În jur de 2.000 de fermieri covăsneni vor ieşi în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de politica agrară din România, după ce, spun ei,  au atins capătul aţei. Aceştia îndeamnă toţi micii producători să se alăture manifestaţiei din 3 iunie, pentru a îndrepta situaţia şi în favoarea ţăranului român şi nu a procesatorilor sau a comercianţilor.

Aproape cu lacrimi în ochi, preşedintele Asociaţiei a strigat nedreptăţile pe care ţăranii români le îndură  zi de zi din partea procesatorilor care urmăresc doar să se îmbogăţească de pe urma muncii acestora.

„Atenţionăm asupra faptului că manifestarea nemulţumirii  noastre nu are nicio conotaţie politică, ea pornind de la disperarea la care am ajuns datorită unor situaţii internaţionale nefavorabile, precum şi a unor politici agricole nepotrivite practicate  după anul 1990 şi până azi”, a spus Otvos Moise.

Preţul laptelui, principala grijă şi nemulţumire a fermierilor

Principala prioritate pe care o au crescătorii de bovine este laptele, şi mai exact, preţul acestuia care este extrem de mic. În momentul de faţă, preţul unui litru de lapte a atins un minim istoric de 0,50 de lei, în unele cazuri. Pe lângă acest aspect, firmele procesatoare pun tot felul de condiţii în defavoarea fermierului, ameninţându-l că nu îi mai colectează  laptele dacă se ridică să îşi ceară drepturile.

„Treaba asta a suportat-o ţăranul, prostul acesta al ţării care a scos totdeauna ţara din necazurile economice. Să fim cinstiţi, sunt singurii care depun o muncă reală, restul doar comercializeză sau învârtesc produsele de ici, colo. (…) Procesatorii îi condiţionează cu fraza asta: . . Zi mulţumesc că vin la poarta ta şă-şi iau laptele şi nu te las să te speli cu el. Aici este conflictul. Noi cerem două variante de la stat: o mediere şi o arbitrare a conflictului ăsta între noi (n.red.- fermierii) şi dânşii (n.red.- procesatorii şi comercianţii), sau subvenţionarea.

Membrii Asociaţiei spun că nu este normal ca în ultimele 5 luni preţul de achiziţie al laptelui de la fermieri să scadă cu 30%, iar în magazine să nu existe nicio scădere de preţ. Ca de obicei profitul revine în totalitate procesatorilor sau comercianţilor, în timp ce fermierii, mai ales cei mici şi mijlocii sunt în pericol de faliment. Aceştia solicită MADR să  găsească modalităţi de rezolvare sau de sprijin către producătorii autohtoni în special, arătând că trebuie să ştie să gestioneze situaţii datorate unor conjuncturi internaţionale nefavorabile, neascunzându-se în spatele unor aşa zise regulamente UE. Neintervenind în momentul de faţă, fermierii mici şi mijlocii sunt în pericol de a da faliment, transformându-se într-o clasă de „asistaţi social”, potrivit preşedintelui Asociaţiei.

Delocarea exportului la  bovine şi ovine, a doua mare problemă

A doua mare problemă care îngreunează tot mai mult existenţa fermierilor mici şi mijlocii în România este blocarea exportului de bovine şi ovine, în urma infestării animalelor cu Boala limbii albastre. Fermierii cer ca statul să reacţioneze ferm şi să ia măsuri concrete, nu să aştepte frigul pentru a fi siguri că tânţarul care transmite această boală nu mai poate zbura.

„După perioada de iarnă, când acestea au fost parţial deblocate, se revine la situaţia de anul trecut în legătură cu Boala limbii albastre, dovadă că nu s-a luat nicio măsură în cursul iernii. Având în vedere faptul că este perioada maximă de fătări, considerăm că şi acest apt contribuie substanţial la scăderea veniturilor fermierilor. Trebuie hotărât clar dacă se intenţionează luarea de măsuri tehnice, sau aşteptăm „venirea frigului” ca să redeschidem exporturile. Nu foloseşte nimănui ca un număr important de viţei şi miei să blocheze fermele în timp ce organele abilitate în domeniu nu ac nimic pentru deblocarea siuaţiei”, se arată în comunicatul pe care Asociaţia îl va înainta organelor abilitate.

Niciun partid politic nu a strigat în plen nemulţumirea fermierilor

O ultimă nemulţumirea a fermierilor vine din partea reprezentanţilor aleşi de către popor în Parlament. Membrii Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna au spus că niciun partid politic nu a transmis mai departe mesajele pe care crescătorii din Covasna le-au lansat de-a lungul timpului, astfel că situaţia lor nu a putut fi rezolvată până acum. Simpla prezenţă la activităţile organizate de Asociaţie nu îi mulţumeşte pe fermieri, explicând că nimic din ce le-au adus la cunoştinţă  aleşilor nu a fost dus mai departe către Camera Deputaţilor sau Senat.

„Că-i Prefectură, că-i PNL, PSD sau UDMR, niciunul nu s-a zbătut şi nu am auzit pe unul să se lupte pentru ţărani. Trebuie să recunoaştem. Nu să spunem că unul sau altul, nimeni nu s-a zbătut, deşi voturile le-au luat de la amărâţii ăştia care stau duminica în ploaie, în murdărie sau stau să mulgă vaca”, a punctat dr. veterinar Ştefan Codleanu.

De altă părere sunt senatorii şi deputaţii din judeţul Covasna, care spun că afirmaţiile făcute de conducerea Asociaţiei nu sunt reale.

„La toate acţiunile dânşilor noi, personal, am participat. Astăzi (n.red.- 26 mai), la ora 16:00,  în Senatul României va fi citită o moţiune simplă care ridică exact aceste probleme ale agriculturii. Suntem printre iniţiatorii acestei moţiuni. De-asemenea, tot în urma colaborării cu Asociaţia Crescătorilor de Bovine, avem două interprelări numai anul acesta, sunt sigur că exact pe problemele discutate la conferinţa de presă. (…) Eu fac parte dintr-un partid în opoziţie şi nu am posibilităţi de a influenţa lucrul la Ministerul Agriculturii”, a explicat senatorul PNL, Marius Obreja.

Deputatul PSD Horia Grama a spus că nu se simte vizat de afirmaţiile făcute de domnul doctor Codleanu, întrucât şi-a îndeplinit  atribuţiile în acest sens: „Eu nu mă simt vizat de chestiunea asta. Nu cred că îmi reproşează mie ceva. Din punctul meu de vedere, eu am fost totdeauna apropiat de fermieri şi de problemele lor. Am fost la toate întâlnirile lor. Am făcut lobby ca să participe ministrul Agriculturii la întrunirile lor. Ultima oară am fost la Barcani. Totdeauna, toate problemele pe care le-au avut, chiar le-am dus (n.red.- la Camera Deputaţilor) şi chiar m-am interesat. În ceea ce mă priveşte pe mine, chiar nu ştiu dacă alţii au făcut cât am făcut eu. (…) Anul acesta aveau o problemă cu o ordonanţă prin care se dorea să îi transforme în persoane juridice pe toţi fermierii, şi chiar am intervenit şi am reuşit să conştientizăm conducerea Ministerului că nu face bine ordonanţa.”

Senatorul UDMR, Klárik László-Attila şi deputatul UDMR, Fejér László-Ödön au declarat că sunt la curent cu problemele pe care fermierii le întâmpină, au participat la diferitele acţiuni pe care aceştia le-au organizat, însă, din cauză că nu au primit o scrisoare oficială în care să se expună problemele pe care fermierii mici şi mijlocii le întâmpină, nu au avut ce să prezinte în plen.

„Nu pot să comentez nimic. Nu am primit un astfel de mesaj din partea dumnealor. Dacă nu sunt contactat pe aceste probleme, eu nu am ce să transmit mai departe. Eu cunosc foarte bine problemele dumnealor, am avut multe discuţii cu ei, dar sunt lucuri care se pot rezolva şi sunt lucruri care nu se pot rezolva. (…)  Statul nu are cum să reglementeze preţul unui produs, în afară de preţul energiei.  În ceea ce priveşte importul de lapte, comerţul intracomunitar nu se consideră import sau export. Soluţia este să facem nişte paşi spre o agricultură mult mai perormantă. În acest condiţii în care lucrează majoritatea, cu părere de rău trebuie să spun că nu vor avea şanse de supravieţuire. (…) Soluţia este realizarea de cooperative  de producţie, în care să-şi prelucreze laptele obţinut. Există exemple bune pe piaţa româmnească; cel mai apropiat exemplu este Cristuru Secuiesc unde fermierii au cumpărat fabrica de lapte care a dat faliment. Ei prelucrează aproape în integralitate laptele pe care îl produc. În rest, prin legislaţie, tot ce se poate face şi este constituţional şi în conformitate cu regulile UE, noi  facem, dar suntem limitaţi de constituţie şi de regulile acestui club care se cheamă Uniunea Europeană.  Tocmai acum două săptămâni a trecut prin Parlament o iniţiativă a UDMR prin care am modificat puţin regulile de acordare a subvenţiilor. Composesoratele şi-ar fi pierdut dreptul la plăţile de suprafaţă pe păşuni şi fâneţe, la fel şi asociaţiile. Am reuşit să modificăm ordonanţa, fiind prezentate în lege ca persoane eligibile pentru subvenţii. Reglementarea preţului laptelui nu se poate rezolva prin Parlament”, este de părere Senatorul UDMR, Klárik László-Attila. În legătură cu deblocarea exportului de bovine şi ovine, senatorul a spus că „o să fie o luptă politică” între Guvernul României şi conducerea celorlalte ţări ale Uniunii Europene, întrucât fiecare ţară încearcă să-şi protejeze consumatorii şi producătorii. Având o supraproducție la nivel de UE, ţările europene încearcă prin orice mijloc să reducă aceste importuri sau exporturi.

Colegul său de partid, deputatul Fejér László-Ödön a spus că nu a primit niciodată în scris doleanţele Asociaţiei şi ale fermierilor, şi din această cauză nici nu a putut face nimic în acest sens.  „Ultima dată am fost prezent la Breţcu,  acum o săptămână, la o întrunire cu primarii, unde domnul preşedinte (Otvos Moise-n.red) a fost de faţă, şi au vorbit despre aceste doleanţe pe care dânşii le au. Dar eu nu am primit niciodată oficial, în scris, doleanţele  dânşilor,  ca să le predau la Guvern sau la minister. Eu primesc cereri oficiale de la oricine, nu numai de la crescătorii de animale, normal că o să mă duc la minister, sau unde trebuie să depun această cerere (…) Susţin fermierii din judeţul Covasna. Nu sunt specialist în domeniul agricol, dar am înţeles problemele lor”, a spus deputatul UDMR, Fejér László-Ödön.

3 iunie-Zi de protest

Fermierii covăsneni vor ieși în stradă pe data de 3 iunie. Marşul va porni de la Stadionul Municipal, va continua pe lângă restaurantul Kolcza, prin centrul oraşului şi se va opri în faţa statuii lui „Mihai Viteazul” de lângă Prefectură. Conform  celor spuse de conducerea Asociaţiei,  la manifestaţie vor participa aproximativ 2.000 de persoane din judeţul Covasna, la care sunt aşteptate alte 2.000 de persoane din celelalte şase judeţe care şi-au anunţat prezenţa. Preşedintele Asociaţiei, Otvos Moise  îi îndeamnă pe toţi  fermierii, dar nu numai, să ia parte la manifestaţie pentru a le arăta celor din conducerea ţării că situaţia a ajuns foarte dramatică. În semn de protest, se vor arunca în faţa Prefecturii Covasna câteva zeci de litri de lapte.

„Era necesar să organizăm această manifestaţie, pe baza cererilor crescătorilor de bovine din judeţul Covasna şi celelalte şase judeţe care participă la această manifestaţie: Braşov, Harghita, Sibiu, Mureş, Cluj şi Arad, pentru a ne  cerem drepturile noastre  în ceea ce priveşte subvenţionarea  agriculturii  şi a zootehniei. A venit timpul când fără unire, fără înţelegere unică nu putem să primim şi să fim ajutaţi din partea Guvernului, aşa cum cer toţi crescătorii şi producătorii agricoli.  Noi suntem cineva în România care punem pâinea pe masă, produse  lactate proaspete, mezeluri, carne, zarzavaturi, fructe şi aşa mai departe. Eu cred că noi trebuie să fim ajutaţi mult, mult mai bine din partea Guvernului. Nu putem să rezolvăm aceste probleme de jos, ci numai dacă intervine Guvernul şi Ministerul Agriculturii”, a conchis Otvos Moise, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Covasna.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail