. . Românii basarabeni se află într-un ceas de cumpănă, iar drumul european al Republicii Moldova e plin de „ceţurile” instabilităţii, a declarat, duminică, la Alba Iulia, academicianul Mihai Cimpoi, în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti.

„Vă vorbesc, din păcate, într-un ceas de cumpănă pentru românii basarabeni, asupra cărora, vorba lui Mircea Eliade, se exercită din plin teroarea istoriei. (…). Noi, cei de peste Prut, am ajuns la marginea prăpastiei, şi nu e vorba de prăpastia lui Pascal sau de abisul filozofic, ci o prăpastie la propriu şi la figurat, prăpastie în toate sensurile, politică, economică, morală, spiritual”, a afirmat academician Mihai Cimpoi, în discursul rostit în faţa a peste o sută de delegaţi din 35 de ţări şi zone de românitate.

Academicianul a menţionat că dacă în urmă cu doi ani saluta entuziast semnarea Acordului de integrare europeană a Republicii Moldova, astăzi Cutia Pandorei s-a deschis.

„Dacă acum doi ani, chiar în această sală, salutam printr-un entuziasm deosebit semnarea Acordului de integrare europeană a Republicii Moldova, astăzi trebuie să constatăm, cu tristeţe, că drumul nostru european e plin de ceţurile instabilităţii. Cutia Pandorei s-a deschis şi toate relele curg deasupra noastră. Cine a deschis-o? Întrebarea e cu multe răspunsuri, căci ne gândim la şmecherii care au furat miliardul, furt de proporţii monstruoase în lumea modernă, la oligarhii care se află în poziţii cheie la ora aceasta peste tot la noi, acolo, la socialiştii lui (Igor – n.r.) Dodon, care au „grijă” mare pentru statalitate şi se tot consultă cu Moscova, la comuniştii lui Voronin care, vorba lui Arghezi, una spun şi alta fumează, la aleşii proeuropeni din parlament, care se tot ceartă şi au substituit integrarea cu dezintegrarea”, a susţinut Mihai Cimpoi.

Academicianul consideră că este firesc că Parlamentul European a adresat critici dure la adresa parlamentarilor de la Chişinău. „Statul moldovean a devenit cel mai sărac, cel mai corupt şi cel mai instabil stat din lume. Şi această stare de instabilitate l-a determinat pe preşedintele Klaus Iohannis să retragă împrumutul de 150 de milioane de euro promişi pentru redresarea situaţiei”, a mai spus Mihai Cimpoi.

Peste o sută de români din diasporă, din 35 de ţări şi zone de românitate, participă, duminică şi luni, la Alba Iulia şi Zlatna, la cea de-a XIX-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti, manifestare organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al autorităţilor locale din cele două oraşe.

Printre personalităţile prezente la Alba Iulia la acest congres se află academicianul şi scriitorul Mihai Cimpoi şi prof.dr. Vasile Grozav din Republica Moldova, academicianul şi compozitorul Eugen Doga din Rusia şi poetul şi academicianul Vasile Tărâţeanu din Ucraina.

Prima ediţie a Congresului a avut loc în 1993, la Băile Herculane, la iniţiativa Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în vederea cunoaşterii românităţii, a întăririi legăturilor românilor din lumea întreagă cu ţara şi a stabilirii sprijinului necesar ce trebuie să fie acordat de România comunităţilor româneşti de pretutindeni. Din 2002, Congresul se desfăşoară la Alba Iulia. De-a lungul celor XIX ediţii, la congres au participat peste 6.000 de români din peste 46 de ţări şi zone de românitate.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail