Agenţia Metropolitană Braşov (AMB), în calitate de custode al Ariilor Protejate Muntele Tâmpa şi Stejerişul Mare, derulează în aceste zile un amplu program de acţiuni care să conducă la îmbunătăţirea infrastructurii turistice din situl natural Muntele Tâmpa şi, în acelaşi timp, la conservarea şi valorificarea biodiversităţii ariei.

Un număr de 30 de elevi ai Liceului Tehnologic Silvic  „Dr. Nicolae Rucăreanu”, alături de şase jandarmi montani şi patru salvamontişti au marcat miercuri, din nou, cele trei trasee turistice de pe Muntele Tâmpa, valoarea materialelor necesare activităţii de remarcare fiind de 600 de lei, buget alocat de AMB.

Astăzi, de Ziua Internaţională a Biodiversităţii, va fi organizată pe Muntele Tâmpa o amplă acţiune de ecologizare la care participă 120 de voluntari din cadrul organizaţiilor care s-au alăturat proiectului „Prietenii Muntelui Tâmpa”, dar şi elevi, jandarmi montani şi salvamontişti.

Zonele care urmează să fie ecologizate sunt Aleea de sub Tâmpa, zona Panoramic-Belvedere, Zona Serpentine, Zona Treptele lui Gabony, Zona Dealul Melcilor, Zona Răcădău, a precizat joi, într-o conferinţă de presă directorul general al AMB, Dragoş David. Acesta a adăugat că mesajul pe care doreşte să îl transmită AMB în comunitatea braşoveană este că un nivel de trai bun înseamnă şi un mediu natural curat şi faptul că a trăi într-o comunitate implică respect pentru ceea ce ne înconjoară.

De Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie, AMB împreună cu partenerul său în proiect Siemens – Divizia Siemens Corporate Tehnology vor desfăşura o amplă acţiune de refacere şi modernizare a infrastructurii turistice şi a zonelor de popas din zona Calea de acces din Răcădău şi Şaua Tâmpei. Ziua de 5 iunie va fi dedicată nu doar reabilitării zonelor de popas, fiind organizate şi o serie de ateliere de educaţie şi recreative pentru copii.

„AMB va continua în acest an derularea de activităţi de informare şi conştientizare a publicului larg asupra importanţei conservării biodiversităţii, ca şi componentă a dezvoltării durabile. În acest sens, AMB va derula campanii interactive adresate locuitorilor Braşovului pentru ca aceştia să contribuie la păstrarea şi îmbunătăţirea gradului de conservare a biodiversităţii, adoptând o atitudine adecvată şi non-invazivă asupra mediului înconjurător”, a afirmat directorul general al AMB.

Braşovul este unul dintre puţinele oraşe care au în intravilanul lor arii naturale protejate, fiind sinonim cu „oraşul de la poalele Tâmpei”, muntele care desparte vechiul cartier din Şchei şi cetatea din centrul istoric de cartierul mai nou, Valea Cetăţii. Muntele Tâmpa are statut de zonă protejată încă din anul 1962. În anul 2000, a fost declarat rezervaţie de interes naţional, iar din anul 2007, este sit de importanţă comunitară, cu suprafaţa de 214 ha, făcând parte din reţeaua Natura 2000.

Un număr de 110 specii de păsări au fost înregistrate pe muntele Tâmpa, între care bufniţa, ghionoaia sură, ciocănitoarea neagră, 975 de specii de fluturi nocturni şi diurni, amfibieni, dar şi animale mari precum ursul brun, porcul mistreţ, râsul, vulpea. Muntele Tâmpa a fost vizitat, în anul 2013, de 110.000 de turişti care au urcat cu telecabina, dar numărul este mult mai mare având în vedere că foarte mulţi turişti preferă să urce muntele pe traseele turistice marcate.

AGERPRES

. .

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail