. .

Aproximativ 500 de persoane au intonat miercuri după-amiază imnul Ungariei în faţa sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de sancţionarea Partidului Civic Maghiar (PCM) cu suma de 5.000 de lei pentru nerespectarea protocolului de intonare al imnului la o manifestare publică organizată în luna iunie a.c, cu prilejul comemorării Tratatului de la Trianon.

Aceasta a fost a treia zi consecutiv în care membrii comunităţii maghiare au participat la acest protest, care va continua pe parcursul întregii săptămâni.

Manifestanţii, care au purtat steaguri secuieşti şi ale Ungariei, au cântat de mai multe ori prima strofă a imnului Ungariei, au rostit rugăciuni şi au încheiat adunarea cu intonarea imnului secuiesc. Printre participanţi s-au numărat şi câţiva membri ai Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), percepută ca fiind o organizaţie de extremă dreapta, care au desfăşurat un afiş pe care scria în limba maghiară „Am fost, suntem şi vom fi”, dar şi „Ţinutul Secuiesc nu este România”.

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a subliniat luni că amenda nu a fost aplicată pentru intonarea imnului Ungariei, ci pentru nerespectarea legii. El a precizat că, potrivit HG 1157/2001, imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia, lucru care nu s-a respectat la manifestarea organizată de PCM pe 4 iunie a.c, de Ziua solidarităţii naţionale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat şi 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail