Vineri, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a fost inaugurat dispeceratul comun al ISU și al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ),  unde vor fi preluate apelurile de urgenţă 112 din competenţa celor două structuri.

Inaugurarea oficială a avut loc în prezenţa secretarului de stat – Dr. Raed Arafat, a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) – General de brigadă dr. Ioan Baş și a reprezentanților autorităților locale și județene. Secretarul de stat Dr. Raed Arafat a arătat că prin realizarea acestui dispecerat se urmăreşte eficientizarea modului de lucru şi a gestionării echipajelor: „Este o chestiune de eficientizare și o chestiune de reducere de costuri de investiții, în viitor,  pentru că, dacă în viitor se investește într-un dispecerat și mai performant, în loc să investim într-unul la Ambulanță și într-unul la ISU, investim într-unul singur”, a declarat secretarul de stat Dr. Raed Arafat.

Întrebat dacă este mulțumit despre modul în care reacționează SMURD-ul, secretarul de stat a răspuns: „La momentul actual, da! Și de Ambulanță, nu numai de SMURD și cred că încă este loc de îmbunătățire și de creștere a capacității.  Asta lucrăm cu colegii de la ISU – să putem să reducem mai mult timpul de reacție și timpul de sosire, mai ales în zonele rurale.”

Dispeceratul comun ISU-SAJ funcționează deja și în alte județe. Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, plt. Marius Tolvaj, a precizat că proiectul, „realizat în baza dispoziţiei comune a Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, are ca scop eficientizarea dispecerizării şi coordonării unitare a resurselor umane şi materiale, armonizarea procedurilor de lucru specifice gestionării urgenţelor în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă şi primului-ajutor calificat în fază prespitalicească, îmbunătăţirea intervenţiei medicale de urgenţă şi realizarea unui management unitar de preluare a cazurilor la nivel judeţean”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Covasna, „pentru urgenţele medicale care presupun intervenţia echipajelor SMURD şi/sau Serviciul de Ambulanţă Judeţean, apelurile sunt preluate de operatori medicali, activitatea acestora fiind coordonată de un medic sau asistent. Beneficiul sistemului constă în faptul că apelurile de urgenţă, care implică intervenţia echipajelor menţionate, vor fi gestionate în cadrul acestui dispecerat, prin alertarea directă a echipajelor de prim – ajutor”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail