O serie de copii de grupa mare şi grupa pregătitoare de la grădiniţa „Csipike” din Sfântu Gheorghe au participat în decursul săptămânii trecute la Tabăra din cadrul Campaniei „Viaţa”, organizată la Vâlcele. Programul şi-a propus să îi înveţe pe copii cât mai multe lucruri despre cum să mănânce sănătos, şi a fost creat astfel încât să se îmbine utilul cu plăcutul.
Înainte de se a urca în vaporul clasei I, preşcolarii de la grădiniţa Csipike din Sfântu Gheorghe, au petrecut patru zile de neuitat în tabăra de la Benedek Mezeje, lângă Vâlcele. Au participat 32 de copii, însoţiţi de către un grup de educatoare, îngrijitoare şi o asistentă. Potrivit educatoarelor, cei mici s-au adaptat uşor din mers, şi s-au comportat exemplar: „Copiii sunt obişnuiţi. Excursii am mai organizat şi în timpul anului cu diferite ocazii, de o zi. Seara când a trebuit să ne schimbăm în pijama şi au văzut că trebuie să dormim acolo, au sărit în sus de bucurie că nu trebuie să plece acasă”, ne-a spus una dintre educatoare.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul microproiectului “ABC-ul Sănătăţii”, prin care se urmăreşte satisfacerea nevoii de mişcare a copiilor, implementarea şi menţinerea unui regim alimentar sănătos: „Sunt foarte bucuroşi copiii când trebuie să mănânce fructe. Nu au cerut dulciuri”, a menţionat educatoarea.
Cele patru zile ale taberei au avut fiecare câte o tematică: Ziua Apei, Ziua Fructelor şi Ziua Legumelor, Ziua Mişcării, în cadrul cărora s-au desfăşurat activităţi care mai de care mai interesante şi originale. Dintre acestea, cele mai apreciate de copii au fost: parada costumelor de baie, focul de tabără, plimbarea pentu a culege plante.
Dacă în Ziua Fructelor, cei mici au explorat îmrejurimile taberei în căutarea fructelor, în Ziua Apei au făcut câteva exerciţii de ştiinţă, comparând apa tulbure cu apa limpede, comparând gradaţiile.
În Ziua Legumelor, copiii s-au bucurat de vizita formaţiei Minestrone, care cântă la instrumente confecţionate din legume. De la aceştia, cei mici au învăţat cum să confecţioneze instrumente muzicale din legume. Astfel, păstârnacul şi pătrunjelul au devenit instrumente de suflat, iar ardeii au devenit cutiuţe muzicale. Micuţii au luat, apoi, câte un instrument şi au improvizat fiecare diferite cântece. După ce aceştia şi-au terminat numărul, din legumele- instrument s-a pregătit o supă delicioasă.
Pe parcursul acestor zile, copiii au învăţat o mulţime de lucruri, s-au distrat pe cinste, la finalul taberei unii afirmând chiar că le pare rău că nu mai pot rămâne câteva zile.
Ana Alina Costache