La Pădureni 100 de tineri, profesori şi invitaţi de seamă, au început „ACŢIUNEA IMPACŢIUNEA”.
Întâlnirea, organizată de Fundaţia Noi Orizonturi (FNO), cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Covasna şi a Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, îşi propune să ofere un context în plus de învăţare pentru membrii Cluburilor de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT şi liderii profesori care ghidează aceste grupuri.
„Acţiunea Impacţiunea” vine ca o continuare firească a Mişcării de Tineri Impact, primul program de educaţie non-formală din România şi preluat la nivel internaţional de alte 7 ţări (SUA, Republica Moldova, Republica Dominicană, Armenia, Honduras, Nicaragua şi Haiti), ce are la bază modelul educaţional IMPACT, implementat în peste 90 de şcoli din ţară.
În cadrul programului IMPACT tinerii identifică problemele reale din comunităţile în care trăiesc şi găsesc soluţii creative pentru rezolvarea acestora prin diferite proiecte de serviciu, în folosul acestora. Prin întâlnirile pe care tinerii le au în cadrul programului, îşi dezvoltă abilităţi de viaţă, valori şi atitudini care completează competenţele dobândite în şcoală sau familie. Conform organizatorilor, IMPACT îmbină serviciul în folosul comunităţii cu învăţarea şi distracţia, astfel responsabilizând tinerii şi ajutându-i să devină mai implicaţi şi mai încrezători în forţele proprii.
„Fundaţia Noi Orizonturi a pornit din judeţul Hunedoara cu o tabără numită „Viaţa”, o tabără de educaţie prin aventură. E un program care şi-a dorit să dezvolte tineri responsabili cu un grad de încredere destul de mare în ceilalţi şi care să fie activi în comunităţile în care ei trăiesc. Noi ne-am dat seama pe parcurs că este o experienţă care aduce o schimbare destul de majoră prin pedagogia de educaţie prin aventură. Acest tip de pedagogie presupune să scoţi participantul din zona lui de comfort şi să îi creezi contextul în care să-şi depăşească puţin limitele. În zona respectivă el învaţă cel mai bine şi, concret, făcând lucruri prin diverse activităţi cum ar fi escaladă, orientare dar şi un curs de frânghii la înălţime. Tinerii aceştia vin în program şi sunt foarte motivaţi, la sfârşitul programului, să rezolve probleme din comunităţile în care ei s-ar întoarce, dar odată întorşi în comunitate, nu aveau un context în care ei să poată să îşi permită acest lucru. Aşa a apărut cel de-al doilea program al nostru, programul IMPACT, care constă în cluburi de iniţiativă voluntară pentru tineri. Ele se întâlnesc săptămânal şi o dată la trei luni fac un proiect în folosul comunităţii sau un proiect de antreprenoriat social”, a declarat Diana Certan, directorul operaţional al Fundaţiei Noi Orizonturi.
La Pădureni, cei 85 de tineri şi profesori voluntari, alături de invitaţii speciali pe care FNO i-a cooptat pentru proiectele sale, vor lucra sub deviza „Suntem schimbarea pe care ne-o dorim în lume!”, în cadrul atelierelor de scriere de proiecte, metode de educaţie nonformală şi networking destinate profesorilor, şi tabere tematice, cursuri de frânghii înalte şi joase, ateliere, discuţii libere, discuţii motivaţionale cu oameni ce realizează lucruri de admirat în România, din punct de vedere profesional şi al implicării în comunitate: Oana Sandu (jurnalist, editor „Decât o Revistă), Alina Ţiplea (fondator Merci Boutique), Elena Cîrîc (blogger, Online Communication Executive Webstyler), Sabina Iordache (Preşedinte Asociaţia pentru Dezvoltare şi Mediu ADEMED), Carmen Albişteanu (Vicepreşedinte ADEMED) şi Răzvan Iordache (Coordonator Proiecte ADEMED). şi multe alte activităţi pentru tineri.
Pe lângă numele sonore mai sus menţionate, la Pădureni vor ţine discursuri inspiraţionale pentru profesori Cătălina Chendea (Inspector specialitate, Ministerul Educaţiei Naţionale), Dr. Oana Moşoiu (expert în educaţie, formare şi training), Laura Agapin (profesor la Şc. Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu”), Ana-Maria Grădinariu (expert teatru forum), precum şi Adrian Olteanu (alumn IMPACT şi directorul programului de voluntariat Habitat for Humanity România).
Programul educativ-distractiv, pregătit atât pentru profesori, cât şi pentru tineri, include o zi petrecută la Băile Tuşnad, în cadrul căreia participanţii vor experimenta activităţile VIAŢA – program de educaţie prin aventură al Fundaţiei Noi Orizonturi.
În data de 6 septembrie, pe parcursul evenimentului „ACŢIUNEA IMPACŢIUNEA”, va avea loc, la inițiativa Departamentului Tineret din cadrul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, și o masă rotundă dedicată organizațiilor de tineret din județul Covasna care sunt dornice de a se familiariza cu cele două programe inovatoare de educație nonformală, IMPACT și VIAȚA, inițiate de Fundația Noi Orizonturi.
În momentul de faţă sunt 2.000 de tineri activi în cadrul acestui program şi 350 de profesori voluntari în toată ţara.
Maricela Dan