În perioada 19-25 ianuarie, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a înregistrat primul deces al unui bărbat din Iaşi, în urma îmbolnăvirii cu virusul gripal AH1.

„A fost comunicat primul deces la caz confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09: bărbat în vârstă de 44 ani, din Judeţul Iaşi, având condiţii medicale preexistente, nevaccinat antigripal”, se arată în raportul săptămânal al CNSCBT.

Potrivit aceluiaşi document, judeţul Iaşi este singurul judeţ unde există focare locale de îmbolnăviri cu virusul gripal, în celelalte judeţe înregistrându-se cazuri sporadice. Din fericire, în judeţul Covasna nu a fost confirmat niciun caz de gripă, chiar dacă în ultimele săptămâni s-au înregistrat mai multe cazuri de infecţii ale căilor respiratorii. „Activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale (judeţul Iaşi) şi cu cazuri sporadice în unele judeţe, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decat în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul aşteptat”, se arată în  raportul de specialitate.

Faţă de săptămâna precedentă, cazurile de gripă au crescut la 30, fiind raportate cu 9 cazuri mai multe decât săptămâna precedentă. De la debutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi a gripei, până la data de 25 ianuarie, pe teritoriul ţării au fost confirmate 60 de cazuri de gripă, prin analizele de laborator:  42 cazuri tip A  şi 18 cazuri de tip B.

Până la data de 25.01.2015 au fost vaccinate antigripal 452.437 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

În judeţul Covasna, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna a preluat şi distribuit către medicii de familie primele 2.550 de vaccinuri în luna noiembrie a anului trecut, reprezentând aproape 20% din totalul necesar, solicitat de la Ministerul Sănătăţii.

Vaccinarea împotriva virusului gripal se face cu 3-4 săptămâni înaintea debutului sezonului gripal. Doctorul Santa Ferenc, medic epidemiolog în cadrul DSP Covasna, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, în urmă cu două săptămâni,vaccinarea este importantă pentru virusul de tip B, sau virusului HIN1, în cazul în care deţinem un vaccin fabricat petru acest sezon. Totuşi, acesta atrage atenţia asupra faptului că  vaccinarea nu va produce imunitate asupra  virusului cel mai răspândit în Europa AH3N2, care este mai agresiv decât cele două menţionate.

. .

Acesta a punctat că provenienţa vaccinurilor nu au o relevanţă în ceea ce priveşte eficaitatea acestora, întrucât toate vaccinurile de pe piaţă au avizele Organizaţiei Mondiale de Sănătate (OMS). Anul trecut unele cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe au refuzat vaccinarea pe motiv că pe cutiile vaccinurilor ar fi fost inscripţii în limba chineză. „Nu contează de unde vin. Sunt vaccinuri verificate, avizate, cu componente de OMS, conform experienţei şi virusurilor circulante în această perioadă”, a precizat dr. Santa Ferenc.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail