Fărşangul sau alungarea iernii este un obicei străvechi care se păstrează de secole. Începutul Postului Paştelui era marcat, în vechime, în comunităţile româneşti şi în cele maghiare din Transilvania, prin obiceiuri similare, unul dintre acestea fiind „Fărşangul”, împrumutat de la sașii transilvăneni.
Fărşangul se desfășoară în fiecare an în perioada dintre Bobotează și Miercurea Cenușii, zi ce marchează începutul Postului Paştelui la creștinii catolici.
Fărșangul se încheia la lăsata secului, iar ultima șezătoare căpăta amploarea unei nunți mai mici, când se pregăteau prăjituri, sarmale și se cinstea cu băuturi. Atmosfera se încingea cu muzică , dans și voie bună până dimineața.
Deși zăpada mult așteptată toată iarna de copii de-abia a sosit, calendaristic ne îndreptăm cu pași repezi spre primăvară, un excelent motiv pentru care , în cadrul parteneriatului educațional ,,A 8-a minune a lumii… sunt eu!”, realizat între elevii claselor a IV- a A ( prof. înv. primar Ilyés Ibolya), de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” și clasa I.B ( prof. înv. primar Forró Viola), de la Liceul Teoretic ,,Mikes Kelemen”, din Sfântu Gheorghe , miercuri, 19 februarie 2025, am organizat un Carnaval de fărșang în Sala de festivități a Liceului Teoretic ,,Mikes Kelemen”.
Am sărbătorit cu cântece, cu poezii, cu măști și cu voie bună, dar și cu multă emoție, cu muncă de pregătire a costumelor (pentru care le mulțumim părinților!) precum și a momentelor artistice, cu creativitate , cu bucuria, inocența și exuberanța inerente copilăriei. Nu au lipsit nici gogoșile, turta dulce ori ceaiul.Pentru noi, inițiatoarele parteneriatului educațional, scopul implementării acestuia a fost promovarea comunicării deschise între elevii de diferite naționalități, formarea și dezvoltarea la copii a unei personalități echilibrate care să ducă la crearea unei sintalități valorizante pentru fiecare membru al colectivului.
Scopul activității de astăzi a fost cel puțin triplu: familiarizarea copiilor cu obiceiurile și tradițiile locului , dezvoltarea unor relații de prietenie și de colaborare între copiii români și maghiari, dar și marcarea sfârșitului unei frumoase perioade de coexistență de aproape doi ani, sub același „acoperiș” – din cauza renovării Colegiului Național ,,Mihai Viteazul”, mai multe clase de la ciclul primar am fost găzduite, în perioada septembrie 2023-februarie 2025 , de Liceul Teoretic ,,Mikes Kelemen” .
Mulțumim și pe această cale gazdelor noastre pentru ospitalitate!
Chiar dacă peste două zile urmează vacanța ( „de schi”) , chiar dacă unii copii, în iarna aceasta, doar acum au ocazia din plin să se joace cu zăpadă, să meargă la săniuș ori să se bulgărească ( nu prea a fost darnică în sezonul acesta Baba Iarna în materie de zăpadă , pe la noi), în sufletul nostru e mereu primăvară, doar suntem, fiecare COPIL (ori copil interior – indiferent de vârstă ) a 8-a minune a lumii!
Sau…de ce nu?
Chiar prima, unică, irepetabilă.
Pentru că da, fiecare copil este o MINUNE!
Prof. înv. primar Ilyés Ibolya
Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe