Sute de icoane și fonduri pentru costume populare, dăruite deja de „români pentru români,” prin „Calea Neamului”

. . Peste 400 de icoane și fonduri pentru confecționarea de costume populare au fost deja dăruite de români din diverse locuri ale țării, în cadrul campaniei pe care Asociația „Calea Neamului” a lansat-o în urmă cu aproximativ o lună.

Asociația, înființată de către grupul cunoscut sub denumirea „Acțiunea români pentru români” – și-a propus să ofere 1.000 de icoane ortodoxe și 100 de costume populare, de sărbătoarea Sfântului Andrei și de 1 Decembrie, românilor din câteva localități covăsnene și harghitene. În acest scop, la jumătatea lunii septembrie, a lansat, pe o platformă de socializare, o campanie de strângere de fonduri pentru costumele populare și de donare de icoane.

tirnoveanu-campanie„La fiecare campanie a noastră am avut emoții firești, mai mici sau mai mari, deoarece responsabilitatea este uriașă. Atunci când promiți la o sută de copii costume populare românești, trebuie să te ții de cuvânt. Atunci când spui că dăruiești o mie de icoane românilor din Harghita și Covasna de Sfântul Apostol Andrei și de 1 Decembrie, pornești o misiune sfântă, pe care la fel, trebuie să o îndeplinești. Nu este ușor. Presupune un efort organizatoric destul de mare, campania derulându-se atât pe internet, cât și pe teren, în viața reală, pentru că nu este suficient să scrii texte pe Facebook și să postezi fotografii frumoase; este necesar să iei contact direct cu oamenii locurilor în care mergi cu acțiunile, dar și cu români care te-ar putea ajuta direct în aceste demersuri si să-i convingi că ajutorul lor contează, că este bine direcționat.” – a declarat ieri, medicul Mihai Tîrnoveanu, reprezentant al Asociației „Calea Neamului”.

El a afirmat că prin această inițiativă se dorește încurajarea păstrării credinței și identității naționale, în rândul românilor din cele două județe.

„Campania dorește să transmită același mesaj pe care îl transmitem de fiecare dată prin acțiunile noastre, un mesaj de solidaritate, de dragoste frățească, românilor din județele Covasna și Harghita.”- a declarat Mihai Tîrnoveanu, care a accentuat că nu are alte interese și că inițiativa nu are caracter politic.

„Unii cred că exagerez în ceea ce privește numărul pozelor pe care le postez pe pagina mea de Facebook, atât în perioada acțiunilor cât și în campaniile destinate lor. Nu este o exagerare, este o datorie. Este de datoria mea să le arăt celor care au contribuit și contribuie în diverse moduri la eforturile noastre comune, care este rezultatul sacrificiilor lor. În acele fotografii se vede rezultatul demersurilor noastre, bucuria românilor în mijlocul cărora venim. Iar această bucurie este singura răsplată a celor care ajută. Această răsplată o merită din plin. În acele poze apar, de asemenea, frații si surorile noastre din Harghita și Covasna, care, la rândul lor se implică decisiv în actiunile întreprinse. Această implicare importantă a lor trebuie menționată și evidențiată în modul cel mai clar cu putință. În aproape altă ordine de idei, aceste <<ilustrate>> mai arată ceva: în Harghita și Covasna nu există numai minorități naționale, ci și etnici români.  Pe viitor, voi apărea eu personal mai puțin în imagini, ca să nu creadă lumea că vreau să candidez pe undeva. Departe de mine acest gând. Datorită românilor de care am pomenit mai înainte, și în această campanie suntem pe drumul cel bun.” – a spus Mihai Tîrnoveanu.

Icoane cu mesajScriem cu toții pagini de istorie sau mai bine zis, le reedităm pe cele scrise în perioada interbelică, atunci când românii brașoveni trimiteau fraților lor sprijin și rugăciune”

Potrivit acestuia, la aproximativ o lună de la lansarea campaniei, reprezentanții Asociației au primit peste 400 de icoane, dar și bani pentru confecționarea costumelor populare, costume ce vor fi realizate de către un grup de femei din Covasna.

„Până acum am primit din țară, de la oamenii simpli din zeci de orașe si sate 427 de icoane ortodoxe (în marea lor majoritate noi, deși acest lucru nu este o condiție) și datorită contribuțiilor financiare am putut da un avans doamnelor din Voinești Covasna, pentru a începe lucrul la costumele populare. Avem promisiuni de sprijin atât din partea Protopopiatul Ortodox Brașov cât și din partea mai multor mănăstiri și biserici din țară. De fapt, nu sunt promisiuni, ci certitudini. (….) Multe dintre icoanele trimise au venit însoțite de scrisori de suflet, adresate românilor din Covasna și Harghita. Cele pe care le-am primit de exemplu din Dorohoi, județul Botoșani au pe spatele lor numele celor care le-au trimis și numărul de telefon, astfel încât cei ce le vor primi să poată vorbi direct cu <<frații>> lor. Aceste icoane au în ele rugăciunea a sute de români; mulți au ținut morțiș să nu le fac numele public, alții au acceptat, dar nu pentru laudă, ci pentru puterea unui exemplu, exemplul unei rugăciuni comune pentru inima țării. Nu cred că s-a mai făcut vreodată o asemenea acțiune, prin care o mie de icoane strânse din toată țara să ajungă în Covasna și Harghita de 1 Decembrie sau în preajma acelei zile. Scriem cu toții pagini de istorie sau, mai bine zis, le reedităm pe cele scrise în perioada interbelică, atunci când românii brașoveni trimiteau fraților lor sprijin si rugăciune. Noi cei de azi suntem mai slabi decât cei de atunci, dar ne străduim să le călcăm pe urme. Este o datorie a noastră. Într-o lume plină de <<drepturi>>, considerăm că datoria față de România este dreptul nostru de a ne legitima în fața lui Dumnezeu ca români. Credința și acțiunea în credință sunt datele noastre de identificare, de identitate. ”- a declarat Mihai Tîrnoveanu.

Campania de donare continuă

Cei care doresc să susțină inițiativa, pot face donații, în continuare, a precizat reprezentantul Asociației „Calea Neamului”

„Mai avem de strâns o sumă considerabilă, fiind necesare o sută de costume, unul costând între 165 si 220 de lei, în funcție de mărimea lui. Așadar, orice ajutor al vostru, al celor care citiți aceste rânduri chiar contează, sumele de bani putând fi virate în contul Asociației Calea Neamului: BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociația <<Calea Neamului>> (…). În încheiere, dar de fapt în primul rând, vreau și pe această cale să-i transmit Preasfințitului Andrei Moldovan, episcopul Covasnei și Harghitei, mulțumirile noastre adânci pentru <<marea binecuvântare>> ce ne-a dat-o atunci când am pornit la îndeplinirea acestei misiuni, dar și pentru sprijinul fără de care nu am putea face nimic, pe care ni-l acordă în marea sa înțelegere și bunătate. Îi sărut dreapta cu smerenie și deosebit respect. Sărut mâna cu multe mulțumiri și tuturor preoților ortodocși care ne ajută în organizarea acestei acțiuni din iarnă, Părintelui Protopop Ioan Bercu, părintelui Ilie Vasile din Târgu Secuiesc, părintelui Ioan Velimirovici din Brețcu și părintelui Ioan Lupu din Doboi, comuna Plăieșii de Jos. Cititorilor dumeavoastră le transmit următorul lucru: în Covasna și Harghita sunteți o sută de mii de români. Nu uitați însă că aveți douăzeci de milioane de frați si surori!”

***

Asociația „Calea Neamului” s-a înființat în urmă cu aproximativ două săptămâni, însă activitatea reprezentanților acesteia se derulează din 2014, sub egida „Români pentru români”.

De-a lungul timpului, grupul „Români pentru români”, format din intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, a donat pachete copiilor din mai multe sate covăsnene și harghitene.

De 1 decembrie 2015, cu ocazia Zilei Naționale a României, reprezentanții grupului au donat o mie de steaguri tricolore românilor din judeţele Covasna şi Harghita și au pregătit, cu sprijinul oamenilor din toate colțurile țării, daruri pentru copiii din cele două județe.

Anul acesta, de Florii, la inițiativa „Români pentru români”, peste 50 de copii din satele covăsnene Mărtănuș și Ojdula au primit costume populare.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail