Până la finele acestei luni, organizațiile nonguvernamentale din județ își pot înscrie proiectele în vederea participării la Licitația Civilă organizată de Fundația Comunitară Covasna (HKA). Cele mai bune proiecte vor avea şansa să obţină fondurile necesare pentru implementare.

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a anunțat că va organiza și anul acesta o licitație civilă în vederea atragerii de fonduri din sfera civilă pentru susținerea unor proiecte ale organizațiilor nonguvernamentale din județ.

Conducerea Fundaţiei a declarat că licitaţia, pe care o organizează pentru al doilea an, este inspirată din Marea Britanie.

„În anul 2014 am lansat pentru prima oară acest program de fundraising (n.r. – strângere de fonduri) și este de fapt licitația proiectelor civile. Ideea este să asigurăm un cadru prin care proiecte bune, cu utilitate comunitară să obțină fondurile necesare pentru realizare, implementare (…). Este o metodologie organizată în Anglia, pe baza căreia organizăm acest eveniment (…). În primul rând, așteptăm idei de proiecte din partea ONG-urilor. Dintre proiectele depuse vom selecta două, maxim trei proiecte, și acestea vor fi <<scoase la licitație>>, în vederea obținerii de fonduri pentru implementare. Ideea este să îi aducem împreună pe finanțatori și pe cei propuși spre finanțare”, a declarat ieri directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna (HKA), Bereczki Kinga

Până în data de 31 martie (a.c.), organizațiile nonguvernamentale din județ pot să își înscrie proiectele în vederea participării la licitație. Înscrierea se realizează completând formularul disponibil pe site-ul Fundației Comunitare Covasna, www.hka.ro, secțiunea ”Noutăți” (sau accesând http://hka.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=156%3Aprojekteket-varunk-a-civil-licitre&catid=3%3Aaktualis&Itemid=1&lang=ro). Organizațiile nonguvernamentale care doresc să se înscrie trebuie să fie din județul Covasna, iar proiectele acestora trebuie să aibă o durată de implementare de trei luni (dar nu mai târziu de 31 iulie 2015),  neexistând restricții privind domeniul de activitate.

Directorul HKA a lansat ONG-urilor din județ invitația de a se înscrie în competiția pentru participarea la licitație și a transmis acestora un mesaj: „Le transmit să aibă mult curaj. Cine are curaj, câștigă, dar pe lângă câștig este și beneficiul de a întări cercul de finanțatori, de donatori, relațiile cu alți donatori, deci din orice punct de vedere este un câștig dacă participă la licitație”, a spus directorul Bereczki Kinga.

Rezultatele obținute vor fi anunțate în data de 6 aprilie, iar licitația va avea loc în data de 23 aprilie (a.c.), la Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe. Suma de pornire a licitaţiei va fi de 50 de lei.

„În cadrul licitației, reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale (n.r. – selectate în urma evaluării) vor prezenta proiectele, și apoi, participanții pot oferi diverse sume, nefiind definită limita superioară, ci doar cea inferioară – peste 50 de lei – pentru proiectul care le-a plăcut cel mai mult”, a mai spus directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga.

La licitația de anul trecut au fost licitate trei proiecte. Unul dintre acestea a vizat reabilitarea şi extinderea drumului verde Sepsi, realizat în anul 2010 prin voluntariat de membrii CIVEK (Federaţia Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna); un proiect a vizat crearea unui „centru mobil” de informare a tinerilor prin mijloace tehnice moderne (prin crearea unei aplicații Android) și un proiect al organizaţiei Caritas Covasna a avut ca scop organizarea unui curs („training kinesthetics” ) pentru persoanele care se ocupă de îngrijirea bătrânilor bolnavi.

„Anul trecut, într-o jumătate de oră am strâns peste 9.000 de lei, pentru trei proiecte, deci licitația este o metodă foarte eficientă. A fost foarte, foarte important ca ONG-urile finanțate să țină legătura cu noi și prin noi să putem informa în mod continuu atât comunitatea, cât și finanțatorii despre procesul de realizare a proiectelor, precum și despre rezultate”, a mai spus Bereczki Kinga.

Cel mai reușit proiect din programul . . „8 ore pentru o cauză bună”, înscris automat la licitație

Aceasta a precizat că la licitația din 23 aprilie (a.c.) va fi înscris automat și cel mai reușit proiect dintre cele pregătite în cadrul programului ”8 ore pentru o cauză bună”.

„8 hours overtime for a good cause” („8 ore pentru o cauză nobilă”) reprezintă un program internațional în cadrul căruia  profesioniști din diverse domenii vor lucra opt ore peste program pentru susținerea unei cauze nobile. Programul a fost lansat la finele lunii ianuarie, la nivelul județului, de Fundația Comunitară Covasna (HKA). Pe parcursul lunii februarie (a.c.), organizații nonguvernamentale și persoane din județ au transmis propuneri, idei de proiecte prin care pot fi rezolvate probleme ale comunității sau care pot răspunde unor necesități ale membrilor comunității.

Conform reprezentanților HKA, în cadrul programului au fost propuse șase proiecte, urmând ca trei dintre acestea să fie dezvoltate cu implicarea profesioniștilor din domeniile respective. În acest sens, în data de 27 martie (a.c.), va fi organizată o întâlnire de lucru, de opt ore. Cel mai bun dintre proiectele pregătite în acea seară de lucru, va participa la licitația civilă.

Informații suplimentare pot fi aflate accesând siteul Fundației Comunitare Covasna, www.hka.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail