Grădinița „Benedek Elek” din Sfântu Gheorghe a organizat, în perioada 7-11 octombrie, „Săptămâna gastronomiei” în cadrul căreia alimentația sănătoasă a fost promovată în rândul copiilor, prin lansarea, la nivelul fiecărei grupe, a volumului „Gătitul ca o joacă de copil”- realizat de unitatea de învățământ.
Activitățile au făcut parte dintr-un proiect amplu, inițiat de directoarea Grădiniței,  Kádár Enikő, și dezvoltat cu echipa frumoasă a unității, cu finanțare din partea Primăriei Sfântu Gheorghe
Proiectul a culminat în 3 octombrie cu lansarea volumului „Gătitul ca o joacă de copil”, un volum cu rețete propuse de educatoare, împreună cu asistentele grădiniței și pregătite, la nivelul fiecărei grupe, împreună cu copiii. Activitățile și-au propus, pe de-o parte, promovarea alimentației sănătoase în rândul copiilor, iar pe de alta, transmiterea ideii că timpul petrecut cu micuții este cel mai prețios dar:
„Ideea este izvorâtă chiar din viața mea, pentru că mie chiar îmi place să îmi petrec timpul cu copiii mei. Câteodată este foarte greu să alegi un cadou perfect copilului tău, pentru că în mintea noastră de adult, de părinte, este conturată ideea că trebuie să alegem un cadou frumos,creativ, dar care să îl și dezvolte și să îl pregătească pe copil pentru viață. Ideea proiectului a pornit de la ultima zi de naștere a fiicei mele, când eu și tatăl ei am stat o oră și jumătate într-un magazin de jucării, spunându-i fetiței că poate să aleagă ce dorește. Fetița, o oră și jumătate, nu s-a putut decide ce ar vrea să primească de ziua ei, dar seara, am mers acasă și am pregătit împreună cina pentru familie, și momentul acela de a fi împreună noi patru, a fost extraordinar pentru fetiță. Stătea și desena în făină o inimioară și pe noi patru, și în momentul acela am zis că da, clipele petrecute împreună sunt cadoul cel mai prețios pentru copiii noștri. A doua zi, am venit la grădiniță, am povestit colegilor și toți au spus că o astfel de idee ar presupune o muncă enormă. Eu le-am făcut o promisiune: <<nici nu veți observa că vom face acest lucru>>. Și așa a fost.”- a declarat directoarea Grădiniței „Benedek Elek”, Kádár Enikő.
Fiecare educatoare a contribuit la realizarea proiectului, creând și adaptând câte o rețetă și apoi pregătind-o împreună cu preșcolarii.
„Eu sunt doar inițiatoarea acestui proiect. Toate lucrurile mărunte sunt făcute de colegele mele, de doamnele educatoare. Ele, împreună, au scris proiectul, au ales rețeta, au adunat ingredientele, au făcut, împreună, toate lucrurile mărunte; au făcut fotografiile, deci toate detaliile care contează cum apar în carte, au fost puse la punct de către colegele mele. Fiecare rețetă a fost aleasă de colegele mele împreună cu copiii. Ideea mea este să prezentăm părinților ideea că cele mai simple și prețioase cadouri ne sunt la îndemână, iar al doilea obiectiv este să promovăm o alimentație sănătoasă. Eu ca părinte și ca dascăl spun că nu este de ajuns să îl învățăm pe copil să mănânce sănătos, ci trebuie să îl învățăm și cum să mănânce sănătos (…). Românii au o vorbă care mie îmi place enorm, referitoare la cei șapte ani de acasă. Aceștia sunt cei mai prețioși. În lumea noastră accelerată, acești șapte ani s-au transformat puțin. Cei șapte ani de acasă au devenit și cei șapte ani din grădiniță și eu cred că noi, educatoarele, suntem de ajutor părinților dacă îi ajutăm ca acești șapte ani să devină nu doar mai frumoși, dar și mai plini de evenimente frumoase.” – a mai spus directoarea Grădiniței.
Proiectul a fost foarte bine primit atât de cei mici, cât și de cei mari, iar rețetele propuse au fost care mai de care mai interesante.
„Rețetele au fost variate, începând de la supe, prăjituri, tarte, prăjituri de post, prăjituri dulci, sărate, și toate s-au legat de rețetele tradiționale și au adus și un aport de creativitate din partea educatoarelor și au implicat și părinții. (…) Cred că la fiecare grupă a fost o reușită și o împlinire sufletească.”- a spus educatoarea Simona Kinga Manole.
„Grupa prietenilor” a pregătit, spre exemplu, ruladă „Ochi de Panda”, copiii fiind foarte încântați atât de faptul că s-au implicat în realizarea acestui desert, cât și de rezultate:
„Suntem două educatoare la grupă, care lucrăm în schimburi. Proiectul acesta, pentru noi, pentru <<Grupa prietenilor>>, a fost deosebit. Deci, efectiv, ne-am gândit, neavând condiții de coacere în grupă, să inventăm o rețetă care nu necesită cuptor. Noi am făcut Ruladă – <<ochi de Panda>>, dar vă dați seama ce a presupus, pentru noi, cele două educatoare, acest lucru: de la mixer adus de acasă, bol, nucă măcinată, zahăr, absolut totul. Deci, toate ingredientele au fost aduse de acasă de la noi, pregătite cu o seară înainte. Copiii au fost foarte încântați. împreună am făcut blatul, crema, am rulat. Fiecare a pus mâna, a pipăit, a gustat. A fost ca o poveste, iar la sfârșit, ne-am bucurat de rezultat”- a spus educatoarea Lidia Zămosteanu.
Asistentele unității s-au și dumnealor implicat în proiect, vorbindu-le copiilor despre cât de important este să mănânce sănătos, de ce este bine să mănânce anumite alimente etc.
„Acest proiect a fost primit foarte bine, și de către copii. Copiii ajunși la noi în grădiniță vin din diferite culturi, au diferite tradiții. Noi încercăm, întotdeauna, să ajutăm copiii să mănânce sănătos. Acasă, dacă ei nu mănâncă lapte, fructe, legume, există riscul ca nici la grădiniță să nu o facă. Atunci, noi încercăm, prin joacă, să îi facem să mănânce, iar dacă ei gătesc, sunt mult mai entuziaști.”- a spus Mariana Feldiorean, una dintre asistentele Grădiniței.
În 3 octombrie a avut loc lansarea oficială a volumului. Evenimentul a fost atât de reușit, încât s-a decis atunci dezvoltarea proiectului, prin organizarea Săptămânii Gastronomiei și lansarea cărții la nivelul fiecărei grupe, pentru ca și părinții și toți cei interesați, poată lua parte la eveniment.
„În momentul în care am scris proiectul, am spus că vom face o lansare de carte oficială. Deși lansarea oficială a fost pe 3 octombrie, atât de reușit a fost acest eveniment, am spus că e păcat că nu poate participa toată lumea. Suntem o unitate mică. Avem două sute și ceva de copii. Nu puteam aduna atâția oameni la un loc, copii, bunici. Atunci, am zis, de ce să nu extindem acest proiect și să facem săptămâna gastronomiei, din 7 până în 11 octombrie și fiecare grupă să facă lansarea ei de carte. Lansare de carte așa cum a fost gândită de educatoare, iar copiii să prezinte părinților ce au făcut, ce au învățat. ”- a precizat directoarea grădiniței
Săptămâna Gastronomiei s-a încheiat vineri, 11 octombrie, fiind un succes.
Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail