Ieri a avut loc la sediul Operei brașovene o Conferință de presă dedicată unui eveniment artistic iminent – o Premieră – ca și o punere în temă a reprezentanților mass media privind programul estival al instituției respective. Din partea gazdelor au participat Managerul interimar Marilena Aldea, Directorul generaladjunct Dan Antipa, directorul Artistic, Mihai Irimia, noul șef Studii Muzicale, Lorand Cristian. De asemenea, a fost invitat regizorul Iulian-Ioan Sandu.

 Stagiunea 2020 2021

Cu acest prilej am aflat un lucru extraordinar, anume că Opera Brașov a fost singura instituție de profil din România, care nu și-a suspendat activitatea în  lunile grele de Pandemie! În perioada octombrie 2020 – mai 2021 au avut loc nu mai puțin de 51 de spectacole de operă, operetă, balet, concerte vocal-simfonice, recitaluri vocal-instrumentale, reprezentații pentru copii. Peste 80% dintre spectacole au fost transmise live online pe Canalul oficial de YouTube (ce numără în prezent peste 1.100 de abonați), ca și pe pagina de Facebook a instituției. S-au înregistrat în jur de 450.000 de vizualizări, ne-a informat cu amabilitatea-i cunoscută, regizorul de scenă Dan Antipa, un veritabil „cap limpede” în meseria sa, directorul general-adjunct al Operei brașovene.

Dintre evenimentele transmise on-line, amintim: Concert extraordinar de Crăciun „Iată vin colindători…la Opera Brașov”; Festivalul Mozart, ediția a VI-a; Premiera integrală a operetei „Sânge vienez” de Johann Strauss-fiul; Concertul extraordinar „Femeia, eterna poveste”; Premiera spectacolului de balet „Anotimpurile”, pe muzică de Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla.

Opera Brașov a fost prima și unica instituție de profil din România, care a transmis live online integral un spectacol de operă, ce a beneficiat și de subtitrare în limba română („Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart).

Reluarea activității instituțiilor de învățământ a prilejuit lansarea Proiectului „Opera, la tine în școală”, creat în vederea promovării în unități de învățământ a spectacolelor pentru copii (în actualul context al Pandemiei), iar cca. 200 de copii au beneficiat deja de acest dar!

A fost inaugurat un nou Program muzical ce se va desfășura timp de trei luni la Cetatea Rupea, grație unui parteneriat între Primăria Rupea și instituția brașoveană. Scopul evenimentelor este de a duce muzica de operă, operetă, musical și cea de cameră mai aproape de o altă categorie de public.

Premiera „Peter Pan”

Sâmbătă, 5 iunie, duminică, 6 iunie 2021, de la ora 17.00, iar la cererea insistentă a publicului vor avea loc alte două reprezentații marți, 8, respectiv 9 iunie de la ora 11.00 în Sala Operei Brașov, ale Premierei „Peter Pan”, un spectacol pe muzica lui Laurențiu Profeta și libretul scris de Eugen Rotaru, după J. Barrie. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Primăriei municipiului Brașov.

Un musical de…poveste

Este cea de-a treia nouă montare în vreme de Pandemie a colectivului prestigioasei instituții de cultură din municipiul de la poalele Tâmpei, după „Sânge vienez”, opereta lui J. Strauss-fiul, în regia Andei Tabacaru și „Anotimpurile”, baletul pe muzică de A. Vivaldi și A. Piazzolla, în coregrafia lui Alexandru Fotescu. Iată că a venit acum rândul celor mai mici spectatori, viitorii fani ai genului liric, să se delecteze cu un musical dedicat lor – un titlu celebru în toată lumea, iubit de milioane de copii.

Povestea lui Peter Pan ține de domeniul fantasticului, referindu-se la un băiețel care nu vrea să…crească! În plus, la un moment dat își pierde…umbra (?), ceea ce pare de domeniul incredibilului! Ciudatul  personaj a fost plăsmuit de către dramaturgul scoțian James Matthew Barrie în anul 1904 devenind ulterior eroul principal în piesa de teatru „Peter Pan sau Băiețelul care a refuzat să crească”. În urma succesului dobândit a apărut șapte ani mai târziu și un roman intitulat „Peter Pan și Wendy”. Ideea personajului i-a fost sugerată autorului de drama familiei,  mai exact decesul fratelui mai mare al lui J.M. Barrie, care a murit într-un accident la patinaj cu o zi înainte de a împlini 14 ani, ne-a precizat Cecilia Maria Toma, PR al Operei.

Năbădăiosul preadolescent din basm își petrece copilăria eternă pe o mică Insulă numită „Țara de Nicăieri”, fiind șef peste așa-zișii „Băieți pierduți”. Pe parcurs apar tot felul creaturi mitice, zâne, sirene, pirați, cu care Peter interacționează.

Intervine în narațiune și un important personaj feminin, Wendy, care îl va ajuta pe Peter să-și recupereze umbra, pe care ea a găsit-o și i-o va…coase ca să rămână mereu împreună. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, un tărâm al visurilor și al întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. Numai că acolo sunt și unele pericole, întruchipate de Căpitanul Hook și Crocodilul Tic-Tac. Ajunși în acel loc misterios, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor de acolo și va primi drept răsplată o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați ai săi un dor aprins de locuința părintească și în final își doresc să se întoarcă la părinți. Peter Pan nu li se va alătura, dar îi va ajuta să se salveze…

Iată o poveste minunată despre o utopică eternă copilărie, un refuz irealizabil a unui pici simpatic și brav de a deveni om mare. Numele de Pan și faptul că el cântă la fluier sau la flaut  fac trimitere la celebrul personaj mitologic.

Confesiunea regizorului

„Fiecare dintre noi am avut în copilărie un Peter Pan care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună minunata poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trăit”, afirmă regizorul spectacolului, Iulian-Ioan Sandu.

Să mai spunem că micul erou a apărut în numeroase piese de teatru, filme de animație, dar și cu actori, benzi desenate etc.

Distribuția Premierei de la Brașov este bogată, existând dubluri pe pentru cele …patru reprezentații succesive. În rolul principal, cel al lui Peter Pan, au fost distribuiți tinerii tenori Emil Dumbravă, respectiv Marius Tămășanu. Wendy va fi întruchipată alternativ de frumoasele și grațioasele soprane Alina Ichim și Mihaela Marele. În celelalte roluri: John – Andromeda Nemeș, Irina Iftene; Michael – Mădălina Lucaciu, Daniela Surdeanu; Mama – Simona Manole, Geanina Tomescu, Anca Panait; Tata – Dan Ionescu, Paul Tomescu; Căpitanul Hook – Ștefan Schuller, Lorand Cristian; Crocodilul – Sonia Hazarian, Cristina Roșu; Patru Copii pierduți – Valer Lucaciu, Daniel Vâlcoci, Florin Grama, Mihai Burlacu; Patru Pirați – balerinii Adrian Scriminț, Matei Rada, Eduard Toma, Ștefan Dascălu; Cinci Zâne – balerinele Anamaria Boancă, Melania Condoiu, Diana Drăgan, Valentina Mirică, Raluca Șut.

Regia este semnată de Iulian-Ioan Sandu, din Cluj, cunoscut pentru alte montări de succes ale acestui spectacol. Asistent regie – soprana Lăcrămioara Schuller, ce își dovedește încă o dată măiestria de creator și în acest dificil demers artistic, nu doar ca interpretă de operă și operetă.

Scenografia îi aparține Rodicăi Garștea, care ca de obicei și-a dat frâu liber inspirației și talentului. Coregrafia este realizată de Alexandru Fotescu, iar mișcarea scenică de Cristina Rotundu. Pregătirea muzicală – Sena Ducariu, Dragoș Mihai Cohal, iar regia de scenă – Marilena Aldea.

„Opera, la tine, în școală!”

Acesta este sloganul noului  Proiect lansat de Opera Brașov ce promovează spectacolele pentru copii în contextul condițiilor pandemice actuale. Tristă ar fi lumea fără teatru și artă, muzică și poezie, fără acea magie care reușește să ne deconecteze cu totul de cotidian, să ne umple sufletul de bucurie și fericire. „A fost imperios necesar să ne reinventăm, să găsim soluții salvatoare, atât pentru noi, cât și pentru micii noștri spectatori. Pandemia nu a reușit să pună lacăt pe ușile institutiei noastre, ci, din contră, repetițiile au fost mai intense și mai aprofundate, ambiția și interesul Colectivului Operei a fost mai mare, mobilizarea a fost impresionantă”, ne-a precizat vechea noastră colaboratoare, Violeta Brînzea, referent de specialitate PR, coordonatorea Proiectului amintit.

În acest sens, spectacolele sunt filmate pe scenă, desfășurându-se normal, ca și cum copiii ar fi prezenți în sală. Filmările au fost apoi transpuse pe dispozitive de stocare distribuite în grădinițe și școli, realizându-se astfel o legătură inefabilă între artiștii de operă și viitorii lor spectatori.

Avantajul acestui proiect constă în faptul că spectacolul ajunge direct în sala de clasă prin intermediul tehnologiei moderne, inconvenientul fiind acela că interacțiunea cu artiștii și emoția au lipsit până acum. Dar de mâine, odată cu Premiera musical-ului „Petrer Pan”, reîntâlnrea cu micii spectatori se va produce nemijlocit în sala de spectacole, iar solicitarea programării a nu mai puțin de…patru reprezentații în patru zile este un RECORD ABSOLUT!!!

  „Belle nuit, o nuit d’amour…”

Astăzi, vineri, 4 iunie 2021, de la ora 18.30, va avea loc un Recitalul vocal-instrumental extraordinar „Belle nuit, o nuit d’amour…”, susținut de câțiva dintre cei mai cunoscuți artiști ai Operei brașovene. Este vorba de sopranele Aurelia Florian, Anda Pop, Valentina Mărgăraș, Nicoleta Chirilă, Maria Catrina, mezzosoprana Carmen Topciu, tenorul Liviu Iftene, precum și de baritonii Valentin Marele și Marian Rește.Vor fi acompaniați la pian de maestrul Ovidiu Lucian Mezei.

Programul este alcătuit din arii și duete aparținând capodoperelor liricii universale: „Rigoletto” și Vecerniile siciliene” de G. Verdi, „Boema” și „Edgar” de G. Puccini, „I Puritani” și „I Capuleti e I Montecchi” de V. Bellini, „Faust” de Ch. Gounod, „Herodiade” de J. Massenet sau „Povestirile lui Hoffmann” de J. Offenbach.

Stagiunea estivală în Piațeta Sf. Ioan

Ca și în vara trecută, colectivul Operei de sub Tâmpa organizează și în acest sezon estival (când Pandemia pare că se mai domolește) o serie de spectacole în aer liber. Ele vor avea loc în Piațeta din spatele Hotelului „ARO”, unde Primăria va organiza o scenă dotată cu cele necesare pentru concerte, recitaluri, reprezentații de teatru, operă, operetă, balet, muzică de diferite genuri. Toate sub cerul liber, susținute de artiștii instituțiilor de profil din Brașov.

Iată ce propune Opera pentru luna lui „Cuptor”, după cum a conturat programul tenprul Mihai Irimia, directorul Artistic al instituției.

În 4 iulie 2021, de Ziua Statelor Unite, va avea loc un Concert special  intitulat  „American Dream”, cu Soliștii și Orchestra Operei, invitați speciali fiind Paula Seling și dirijorul Andrei Tudor. În 11.07 – „Opereta, dragostea mea”, un Concert extraordinar susținut de Soliștii, Corul, Baletul și Orchestra apreciatei instituții de cultură. Pe 17 iulie urmează  un   Matineu pentru copii intitulat „Povestea păpușilor și a Prințesei Maya”.  Pe 25 iulie – Concert susținut de Cvintetul vocal „Anatoly”, în 14 august 2021 va avea loc Spectacolul extraordinar „Amore all’Opera”. În data de 15.08 – Recital la „Cetatea Rupea” susținut de Cvartetul BelArt + Solisti, cu acompaniament de pian, pentru ca pe 21 august să se desfășoare „Gala Eugen Doga”. În 28.08.2021 iubitorii de frumos pot asista la un Concert extraordinar care-l are ca invitat  pe compozitorul și dirijorul bucureștean Andrei Tudor, recital intitulat „Femeia, eterna poveste”.  Luna septembrie oferă în debutul ei pe 04.09 un Spectacol de balet, invitată fiind violonista și solista vocală Anca Pârlea, împreună cu band-ul ei, pentru ca pe 11.09.2021  să aibă loc o  „Gală Verdi” .

După care pe 18 „Răpciune” a.c., dacă toate merg bine și lumea e sănătoasă, începe o nouă Stagiune în sala de spectacole. Doamne ajută!

… Nu ne rămâne decât să felicităm colectivul pentru efortul depus în perioada dificilă de Pandemie, când a susținut spectacole online și a oferit trei premiere tot una și una.

Felicitări și succes în continuare!

      Horia C. Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail