362 de elevi ai Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului au participat la activităţi de promovare a stilului de viaţă sănătos, în cadrul proiectului naţional numit „Securitatea alimentaţiei”. Activităţile, desfăşurate în perioada 17 – 21 noiembrie a.c., se înscriu în „Săptămâna Educaţiei Globale”. 

„În cadrul „Săptămânii Educaţiei Globale”, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se întocmeşte un program de activităţi pe toată săptămâna. La noi activităţile din această săptămână au cuprins obiective care să formeze în rândul tinerilor obiceiuri ale unui consum de hrană sănătos.”, a declarat Rodica Bularca, profesor al Liceului Tehnologic şi consilier educativ.

Activităţi în cadrul proiectului naţional „Securitatea alimentaţiei”

Despre activităţile Liceului „Nicolae Bălcescu” în cadrul „Săptămânii Educaţiei Globale” din acest an, Rodica Bularca a spus: „În primul rând, elevii au fost informaţi despre anumite norme cuprinse în activitatea O.P.C –ului. În plus, în calendarul nostru se mai regăsesc activităţile: „Etichetă şi produs”, „Piramida alimentaţiei”, „Chestionar asupra elevilor în consumul de produse alimentare”, dar şi promovarea unui stil de viaţă sănătos în cadrul comunităţii şi la partenerii noştri în educaţie.”

Consilierul educativ a explicat şi ce a presupus fiecare activitate în parte: „La „Etichetă şi produs” am învăţat să citim eticheta produsului: câte E-uri conţine produsul, care este perioada de valabilitate şi aşa mai departe. La „Piramida alimentaţiei” ne-am axat pe cantităţi: câtă carne trebuie să mâncăm, câte fructe şi legume proaspete, câtă pâine trebuie să mâncăm zilnic, precum şi respectarea regimului de masă. La „Chestionar” au fost întrebări care au vizat obiceiurile actuale ale elevilor: ce mâncare servesc la micul dejun, când serversc masa de prânz, la ce oră mănâncă seara, ce conţine pachetul pe care îl aduc la şcoală, câţi aduc mâncare de acasă la şcoală şi câţi cumpără mâncare de la magazin pentru gustarea din pauze. Rezultatele chestionarului au reflectat că majoritatea preferă să cumpere mâncare, decât să aducă pachet de acasă. Tot din acest chestionar a reieşit faptul că mulţi dintre elevi mânâncă chips-uri la gustarea de la şcoală.”

Despre promovarea stilului de viaţă sănătos în cadrul comunităţii şi către partenerii educativi, Rodica Bularca a explicat: „Joi, elevii au confecţionat coşuleţe în care au pus mere. Am fost la Instituţii, dintre care prima a fost Primăria, şi am împărţit fiecărui angajat câte un măr şi câte un pliant care conţinea 5 mesaje cheie privitoare la siguranţa alimentară.”

Pliantele au fost realizate tot de elevii Liceului Tehnologic, ajutaţi de profesorii lor. Printre mesajele cheie din pliant se regăsesc date despre spălatul pe mâini, mâncarea gătită, hrana rece, E-uri sau consum de mâncare naturală.

Pe lângă Primărie, alţi parteneri în educaţie ai liceului „Nicolae Bălcescu” care au beneficiat de mere şi pliante oferite în cadrul activităţii de joi sunt Liceul Teoretic „Mircea Eliade” şi Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”.

Rodica Bularca a mai adăugat: „Vineri, am colectat, cu spijinul părinţilor, legume şi fructe proaspete – cartofi, morcovi, ceapă, mere şi altele – şi le-am donat Grădiniţei cu Program Prelungit din Întorsura Buzăului. Aici, cei mici primesc zilnic mâncare gătită, aşadar donaţia a avut un scop clar. În plus, la Grădiniţă a avut loc şi o mică discuţie legată de obiceiuri alimentare sănătoase.”

Impact pe termen lung al programului de „Securitate alimentară”

Întrebată despre impactul pe termen lung pe care îl poate avea acest proiect asupra elevilor implicaţi în activităţi, Rodica Bularca a răspuns: „Sincer, cred că totuşi se va schimba ceva.  Un semn care mă face să cred asta mi-a fost dat atunci când elevii s-au arătat dornici să mănânce fructe, atunci când ne pregăteam de activităţile din Săptămâna Educaţiei Globale. Cred că dacă noi îi învăţăm şi îi obişnuim, ei îşi vor schimba modul de viaţă. Dacă pe măcar o parte din elevi îi facem să conştientizeze cât de importantă este alimentaţia corectă şi faptul că trăim într-o zonă care ne oferă produse naturale, atunci scopul nostru este îndeplinit.”

Perspective de viitor

Activităţile derulate în cadrul comunităţii a oferit Liceului Tehnologic şi o activitate educativă pentru viitorul apropiat: „Evenimentul de la Grădiniţă chiar a fost emoţionant. Am încheiat şi un parteneriat între noi, „Nicolae Bălcescu” şi Grădiniţă. Următoarea invitaţie a rămas deschisă pentru noi. La 1 Decembrie îi aşteptăm pe cei mici la noi în şcoală. Ne-au promis că ne confecţionează nişte steguleţe, iar noi le vom oferi nişte cocarde cu tricolorul şi dulciuri, pentru că se apropie sărbătorile de iarnă.”, a precizat Rodica Bularca.

Săptămâna Educaţiei Globale

Tema din ediţia a XI – a a Săptămânii Educaţiei Globale a fost „Securitatea alimentaţiei”. Conform edunews.ro, „Consiliul Europei, prin organismul său specializat – Centrul Nord-Sud, a iniţiat, la Strasbourg, în 1999, prima ediţie a Săptămânii Educaţiei Globale, promovând în statele membre activităţi şcolare dedicate reducerii sărăciei şi excluderii sociale. Ulterior, având în vedere mesajele pozitive primite, a invitat statele Consiliului Europei să participe anual la Săptămâna Educaţiei Globale, ajunsă, în acest an, la cea de-a XI-a ediţie.”

Aceaşi sursă precizează că Săptămâna Educaţiei Globale din acest an „încurajează preşcolarii, elevii, liceenii şi cadrele didactice să iniţieze activităţi educative în domeniul alimentaţiei sănătoase, reflectând asupra abordării tematicii propuse: responsabilitatea socială (sărăcia, zone dezavantajate), alimentaţia raţională, apa şi hrana sănătoasă, calitatea produselor alimentare, risipa alimentelor, conservarea hranei, protecţia consumatorului, foametea şi malnutriţia, criza globală a hranei, responsabilitatea ecologică.

Iulia Drăghici – Taraş

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail