Conducerea Fundației „Mihai Viteazul”, prin președinte prof. ing. Maria Peligrad, aduce o veste minunată la început de an: înființarea, la Sfântu Gheorghe, a Academiei de dansuri populare românești.

Și asta după ce, în cursul anului 2023,  Fundația „Mihai Viteazul” a înființat Ansamblul  artistic SPERANȚA, cu secțiuni diverse (dans popular românesc, interpretări folclor/muzică ușoară/muzică corală și instrumentală, teatru etc.),  ai caror membri sunt copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, de la unități de învățământ din Sf. Gheorghe.

Instruiți de coregraful Ion Gheorghe, copiii/tinerii Ansamblului SPERANȚA au luat parte, la finalul anului trecut, la Balul Costumului Popular, la activitățile dedicate Zilei Naționale a României și la Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români”- activități ale fundației care au avut loc în Sf. Gheorghe și Târgu Secuiesc.

Recent a luat ființă și Ansamblul  de dansuri populare românești DOINA COVASNEI, pentru persoane adulte.

Toamna anului trecut  ne-a  adus vești  bune: în Ansamblul  artistic SPERANȚA s- au înscris peste 90 de copii, cu semnale concrete primite din partea persoanelor  adulte.  Ne bucurăm cu toții, iar dl Ion Gheorghe, instructor – coregraf, își împarte timpul pentru instruirea tuturor celor înscriși. Numărul mare de participanți ne-a determinat să avem o viziune oarecum diferită, spre o treaptă superioară și să înființăm ACADEMIA DE DANSURI POPULARE  ROMÂNEȘTI –SFÂNTU GHEORGHE.  

Conform Dicționarului explicativ al Limbii române: Academie – este o instituție superioară de cultură, a carei misiune este să ajute la dezvoltarea științelor și a artelor.  Chiar dacă pare pretențioasă denumirea, misiunea ei este nobilă, în folosul neamului românesc.

Toate persoanele înscrise vor participa la ore de  instruire, în a-și insuși  dansurile populare românești, odată cu păstrarea vie a tradițiilor populare, portul specific fiecarei zone, cântecul și dansul popular ale căror rădăcini se pierd în timp. (…)

Dansul popular românesc este o manifestare a spiritului și a identității naționale. El este o manifestare plină de forță, vitalitate, care exprimă specificul și tradițiile fiecărei regiuni in parte, sufletul și trăirile noastre ca popor. Orice eveniment important din viața românilor, colectiv sau particular, sărbători naționale, nunta, botezul, trecerea dintre ani, este marcat de dansurile populare, muzica populară și portul popular. 

Dansurile populare românești, jocurile populare, ne oferă un bagaj artistic bogat și variat, care se așează în  viața de zi cu zi, pe veselia și temperamentul locuitorilor unui areal geografic. Bogăția mișcărilor, corelate cu   elemente de susținere ale costumului  popular, constituie o adevărată comoară cultivată din generație în generație, pe care avem datoria să o ocrotim și să o lăsăm moștenire copiilor noștri, ca mărturie a istoriei și a identității noastre naționale” ”, a menționat prof. ing. Maria Peligrad, într-un comunicat transmis către Mesagerul de Covasna.

Potrivit acesteia, prin înființarea Academiei de dansuri populare românești, Fundația „Mihai Viteazul” își mai propune:

  • Organizarea de conferințe susținute de specialiști, etnografi, etnocoreologi, instrumentiști, pentru a păstra si promova adevăratele valori culturale, artistice, ale poporului român;
  • Identificarea și cunoașterea instrumentelor muzicale tradiționale românești;
  • Identificarea și selectarea strigăturilor care însoțesc dansul popular românesc, specifice fiecărei zone și evenimentului care se desfășoară;
  • Participarea la serbari școlare, concursuri cultural – artistice, festivaluri de folclor;
  • Organizarea de ateliere tematice specifice.

Adresându-se copiilor, Fundația „Mihai Viteazul” urmește câteva obiective:

  • Copiii să se simtă apreciați și importanți în urma activității lor;
  • Copiii să cunoască/recunoască cultura populară, o lume care le va aduce bogăție sufletească, identitatea națională și le va dezvolta personalitatea;
  • Copiii să conștientizeze de mici importanța rădăcinilor, faptul că folclorul, cultura din zona unde trăim este o valoare unică în Europa.

Valorificarea  tradițiilor populare, cunoașterea și conservarea valorilor identitare, cultivarea aptitudinilor lor artistice și meșteșugărești pot contribui  la îmbogățirea patrimoniului valorilor identitare românești, fiind o soluție de completare a alternativei educaționale contemporane” a conchis președinta Fundației „ Mihai Viteazul”, prof ing Maria Peligrad.

FELICITĂRI!

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail