„I.C.Verga” din Comiso, Catania, Sicilia a fost școala gazdă a celei de-a treia întâlni de formare pentru profesori în cadrul proiectului Erasmus+ „Human Rights/Europe”. Aceasta s-a desfășurat în perioada 13-17 mai  și a reunit profesori din toate cele cinci țări partenere în acest proiect: Turcia, Lituania, Spania, România și Italia.

Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului a fost reprezentată de cinci membri din echipa de coordonare a proiectului la nivelul instituției noastre: Bobeș Luminița-Elena – reprezentantul legal; Bularca Georgiana – coordonatorul de proiect; Preda Anca – profesor istorie și științe sociale; Leu Angelica – profesor limba română si Hosu Daniela – profesor limba engleză. Am participat cu mare interes, alături de colegii noștri pedagogi din celelalte țări partenere, la un adevărat schimb de bune practici. Partenerii italieni au organizat atât de bine activitățile desfășurate în această perioadă, încât am reușit cu toții să înțelegem adevarata valoare a drepturilor omului, și copilului în special, în vederea educării unei societăți bazate pe valori fundamentale.

Ceremonia de deschidere a activităților a fost un adevărat spectacol. Elevii ne-au oferit o primire foarte călduroasă, urmată de o sesiune de prezentare a activităților desfășurate în fiecare țară, având ca  temă tipurile de abuzuri suferite de copii și posibile soluții. Plecând de la această subtemă, s-au realizat activități specifice în fiecare școală parteneră- de la discuții/dezbateri până la jocuri de rol sau monologuri, fiecare putând să observe strategiile didactice folosite.

Acțiunea noastră a fost salutată și de reprezentanți ai consiliului local din Comiso conduși chiar de primarul orașului, care a deschis și conferința organizată la Centrul Multifuncțional din Ragusa care se ocupă cu imigrările în această parte a Italiei. Am ascultat și văzut lucruri interesante de la persoane implicate în combaterea abuzurilor exercitate în special asupra persoanelor care imigrează în țara lor. După conferință au urmat alte activități organizate în școală. Începând de la elevii de gradiniță, nivel primar, și terminând cu cel gimnazial, am urmărit programul artistic tematic organizat de fiecare. De la mic la mare, toți au înțeles ce înseamnă drepturile copilului și importanța lor. Am cântat, am dansat, i-am urmărit în reprezentările lor artistice și am trăit alături de ei bucuria și entuziasmul fiecăruia.

Astfel s-a încheiat încă o mobilitate încununată de succes din cadrul acestui proiect care a adunat laolaltă profesori din diferite părți ale Europei. Indiferent de naționalitatea fiecăruia dintre noi ne-am simțit toți cetățeni europeni, luptând pentru același scop – înlesnirea înțelegerii drepturilor și responsabilităților copiilor din Europa de astăzi.

Bularca Georgiana, prof.Lb.Engleză

Coordonator proiect la nivelul Șc.Gimnaziale din Întorsura-Buzăului

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail