În cadrul calendarului de operațiuni planificate de Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), în perioada 19 –  25 februarie a.c., la nivel european, se desfășoară Operațiunea „Truck & Bus”, operațiune care vizează controlul legalităţii transportului public de mărfuri şi persoane.

La nivelul județului Covasna, zilnic, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, polițiștii rutieri și de ordine publică desfășoară activități de control privind autovehiculele destinate transportului rutier public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri, inclusiv autovehiculele destinate transportului școlar și autovehiculele destinate transportului public de mărfuri cu masa maximă totală autorizată mai mare de 2.5 tone.

Activitățile desfășurate au drept scop:

  • depistarea și tragerea la răspundere a celor care desfășoară, fără autorizare, activități de transport public de persoane și mărfuri;
  • verificarea deținerii tuturor documentelor necesare efectuării transportului public de persoane și mărfuri;
  • verificarea respectării traseului și a graficului de circulație, cu opririle aferente;
  • verificarea respectării capacității de transport a autovehiculelor;
  • verificarea respectării perioadelor de conducere și odihnă de către conducătorii auto și a existentei atestării metrologice, a aparaturii tahograf;
  • verificarea valabilității inspecției tehnice periodice a autovehiculului;
  • verificarea respectării regimului legal de viteză de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de mărfuri și persoane;
  • depistarea conducătorilor auto din această categorie aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

 De asemenea, în perioada 14 – 18 februarie a.c., pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente rutiere, limitarea excesului de viteză și combaterea conducerii pe drumurile publice a autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive,  polițiștii rutieri și de ordine publică din Covasna au acționat, în releu, pe DN 11, DN 12 și DN 13E, în municipiul Tîrgu Secuiesc, orașul Covasna, localitățile Chichiș, Moacșa, Brețcu, Bixad, Ozun, Sântionlunca, Coșeni, Olteni, Vâlcele și Pachia.

În cadrul activităților polițiștii au folosit aparatele radar instalate pe autospecialele de serviciu și cele mobile, aparatele etilotest, etilometru și drugtest avute în dotare.

Pe parcursul acțiunii polițiștii au constatat 5 infracțiuni, dintre care 3 pentru conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe și au reținut 18 permise de conducere.

Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 266 de sancțiuni contravenționale, din care 223 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 29 pentru abateri ale  bicicliștilor, iar alte 5 pentru conducere sub influența alcoolului.

Activități pentru respectarea legislației în domeniul silvic

În data de 19 februarie a.c., polițiștii din cadrul I.P.J. Covasna au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 12, pe sensul de deplasare Sfântu Gheorghe spre Brașov,  a fost observat un transport de material lemnos despre care ar exista suspiciunea că nu respectă normele legale.

Ca urmare a sesizării, ansamblul de vehicule care transporta material lemnos, format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă încărcată cu cherestea, a fost oprit de către polițiștii rutieri, încărcătura fiind ulterior verificată polițiștii Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Județene Covasna și Ocolului Silvic Tălișoara.

În urma inventarierii și măsurării întregii cantități de cherestea transportată s-a constatat că aceasta depășește cu aproximativ 3.5 mc cantitatea înscrisă în documentele de transport.

Societatea comercială care opera transportul a fost sancționată contravențional conform prevederilor Legii Nr.171/2010 – modificată, cu amendă în valoare de 3.000 de lei și s-a dispus confiscarea fizică a cantității de aproximativ 3.5 mc cherestea, esență rășinoase, în valoare de 3.186 de lei.

Polițiștii continua verificările în vederea stabilirii cu exactitate a trasabilității și provenienței materialului lemnos în cauză.

Activități de informare cu caracter preventiv

Și în ziua de marți, 20 februarie a.c., polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au continuat activitățile de informare, derulate în cadrul proiectelor de prevenire aflate în curs de implementare.

Astfel, a fost desfășurată o activitate de distribuire materiale informative, pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul Proiectului ,,Acțiune integrată pentru combaterea infracțiunilor cu mobil discriminatoriu, în special cele îndreptate împotriva comunităților de romi și asigurarea unui standard înalt de calitate al serviciului polițienesc.

Materialele informative distribuite conțineau recomandări pentru prevenirea victimizării, în special în comunitățile marginilizate, creșterea gradului de conștientizare a populației în privința infracțiunilor motivate de ură, măsuri de sensibilizare și de creștere a înțelegerii în privința acestui gen de fapte, precum și demontarea unor prejudecăți din rândul categoriilor vulnerabile cum ar fi sentimentele de frică, vină ori rușine încercate de victime sau considerația că fapta nu este foarte gravă, lipsa beneficiilor în urma demersurilor legale, necunoașterea drepturilor și serviciilor de sprijin aflate la dispoziție, neîncrederea că autoritățile implicate în proces le vor trata cu compasiune sau considerația că procesul de sesizare este prea birocratic, prea costisitor și că durează prea mult.

IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice

Sursa foto: https://trans.info/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail