La data de 28 Februarie 2023 sărbătorim 90 de ani de la înființarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 „Regulamentul Apărării Pasive în România”.

„Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecția Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un ansamblu de măsuri pentru ocrotirea populației, a bunurilor materiale în caz de război, calamități sau catastrofe, asigurând condițiile necesare supravieţuirii.
În acest sens, pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență,,Mihai Viteazul’’ al Județului Covasna  a organizat și organizează o serie de activități desfășurate în perioada 25.02-03.03.2023:
Zilnic, între orele 10:00 – 14:00, la sediile subunităților de pompieri din județ va avea loc ,,Ziua Porților Deschise’’ și expoziții a tehnicii de intervenție după cum urmează:
27.02, – Secția Târgu Secuiesc;
02.03, – Stația Întorsura Buzăului;
03.03, – Punct de lucru Baraolt.
În aceeași perioadă, va fi reluată Campania națională de informare preventive ,,NU TREMUR LA CUTREMUR’’, prilej cu care vor fi distribuite materiale informative în zonele cu public numeros, dar și spoturi video în mediul online;
În unitățile de învățământ vor continua acțiunile teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situații de urgență;
Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, vor fi angrenate pentru a desfășura activități preventive și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comunităților din care fac parte;
Vor fi organizate puncte de informare preventivă cu tematică de Protecție Civilă în zonele cu public numeros.
Vă așteptăm a lua parte la activitățile organizate cu această ocazie” se menționează pe pagina de socializare a ISU Covasna.
Totodată, în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”, ISU Covasna organizează activități de prevenire, instruire a tehnicilor de acordare a primului ajutor medical, respectiv a modului de comportare specific tipurilor de risc generatoare situațiilor de urgență, puncte de informare preventivă în zonele cu public numeros, etc.

Astfel, în data de 1 martie 2023, va avea loc exercițiul de alarmare publică ,,MIERCUREA SIRENELOR’’. Astfel, sirenele vor suna în județul Covasna în intervalul orar 10:00-10:30 iar, pe această cale, facem un apel către populație să nu intre în panică, subliniind că va fi vorba doar despre un exercițiu.
Sirenele, vor fi verificate și prin trasmiterea către populație a unor mesaje vocale privind evenimentul desfășurat și măsurile de protecție ce se impun în astfel de situații.

De asemenea pe 2 Martie, începând cu ora 10:00, se va desfășura un exercițiu de simulare a unui seism în unitățile de învățământ din județ.

***

Denumit iniţial „apărare pasivă”, conceptul de protecţie civilă a trecut ulterior la denumirea de „apărare locală antiaeriană” (1952), apoi la ”apărare civilă” (1978), din anul 1994 fiind consacrat ca „protecţie civilă”, prin Legea apărării naţionale nr. 45 din 1 iulie 1994. Protecţia civilă este definită pe site-ul www.isudb.ro drept ”o componentă a sistemului securităţii naţionale, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, al protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate”.

România a realizat, în 2004, un proces de reformă instituţională, reunind protecţia civilă şi pompierii militari într-o structură unitară – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit site-ului www.isudb.ro, Protecţia Civilă, componentă a apărării naţionale, ”cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe şi asigură condiţiile necesare supravieţuirii acestora”.
M.D.C. 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail