Un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Republica Moldova, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Într-un comunicat de presă transmis către redacia noastră de reprezentanții Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Covasna, se menționează că ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul instituției, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, la data de 30 iunie a.c. „ l-au prins în flagrant pe . . T.A., care a oferit, cu titlu de mită, suma de 300 euro unui ofițer de poliție din cadrul Biroului pentru Imigrări Covasna, pentru a nu dispune împotriva sa măsura legală de sancţionare contravenţională conform OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România şi conform OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor și pentru a nu emite decizia de returnare de pe teritoriul României.
În fapt, în cursul aceleiaşi zile, cetățeanul moldovean T.A. a fost identificat că a încălcat prevederile art. 11 al. 2 din OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, prin faptul că nu a părăsit teritoriul României până la data expirării dreptului de ședere pentru străinii care nu au obligația obținerii vizei pentru a intra în România, având la data depistării un număr de 55 de zile de ședere ilegală în țară.
În urma denunţului depus de către ofițerul de poliție la D.G.A. – S.J.A. Covasna, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna şi s-a organizat acțiunea de prindere în flagrant, în timpul căreia s-a constatat că s-a remis ofițerului suma de 300 euro, pentru a nu se dispune măsurile legale.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”