Centura ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe, care a fost construită în decurs de aproape doi ani din fonduri europene, a fost deschisă circulaţiei în cursul zilei de miercuri, fără ceremonii oficiale.

Coloana de maşini, în care se aflau şi autorităţile locale, a intrat pe drumul de centură la ora 13,00 şi a parcurs tronsonul de 11,56 kilometri de la un capăt la altul.

Investiţia s-a cifrat la peste 250 de milioane de lei fără TVA şi a fost finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Drumul de centură se desprinde din DN 12 (E 578) Braşov – Bacău, înainte de localitatea Coşeni, şi reintră pe acest drum în partea de nord a municipiului, la ieşirea spre Miercurea Ciuc, după ce ocoleşte localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe.

Pe traseul noii variante ocolitoare au fost construite patru sensuri giratorii care asigură conexiuni cu DN 12, DJ 103B şi DN 13E şi trei pasaje peste calea ferată şi peste râul Olt.

Drumul de centură este prevăzut şi cu două spaţii de servicii dotate cu toalete publice, precum şi cu 50 de locuri de parcare pentru autoturisme şi 32 de locuri de parcare pentru autocamioane. Partea carosabilă are câte o bandă pe sens, fiecare cu o lăţime 3,50 m, iar viteza de proiectare este de 80 km/h.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov au precizat că varianta ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe este „cea mai mare investiţie din judeţul Covasna din 1990 şi până în prezent”.

„Scopul investiţiei a fost de a degreva de trafic intravilanul municipiului Sfântu Gheorghe, de a reduce numărul de accidente prin preluarea unei părţi semnificative din traficul de tranzit, dar şi de a scădea emisiile poluante din localitate şi a îmbunătăţi condiţiile de viaţă şi confortul participanţilor la trafic. Şoseaua îmbunătăţeşte şi legăturile între diferite localităţi din zonă prin reducerea timpului de călătorie ca urmare a creşterii vitezei de deplasare”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a DRPD Braşov.

Potrivit primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, drumul de centură va devia cel puţin 100.000 de autovehicule lunar.

„Am estimat că aproximativ 100.000 de autoturisme nu vor mai intra în municipiul Sfântu Gheorghe într-o lună mulţumită aceste investiţii, o investiţie de aproximativ 70 de milioane de euro din fonduri europene. (…) Cei din Sfântu Gheorghe vor avea un oraş mai curat şi suntem extrem de mândri de faptul că suntem pe locul trei în ţară în ceea ce priveşte curăţenia aerului, dar cu această investiţie cred că facem încă un pas înainte pentru a avea un oraş şi mai curat. (…) Vom avea o circulaţie în oraş mai puţin aglomerată şi vom avea mai mult loc pentru biciclişti, pentru pietoni şi aşa mai departe, dar (centura – n.r.) vine şi în sprijinul celor care nu doresc să treacă prin Sfântu Gheorghe şi, astfel, vor avea posibilitatea să ocolească oraşul nostru. A fost o inaugurare aşa cum se obişnuieşte în Sfântu Gheorghe, fără mare tam-tam”, a declarat primarul Antal Arpad.

Acesta şi-a exprimat convingerea că drumul de centură, care trece şi pe lângă Parcul Industrial de la Câmpu Frumos, va contribui la dezvoltarea economică a zonei.

Antal Arpad a menţionat că, în scurt timp, pe drumul de centură vor fi puse şi indicatoare în limba maghiară.

„Evident, întotdeauna avem câte un motiv ca să nu fie totul 100% ok şi 100% perfect. În ultimele două luni au fost tot felul de discuţii în ceea ce priveşte inscripţionarea acestui drum ocolitor şi cu toate că am avut sprijinul celor de la CNAIR, al ministerului, din nefericire încă se mai găsesc câţiva miliţieni în Ministerul de Interne, care au blocat această fază. Dar am găsit deja soluţia juridică şi în lunile următoare o să rezolvăm şi această problemă din banii Primăriei. (…) Deci Comisia de circulaţie din Ministerul de Interne nu a avizat favorabil inscripţionarea bilingvă”, a precizat primarul Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa foto: https://www.facebook.com/PrimariaSfantuGheorghe?locale=ro_RO; https://www.facebook.com/antalarpadandras?locale=ro_RO

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail