Un bilanț prezentat ieri de către prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, arată faptul că în cursul anului trecut, atât activitatea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, cât și cea a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna a crescut considerabil față de anul 2015.
Sebastian Cucu a precizat că „s-a simțit o ameliorare considerabilă” a acestor servicii întrucât, atât capacitatea logistică, cât și numărul angajaților din cadrul acestor servicii au crescut în ultima vreme.
„Comparativ cu anul 2015 când am avut 5.477 de permise eliberate, anul trecut au fost 7.553, o creștere de peste 2.000 de permise. De asemenea, la certificatele de înmatriculare am avut 8.790 anul trecut, față de 7.622 în anul 2015, o creștere de peste 1.000 de certificate. Și radierile din circulație au crescut de la 2.319, la 2.751, iar numărul persoanelor examinate în anul 2016 a fost de 13.476 față de 12.760 în 2015. Într-adevăr s-a simțit o ameliorare considerabilă a serviciilor furnizate cetățenilor. Chiar dacă luni dimineață veți vedea un grup masiv de persoane care așteaptă să fie examinate la proba teoretică, în două ore-două ore jumătate cel mult, acestea sunt examinate, pentru că am crescut și capacitatea logistică prin noi unități de examinare, și chiar nu mai există această problemă. (….) De asemenea, programările la examinarea pentru proba practică, ce în cursul anului 2015 ajunseseră la 3-4 luni, acum se fac în cursul săptămânii în care se depune cererea, și în cazuri excepționale, în cel mult o lună în funcție de numărul, locația și categoria pentru care se cere examinarea.”, a explicat prefectul județului Covasna.
Și în cazul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple se poate vorbi despre o creștere semnificativă a activității. În cursul anului trecut au fost depuse 6.848 de cereri pentru eliberarea pașaportului simplu, o creștere de 1.100 de cereri față de anul anterior. Potrivit datelor prezentate de către prefectul județului Covasna, au fost eliberate 2.624 de pașapoarte simple electronice și 3.107 de pașapoarte simple temporare.
Sebastian Cucu spune că în ceea ce privește intrarea în vigoare a Legii 1/2017, prin care începând de astăzi sunt eliminate o serie de taxe nefiscale percepute pentru prestarea unor servicii publice, pentru a se evita aglomerația de la ghișee a fost suplimentat numărul de angajați, iar programul cu publicul va fi prelungit.
„Ne-am luat și măsuri de siguranță în acest sens. Am stabilit cu șeful serviciului ca lucrătorii să stea și după program, s-a suplimentat și numărul de persoane care vor deservi la ghișee pe linia de înmatriculări. S-au organizat astfel încât să preia și cererile persoanelor fizice și ale persoanelor juridice, sau a celor împuterniciți, pentru că aici avem o mare problemă, vin foarte mulți intermediari cu împuterniciri și 20 de dosare, iar ceilalți trebuie să aștepte până se procesează cele 20 de dosare. Am luat aceste măsuri astfel încât așteptarea să fie cât mai mică. (…) Va fi un volum foarte mare și va îngreuna activitatea dar sperăm ca în decurs de câteva săptămâni, cel mult o lună, să se revină la normal. Va fi un val pe care va trebui să îl gestionăm cum trebuie.”, a precizat acesta.
Viitorii șoferi și posesorii de vehicule nu vor mai plăti atâtea taxe
Cât despre activitatea din cadrul Serviciului de Înmatriculări, Sebastian Cucu a explicat: „Pe lângă taxa de mediu care se plătea la ANAF, și care de la 1 februarie nu mai este percepută, există o serie de alte taxe care au fost eliminate. Este vorba de taxa de examinare la proba practică pentru permisul de conducere, taxa de înmatriculare pentru vehicule, taxa de acordare a autorizației de circulație pentru probe, taxa de acordare a autorizației de circulație provizorie a vehiculelor, și taxa pentru furnizare date, aceste taxe se plăteau la Primărie și au fost eliminate.”
Începând de astăzi vor fi eliminate 20 de taxe privind registrul comerţului, 8 taxe privind cetăţenia, supralegalizarea şi eliberarea unor documente , taxa radio, taxa TV, 22 de taxe privind publicarea în Monitorul Oficial, 13 taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru cazierul judiciar, 3 taxe privind apostila, tariful pentru eliberarea pașaportului suplimentar, 25 de taxe consulare, o taxă privind pescuitul, 4 taxe privind sistemul unitar de pensii, taxa pentru cazierul fiscal şi timbrul de mediu (taxa de poluare/prima înmatriculare).
„Taxa pentru eliberarea pașaportului simplu care era de 218 lei, a fost redusă la 96 de lei. De asemenea, taxa pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele peste 12 ani, care costa 280 lei, acum a fost redusă la 258 de lei tocmai pentru că a fost scoasă taxa pentru serviciul prestat. De asemenea, același tip de pașaport pentru persoanele sub 12 ani care costa 256 lei, a fost redus la 234 de lei. Taxa de eliberare a adeverințelor, taxa pentru apostilă și taxa de furnizare de date din Registrul Național de Evidență au fost eliminate.”, a conchis prefectul.
Ioana Ardeleanu