Consiliul pentru protecția mediului din județul Covasna, constituit de un grup de liceeni din municipiu, a anunțat demararea unei acțiuni de monitorizare și curățare a râului Olt.

„În scopul acțiunii noastre, am împărțit râul Olt, partea care trece prin municipiu, în două. Suntem 14 voluntari împărțiți în două grupe, astfel că fiecare grupă are câte șapte membri. Dintre aceștia, în fiecare grupă unul ia notițe și se ocupă de hărți, iar ceilalți sunt implicați în acțiunea de ecologizare, curățare a râului.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna, președintele Consiliului județean pentru protecția mediului, Balázs Dániel, elev la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, în clasa XI-a la profilul „Protecția Mediului”.

Potrivit acestuia, în cadrul acestei acțiuni, se va realiza o centralizare a deșeurilor din plastic găsite la fața locului și vor fi luate mostre de apă ce vor fi trimise la analize:

„Dorim, pe această cale, să aflăm care este numărul deșeurilor din plastic care nu sunt în mișcare și care este numărul flacoanelor care sunt în mișcare și vom monitoriza acest lucru în două puncte. Vom lua, apoi, mostre de apă pe care le vom trimite la analize de laborator.”- a spus Balázs Dániel. El a precizat că acțiunea este programată să se desfășoare pe parcursul a două săptămâni, începând de astăzi.

„Toată această activitate va dura două săptămâni. În cursul acestei săptămâni vom realiza un documentar video, în limba engleză, cu privire la situația terenului și a râului, înainte de demararea acțiunii de monitorizare și curățare, apoi, săptămâna viitoare demarăm, cu voluntarii, acțiunea de ecologizare, de colectare a deșeurilor.”- a precizat Balázs Dániel, care a spus că se va încerca și implicarea altor tineri, elevi, în acest demers, în cadrul programului „Școala Altfel”, prin intermediul unor concursuri, dar și prin alte activități.

„Zilele acestea, mai multe unități de învățământ derulează programul <<Școala Altfel>> și ne dorim să implicăm și alți tineri în activitățile noastre. Scopul este să lucrăm împreună, pentru un viitor mai bun și un mediu curat!” – a  spus Balázs Dániel.  El a menționat că acțiunea de monitorizare și ecologizare a râului Olt va fi realizată cu acordul Primăriei Municipiului, dar și cu sprijinul reprezentanților Extensiei Universitare „Babeş Bolyai”, Sfântu Gheorghe, al „Crucea roșie”- filiala Covasna și al S.C. TEGA S.A.

„Consiliul județean pentru protecția mediului” a fost înființat la finele anului trecut, de un grup de elevi de la Liceul „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe. Tinerii studiază la clase de protecția mediului și și-au propus, astfel, conștientizarea tinerilor de vârsta lor și a populației județului, în general,  asupra importanței protecției mediului.

 

„Scopul Consiliului constă în protejarea mediului, discutarea și soluționarea problemelor actuale ale mediului înconjurător, prin realizarea de campanii, organizarea de programe de dezvoltare a membrilor noștri, prin legături cu organizații non-guvernamentale, dar și cu instituții şi cu elevii și studenţii județ și din alte județe. Ne propunem să derulăm campanii de conștientizare a publicului cu privire la importanța protecției mediului, stabilirea unor măsuri pentru rezolvarea problemelor actuale din această sferă. Să acționăm ÎMPREUNĂ PENTRU UN MEDIU MAI CURAT.”- a spus Balázs Dániel.

În cursul lunii ianuarie, Consiliul a lansat proiectul „Map make”, ce va avea ca finalitate realizarea unei „hărți a mediului” – pentru orașul Sfântu Gheorghe.

„Obiectivul proiectului <<Map make>> constă în monitorizarea situației actuale privind poluarea din oraș. Prin acest program, vom strânge date privind sursele poluării din oraș, zonele cele mai poluate, dezastrele naturale ce ar putea avea loc, cauzele acestora, traseele ce pot fi utilizate în caz de dezastre naturale. Pe această cale, facem apel către toți cei preocupați de protecția mediului, să ni se alăture și să ne trimită poze, documentare, analize de teren legate de poluarea din oraș, pentru a putea realiza o hartă cât mai complexă!”- a afirmat Balázs Dániel.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail