În perioada 16 septembrie – 22 septembrie 2023, la nivel european și național, se va desfășura Proiectul ROADPOL Safety Days. Evenimentul, derulat sub egida ROADPOL (Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere), are ca principal obiectiv creșterea gradului de conștientizare, în rândul tuturor categoriilor de participanți la trafic, a riscurilor la care se expun în situația nerespectării normelor rutiere și adoptarea, de către aceștia, a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice, întrucât comportamentul participanților la traficul rutier rămâne cel mai important obstacol în îndeplinirea obiectivelor în domeniul siguranței rutiere.

Proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea și coordonarea eforturilor pentru reducerea numărului de accidente rutiere și a consecințelor acestora, precum și ca ziua de 20 septembrie 2023 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa, în condițiile în care media zilnică la nivelul Uniunii Europene este de 70 morți/zi.

În sprijinul obiectivelor definite în cadrul acestei inițiative, la nivel județului Covasna, în perioada 16.09-22.09.2023, se vor desfășura, zilnic, activități informativ – educative, care vor viza atât popularizarea inițiativei de derulare a proiectului, cât și informarea participanților la trafic cu privire la necesitatea adoptării unui comportament preventiv în timpul deplasărilor pe drumurile publice.

De asemenea, se vor organiza și desfășura acțiuni zilnice în scopul verificării respectării prevederilor legislative, creșterii gradului de disciplină rutieră, conştientizării importanţei folosirii centurii de siguranţă/dispozitivelor de retenţie, combaterii utilizării telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive sau accesorii de tip ”mâini libere”, precum și pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.

***

În data de 14 septembrie 2023, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Covasna au desfășurat acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea producerii accidentelor de circulație ale căror cauze generatoare ar putea fi încălcarea normelor rutiere de către bicicliști și pietoni.

La acțiune, polițiștii rutieri din județ au fost sprijiniți de polițiștii de ordine publică cu atribuții pe linie de poliție rutieră.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 94 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor privind circulația pe drumurile publice, din care 21 pentru abateri ale bicicliștilor și 19 pentru abateri ale pietonilor.

Au fost reținute 6 permise de conducere, retrase 7 certificate de înmatriculare și constatate 4 infracțiuni la regimul rutier.

Poliţiştii recomandă tuturor participanților la trafic să respecte regulile de circulaţie și indicaţiile poliţiştilor rutieri din teren.

Recomandări pentru biciclişti:

  • Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier;
  • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier;
  • Nu creaţi surprize în trafic, manevrele bruşte şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică;
  • Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Recomandări pentru pietoni:

  • Pietonii sunt sfătuiţi să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;
  • Să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens);
  • Să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
  • Să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;
  • Poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe pietoni ca, pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine în culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.
    Totodată, poliţiştii recomandă pietonilor să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail