Proiectul cultural „ZBOR (Ziduri, Bastioane, Orașe, Ruine). Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), este aproape de final. Inițiatorii au lansat Atlasul digital care are ca scop prezentarea, în premieră, a fortificațiilor dacice din estul Transilvaniei, publicului regional precum și turiștilor care vizitează stațiunile balneare de la Covasna, Tușnad, Băile Figa și Vâlcele.

Deși platforma online se află încă în lucru, aceasta conține deja o parte consistentă din informațiile pe care realizatorii și le-au propus să le prezinte în cadrul proiectului. Atlasul digital cuprinde o hartă interactivă, un catalog cu siturile fortificate, care momentan conține doar acele situri cuprinse în proiectul AFCN, trimiteri bibliografice, imagini aeriene și reconstituiri artistice, iar realizatorii platformei lucrează la traducerea paginii web, și la anumite filmări pe care cei interesați le vor putea accesa ulterior.

„Cam toate sunt gata, din toate punctele de vedere. (…) Mai trebuie lansat filmulețul de prezentare. Mereu am spus că vor fi cel puțin 12 cetăți prezentate. Documentarea s-a făcut în cam 20 de cetăți dar pe site, dacă nu mă înșel, sunt circa 14 deocamdată, iar filmul documentar cuprinde referiri la cam toate dintre acestea. (…) Filmulețul va fi gata foarte aproape de termenul limită, cam pe la sfârșitul săptămânii viitoare. Va fi disponibil online, pe de-o parte, iar pe de altă parte va fi disponibil ca material promoțional pentru toate activitățile pe care le vom avea de acum încolo. Publicul țintă, să spunem, au fost turiștii, elevii, studenții și profesorii. Deja am avut activități cu elevii, profesorii și studenții, am fost la diverse școli, le-am prezentat proiectul și filmul în stadiul în care era la momentul fiecărei prezentări. Filmulețul ar putea, din punct de vedere administrativ, să fie gata oricând. Au fost bucăți din el gata de mai multă vreme, dar noi lucrăm să fie produsul pe care ni-l dorim noi.” – a declarat managerul proiectului, Dan Ștefan.

Potrivit acestuia, atât filmul documentar, cât și materialele concepute în cadrul proiectului vor fi valorificate în cadrul orelor deschise pe care Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) le organizează cu elevii și studenții, la sediul instituției sau în școli, și în cadrul evenimentelor de turism.

„Vor fi trei direcții în care aceste produse vor fi valorificate: în cadrul orelor deschise pe care le facem cu elevii și cu studenții, fie la sediul muzeului, fie mergând în școli și în toate evenimentele care au legătură cu ideea de turism, asta însemnând în primul rând la Covasna, dar nu numai. De exemplu, începem să ne punem problema unei alte zone care are un potențial foarte bun: Biborțeni, unde pe lângă peisajul și istoricul zonei, există chiar deasupra localității o foarte frumoasă și importantă stațiune arheologică, ce are o fortificație impunătoare. Nu știm încă exact când a fost ridicată această fortificație, dar din cercetările anterioare, și din ce am văzut noi la fața locului, nu poate fi decât din două perioade: fie în perioada dacică, fie în perioada medievală. Cercetările ulterioare vor stabili cu mai multă acuratețe exact când a fost ridicată. Dar iată, o zonă nouă, pe care ne propunem să o promovăm. Aceasta este a doua direcție: turismul. O a treia direcție este că (…) foarte curând vom semna un protocol cu Muzeul Județean din Buzău, care își deschide o expoziție nouă, și care ne-a rugat ca în perioada de liniște, în care nu există foarte multă activitate pe partea de turism, să le punem la dispoziție posterele pe care le avem tipărite. În expoziția nouă deschisă de Muzeul Județean Buzău vor exista aceste postere, va rula și filmulețul documentar, și evident, Atlasul digital va fi disponibil oricând, oricărui pasionat de istorie sau de turism, de meleagurile covăsnene, de județele Harghita și Mureș, dar și de zonele adiacente.” – a mai explicat managerul proiectului, Dan Ștefan.

Proiectul cultural „ZBOR (Ziduri, Bastioane, Orașe, Ruine). Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei” a fost inițiat anul acesta de către Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, în parteneriat cu Asociația Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor” și Asociația Cultural – Științifică „Carpații Răsăriteni”, și se desfășoară în perioada 1 iunie – 15 noiembrie a.c.. Scopul principal constă în prezentarea în premieră a cel puțin 12 cetăți dacice din estul Transilvaniei, prin intermediul aerofotografiilor, filmărilor de la joasă altitudine, a modelărilor tridimensionale de teren și structuri arheologice, ce vor fi la final integrate într-un tur virtual disponibil în mediul online, în site-ul web care va conține, pe lângă atlasul de hărți digitale interactive, explicații în limba română, maghiară și engleză, dar și într-o expoziție itinerantă de postere.

La final, materialul multimedia-tur virtual ar urma să prezinte o sinteză esențială a rezultatelor unor cercetări arheologice mai vechi, dar și a celor mai noi, punându-se accent pe imagini și filmări aeriene, modele digitale ale terenului calculate prin tehnici aerofotogrametrice, reconstituiri virtuale tridimensionale pentru unele dintre cetăți și texte explicative. În cadrul proiectului vor fi prezentate cetăți și așezări dacice precum cele de la Jigodin, Leliceni, Merești, Bădeni, Racu, Bixad, Olteni, Cernat, Covasna, Boroșneu Mic, Saciova, Sânzieni, și Racoș, iar expoziția va fi itinerată în municipiul Miercurea Ciuc, orașul Covasna și comuna Vâlcele, satul Araci. Proiectul se adresează atât tinerilor și elevilor cât și turiștilor din țară și străinătate, care vizitează stațiunile balneare de la Covasna, Băile Figa, Vâlcele sau Tușnad, iar inițiatorii susțin că are tot potențialul de a fi transformat într-un brand cultural.

„Mijloacele prin care încercăm să realizăm această apropiere între public și acest element de patrimoniu sunt mijloace moderne, mijloace de tipul fotografiei aeriene, oblică și perpendiculară de la mică altitudine, videografie aeriană, modelări tridimensionale. Pe baza unui mozaic de imagini aeriene este posibilă o prelucrare fotogrametrică și ceea ce rezultă sunt ortofotoplanuri de mare precizie și modele 3D ale reliefului actual. Sigur că relieful actual nu mai este relieful și peisajul antic sau preistoric, dar există o strânsă legătură între acestea și este primul pas. Pentru unele dintre aceste cetăți, mai exact pentru acelea despre care avem suficiente date și informații solide, științifice, o să încercăm să propunem și unele reconstituiri.” – a explicat la momentul lansării proiectului, Dan Ștefan.

Valoarea culturală și importanța patrimonială a sistemului de fortificații ridicat de către daci la marginea depresiunilor sau în inima munților din estul Transilvaniei sunt cunoscute în mediul academic de mult timp. Cu toate acestea, potrivit inițiatorilor, multe dintre aceste cetăți nu sunt încă precis localizate, iar evoluția rapidă a proiectelor de dezvoltare teritorială și a rețelelor de utilități ar putea duce la distrugerea și pierderea integrală a unora dintre monumente.

„ZBOR (Ziduri, Bastioane, Orașe, Ruine). Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei” a primit o cofinanțare în valoare de 60 mii de lei din partea Administrației Fondului Cultural Național și 11 mii de lei din partea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. De asemenea, Asociația Culturală „Cetatea Dacică – Valea Zânelor” și Asociația Cultural – Științifică „Carpații Răsăriteni” au sprijinit proiectul, fiecare cu câte 1.500 de lei, astfel suma totală ridicându-se la aproximativ 76 mii lei, potrivit reprezentanților MNCR.

Atlasul digital al siturilor dacice din estul Transilvaniei cuprinde o bază de date cu situri arheologice de epocă dacică (sfârșitul celei de-a doua epoci a fierului/ sec. II a. Chr. — I p. Chr.) din estul Transilvaniei, conectată cu un sistem de hărți interactive. Pentru fiecare sit cartat sunt disponibile informații generale legate de istoricul cercetării și tipul de sit, trimiteri la literatura științifică, precum și imagini aeriene.

„Privite de sus, siturile arheologice, în special unele atât de dificil de atins ca cetățile dacice din estul Transilvaniei, își dezvăluie logica ocupării spațiului, anvergura și frumusețea. Imaginile aeriene nu sunt însă doar niște «poze frumoase», ci instrumente de studiu pentru arheologi care le folosesc pentru a detecta structuri arheologice necunoscute sau pentru a crea modele digitale ale reliefului prin tehnici fotogrammetrice.” – descriu dezvoltatorii pe pagina web a platformei.

Turul virtual „ZBOR” de prezentare a patrimoniului, reprezentat de cetățile dacice din estul Transilvaniei, va putea fi vizualizat pe site-urile www.cetateazanelor.ro, www.mncr.ro și www.clermonthotel.ro. De asemenea, harta digitală interactivă (Atlasul cetăților dacice din estul Transilvaniei) poate fi vizualizată pe pagina http://ironageatlas.net4u.ro/.

Mai multe informații legate de acest poriect pot fi accesate pe pagina www.facebook.com/Proiectul-cultural-ZBOR și site-ul www.mncr.ro.

. . Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail