Ora de net” inițiat de Organizația Salvați Copiii, în strânsă colaborare cu Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul General al Poliției Române și Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție, prin acesta urmărindu-se promovarea utilizării internetului de către copii și adolescenți într-un mod cerativ, util și sigur.

 

IPJ Covasna

Agent principal de poliție

TOLVAJ-MARIN NICOLETA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail