Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna și Asociația Philadelphia Pro Familia Support din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Fundația Creștină Diakonia, Casa Irisz din Sfântu Gheorghe și Fundația Orban din Odorheiu Secuiesc  desfăşoară,  prin „Serviciul Programe de Promovare a Sănătăţii”, cea de-a V-a etapă a „Programului de Integrare a persoanelor cu dizabilități „Acceptă-mă!”

Programul se derulează în perioada noiembrie 2016 – aprilie 2017, iar participanții ediției din acest an sunt elevii clasei a VI-a B ai Colegiului Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.

Klaudia Lazăr, reprezentanta DSP Covasna a  declarat că  scopul programului este acela de a-i educa pe adolescenți  astfel încât să învețe să accepte și să să trăiască alături de persoanele cu diferite dizabilități.

Elevii cu dizabilități frecventează de regulă unități de învățământ adaptate problemelor lor, drept urmare nu au ocazia să se întâlnească cu alţi elevi, spun organizatorii. Astfel, prin intermediul acestui program, pe lângă extinderea cunoștințelor teoretice, elevii Colegiului Național „Székely Mikó” vor avea ocazia de a-i cunoaște mai bine pe colegii lor cu dizabilităţi, şi de a realiza că nu există diferențe între ei.

Implicați în program sunt psihopedagogul Kurta Ibolya, pedagogul Pál Réka, asistentul social Kovács Izabella, asistentul medical Lazăr Klaudia, chinetoterapeutul Csíki Sándor,  și instructorul de înot Csíki Sándor Jenő, care de asemenea este chinetoterapeutul.

Specialiştii implicaţi se vor ocupa de transmiterea informaţiilor cu privire la persoanele cu dizabilităţi, a diferitelor boli, tratarea și reabilitarea acestora, şi în general, despre preocupările de zi cu zi ale acestora, pentru a demonstra că de fapt ele nu se deosebesc deloc faţă de cele ale persoanelor fără dizabilităţi.

Potrivit organizatorilor, cei mici vor face cunștință cu grupa „Manócska” din cadrul Asociației Philadelphia Pro Familia Support din Sfântu Gheorghe, alcătuită din copii cu diferite dizabilități, dar și cu grupa „Tinerii cu Dizabilități” a Casei Irisz din cadrul Fundației Creștine Diakonia Sfântu Gheorghe.

Programul se va încheia pe data de 21 martie 2017, cu Simpozionul despre Sindromul Down și cu un program muzical al grupei „Manócska” din cadrul Asociației Philadelphia Pro Familia Support realizat împreună cu elevii clasei a VI-a B ai Colegiul Național „Székely Mikó”, program dedicat Zilei Internaționale a Sindromului Down.

M.D.C.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail