. . Mai multe acţiuni de conservare a biodiversităţii în Situl Natura 2000-Bazinul Ciucului de Jos se desfăşoară în cadrul unui proiect cu finanţare norvegiană, derulat de Organizaţia GeoEcologică Accent din Băile Tuşnad.

Butyka Lorand, asistent proiect, a declarat că printre activităţile derulate se numără restaurarea ecologică a braţului mort al râului Olt de lângă localitatea Sânsimion, „care reprezintă ultima porţiune a vechiul râu Olt, care a fost deviat într-o albie nouă în secolul XIX, albia originală fiind astupată”.

Înainte de restaurare, zona se transformase într-o adevărată groapă de gunoi, iar în cadrul proiectului s-au excavat şi transportat depunerile de aluviuni din albia râului şi s-au adunat deşeurile aruncate acolo. De asemenea, a fost eliminată vegetaţia lemnoasă invazivă, iar în locul acesteia s-au reintrodus specii autohtone. Rangerii de teren au montat plase protectoare pe arborii de pe braţul mort, în vederea protejării lor de „activitatea” castorilor. Potrivit sursei citate, lucrarea se va finaliza după găsirea unei soluţii viabile de a asigura fluxul continuu de apă în braţul mort proaspăt restaurat.

Tot în cadrul proiectului s-a achiziţionat şi amplasat câte un stâlp de iluminat ecologic în fiecare din cele şapte localităţi din Bazinul Ciucului de Jos, care vor funcţiona cu ajutorul energiei produse de panourile solare.

Butyka Lorand a mai spus că, de comun acord cu autorităţile locale, au fost stabilite toate detaliile privind locul şi perioada amplasării celor şapte panouri solare, care ‘sunt montate în locuri vizibile, des accesate de localnici’.

Proiectul a mai inclus şi instituirea şi instruirea unei patrule de rangeri, dar şi organizarea unei zile a biodiversităţii, în cadrul căreia elevii cluburilor „Junior Ranger” au mers pe teren, însoţiţi de profesori şi specialişti biologi, şi au identificat speciile şi habitatele din Situl Natura 2000-Bazinul Ciucului de Jos.

Proiectul intitulat „Acţiuni de conservare a biodiversităţii şi promovare a dezvoltării durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” este finanţat prin prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costul total eligibil al proiectului este de circa 121.000 Euro, din care aproximativ 108.000 Euro reprezintă contribuţia nerambursabilă a finanţatorului. Implementarea proiectului se va finaliza în luna aprilie 2016.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail