La sfârșitul săptămânii trecute, stațiunea Balvanyos a fost gazda celei de a X-a ediții a Festivalul gastronomic  ,,Pomana porcului” la care au participat 17 echipe de bucătari profesionişti şi amatori din ţară şi străinătate, care s-au întrecut  în prepararea celor mai gustoase bucate tradiţionale. 

. . Voia bună și bucuria de a petrece împreună a fost cuvântul de ordine pe parcursul celor trei zile de festival- vineri, sâmbătă și duminică.  Odată sosiți  în stațiune, membrii celor 17  echipe au petrecut, vineri seară, chiar dacă știau că a doua zi, începând de dimineață, aveau de lucru cu tăiatul porcilor și preparatul celor mai bune și gustoase bucate.

Dacă la edițiile anterioare la Balvanyos era iarnă în toată regula, cu temperaturi ce îi îndemna pe concurenți, vrând-nervrând, să se încălzească cu ceva palincă sau vin fiert aduse de acasă, sâmbătă a fost o vreme de primăvara în care, sub razele calde ale soarelui, răciturile, cârnații, caltaboșii și toate celelalte preparate din carne de porc au avut un pic  ,,de suferit. În schimb, concurenții  dar și  turiștii veniți în număr mare  la acest eveniment s-au bucurat de o așa vreme frumosă.

,,Echipa de la Vâlcele ne-a dat  o lecție de conviețuire între români și maghiari,  pe care ar trebui să o învețe și  cei de la conducere”

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, iniţiatorul festivalului, a  menționat  că  acest eveniment  îşi propune să contribuie la păstrarea tradiţiilor gastronomice, culturale şi folclorice, și, totodată,  să promoveze zona din punct de vedere turistic . ,, A X-a  ediție diferă de cele anterioare prin faptul că  avem un timp de primăvară și că au venit 17 echipe- de regulă acceptam 13-14 echipe. E un festival complex:  ca de obicei, la ora 9 concurenții primesc porcul  viu,  iar până la ora 14 trebuie să-l înjunghie, să-l pârlească, să-l curățe, să-l tranșeze și  pregătească minim 3 preparate specifice zonei din care provin.  Pentru jurizare  ținem  cont de cele preparate dar și cât de frumos este decorată masa,  asociată cu băuturi- palincă, vin,  ne uităm și la modul igienic de lucru, cum folosesc echipamentele  de protecție, deci jurizăm decorul, gusturi, tot, tot, tot” a declarat președintele ANTREC, Dargus Attila.

Acesta a remarcat în mod deosebit, pe masa  echipei comunei Vâlcele, o ,, pâine a conviețuirii” în care  erau înfipte drapelele românesc și unguresc. Mai mult, din această echipă au făcut parte primarul comunei, Kovacs Laszlo și viceprimarul Nicolae Cucu.  ,, Echipa de la Vâlcele  ne-a dat  o lecție de conviețuire între români și maghiari,  pe care ar trebui să o învețe și  cei de la conducere” a precizat Daragus Attila.

,,Fără să stau prea mult pe gânduri, dimineață  m-am urcat în mașină și am venit încoace

Printre sutele de turiști prezenți la Festivalul Pomna Porcului de la Balvanyos l-am cunoscut și pe Octavian Dineș, bucureștean,  cu origini în Arad, care era  tare încântat de ce-a găsit pe meleaguri covăsnene.  ,, Prin mass-media am văzut un simplu anunț răzleț despre acest festival  și, fără să stau prea mult pe gânduri, dimineață  m-am urcat în mașină și am venit încoace.  Mă simt excelent în cadrul acestui festival care este foarte bine organizat,  și,  este bine să știe și foarte mulți din țară că aici se întâmplă  ceva frumos atât din punct de vedere  gastronomic- culinar, cât si din punct de vedere  organizatoric. Oamenii sunt extraordinari,  preparatele  sunt absolut tradiționale, naturale și bio. Vreau să vă spun că la fiecare echipă participantă am găsit ceva nou, nu s-a repetat niciun produs de la o echipă la alta, am  gustat din toate câte puțin.  Nu-mi dezlipesc ochii de pe mesele concurenților -amabilitatea tuturor m-a impresionat – sunt oameni atât de primitori și de amabili încât  te îmbie la orice, îți oferă orice produs și vreau să menționez că nimic de aici nu costă bani. Am mers prima dată la o echipă, am întrebat cât costă un anumit produs și am rămas surprins când mi s-a spus: Nu vă costă nimic,  mâncați cât vreți!  E lume foarte multă, și acuma mi-am dat seama de ce nu s-a promovat mai mult acest festival, deoarece nu ar fi fost loc pentru mai multe persoane decât câte sunt acum prezente” ne-a spus Octavian Dineș căruia i-am promis că-l vom ține la curent cu toate evenimentele ce au loc în comunitățile de români și maghiari din județul Covasna, având și promisiunea din partea sa că ne vizita, cu siguranță.

 

Toți participanții au fost declarați câștigători

Deoarece au luat parte la o ediție jubiliară, toți participanții la cea de a  X-a ediție a Festivalului  gastronomic ,,Pomana porcului” de la Balvanyos au fost premiați, primid cupe, medalii și diplome de participare. Printre aceștia s-au aflat, pentru prima dată,  echipele IPA Covasna precum și cea din Comuna Hereclean, județul Sălaj.

Prezentă la acest eveniment, echipa ETNO TV a acordat un premiu special, cu diplomă,  echipei reunite a Comunelor Vâlcele, județul Covasna și Hereclean, județul Sălaj.

,,Apreciind păstrarea și perpetuarea măiestriei gastronomice țărănești, purtarea mândră a straielor din străbuni și îndârjirea în a ține în viață tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, dar mai ales rețele locului și ale ȚĂRII, Etno Tv declară cu mândrie, prin intermediul emisiunii ,, Gustă România”, că demnă purtătoare al unuia dintre cele mai bune gusturi ale acestor frumoase plaiuri este ECHIPA REUNITĂ A COMUNELOR VÂLCELE, JUDEȚUL COVASNA ȘI HERECLEAN JUDEȚUL SĂLAJ” a menționat reprezentantul Etno Tv.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail