Boala nu poate fi pusă pe modul „așteptare”, iar timpul nu poate fi oprit. Din păcate, pentru mulți pacienți, acesta – timpul este cel mai mare dușman, iar birocrația poate lua chipul morții. Noi,  cei sănătoși, cei norocoși, ne cutremurăm la prea desele povești în care oameni ce ar fi putut avea o viață întreagă înainte, au pierdut această șansă la însănătoșire, în hățișul legislativ, care în loc să se stabilizeze, să se adapteze la realitățile societății noastre de astăzi, este parcă tot mai dinamic. Ce este valabil azi, mâine se poate schimba, iar singura certitudine din viața unui om este…moartea.

Probabil că tragicul caz al tânărului din Teliu, care a murit cu banii de transplant în cont, doar pentru că dosarul său medical a fost, se pare,  prea mult plimbat între instituții, a pus în funcțiune angrenajul ruginit al Ministerului Sănătății, fiind adoptate o serie de noi reglementări privind accesul pacienților la tratamente în străinătate, decontate de Ministerul Sănătății.

Astfel, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 81/2018 (care  modifică Ordinul 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate), au fost simplificate procedurile de acces și decontare a tratamentelor în străinătate. Una dinte prevederile acestui ordin se referă la  accesul la tratament în străinătate pentru bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană și care prezintă și patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenției în centrele acreditate din România, după cum se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

A fost necesară simplificarea procedurilor de acces la tratamente în străinatate și adaptarea lor la cerințele de azi. Sunt adepta regulilor clare în sistem, dar formalitățile erau extrem de greoaie și întârziau mult obținerea aprobării pentru pacienții care au nevoie urgentă de  servicii medicale și pentru care afecțiunile nu stau pe loc în așteptarea unor aprobări”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

De asemenea, noile reglementări prevăd și modalitățile de decontare a tratamentelor  în străinătate, precum și asigurarea medicației posttransplant pentru pacienții care au suportat o intervenție într-o clinică din străinătate.

AD [ Optică medicală Galați ]

„Noi am avut, în ultimii ani, trei paciente cu transplant și pe toate am reușit să le rezolvăm fără probleme, fără întârzieri. Am avut, din nefericire, și un caz  în care era vorba de un copil mic, care din păcate nu a supraviețuit. S-a întâmplat între Crăciun și Anul Nou, dar chiar și atunci am reușit să discutăm și să mobilizăm toți participanții la acest proces. Pentru cele trei cazuri de care vorbeam mai devreme, finanțarea continuă, pentru că nu este vorba doar de momentul transplantului. La noi nu au fost probleme cu întârzierile. Solicităm banii, iar aceștia vin la timp. Nu știu situația din alte județe, dar la noi în județ nu există motive de panică.”, a declarat șeful Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, Agoston Laszlo.

Reprezentanții Minsterului Sănătății mai transmit că pentru că tratamentele în străinătate presupun situații de urgență medicală, conform noului Ordin de ministru aprobat de Sorina Pintea, pentru copiii cu vârste 0 -1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament în străinătate se poate întocmi  imediat după diagnosticarea afecțiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor etapelor prevăzute  pentru pacienții din alte categorii de vârstă. De asemenea, Comisia Ministerului Sănătății poate aproba efectuarea tratamentului în străinătate în baza unei singure oferte  de tratament a unei clinici  din străinătate, aleasă de comisia teritorială. Astfel, timpul de întocmire și aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament în străinătate va fi mai scurt. În cazuri excepţionale, impuse de natura şi gravitatea bolii, precum şi pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca  pacienții cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar costurile de deplasare și cazare  vor fi decontate de către direcția de sănătate publică.

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail