la-placa-eminescuÎn fiecare an, de obicei toamna, reprezentanții despărțămintelor și cercurilor ASTRA se întâlnesc într-o adunare generală, conform Statutului. Între 7-9 octombrie a.c., a  avut loc cea de-a 111-a Adunare Generală a Asociaţiunii ASTRA, la Alba Iulia, în contextul semnificativ când se împlinesc 150 de ani de la prima Adunare Generală ASTRA  desfăşurată la  Alba  Iulia, în anul 1866,  la care a participat și Mihai Eminescu, și când sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române. Organizarea a fost asigurată de conducerea centrală a ASTREI, președinte prof. univ.dr.Dumitru Acu, și de astriștii din Despărțământul „Eugen Hulea”, Alba Iulia.

. .  

Dacă după-amiaza și seara de 7 octombrie au fost consacrate sosirii și întâlnirii neprotocolare dintre astriști, cu schimburi de păreri și de cărți, în special de reviste astriste, a doua zi a fost bogată în evenimente. Universitatea „1 Decembrie 1918” a fost gazdă ospitalieră. Imensul amfiteatru a fost ocupat de astriști din România și din afara granițelor sosiți la Alba Iulia. Ca-ntotdeauna,  acordurile Imnului de Stat și al Astrei (în interpretarea corului profesorilor de muzică din oraș) au răsunat, marcând începutul lucrărilor. A urmat salutul de bun venit adresat de prof. Maria Cioica, președinta Despărțământului ASTRA din Alba Iulia.

Lucrările plenului Adunării Generale au fost conduse de prof.univ.dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii Astra, după binecuvântarea dată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de  Alba Iulia. Au participat reprezentanți la cel mai înalt nivel ai Academiei Române și ai oficialităților locale și județene.

Cuvinte de salut au fost rostite de acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, prof.univ.dr. Daniel  Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, primarul Mircea Hava, președintele Consiliului Județean  Ion Dumitrel, pr. Iulian Budescu, vicar al Mitropoliei Basarabiei, preotul Radu Vasile Roșu, din partea Cardinalului  Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Gatolice, prof. Mariana Motora, președinta Despărțământului ASTRA, Abrud, organizatoarea Adunării Generale din anul ce a trecut.

Acad. Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei Române, a evidențiat legătura strânsă dintre ASTRA și Academia Română, specificând faptul că pe tot parcursul existenței lor, aceste instituții au promovat idealurile românilor. Acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române a rostit cuvinte frumoase despre importanța păstrării frumoaselor noastre obiceiuri și despre necesitatea recuperării întregului patrimoniu al ASTREI. Mai mult și-a spus părerea în legătură cu implicarea fiecărei persoane la păstrarea și transmiterea frumoaselor noastre cântece populare.

Comunicări în plen au susținut acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, prof. dr. Traian Tr. Cepoiu de la Asociația Cadrelor Didactice Bruxelles, prof.univ. dr. Elena Macavei, președintele Secțiunii Școlare a Asociațiunii ASTRA. Toate comunicările au fost interesante. Deși au avut teme diverse, au subliniat obligația astriștilor de a ocroti și cultiva comorile spiritualității autohtone,  dar și faptul că ,,trebuie să privim cu respect la înaintașii Astrei  care au promovat o cultură sănătoasă”, așa cum a precizat în cuvântul său Î.P.S.Irineu Arhiepiscopul de Alba Iulia.

Adunarea Generală a ASTREI a avut în program, ca de obicei, și sesiune de comunicări pe secțiuni ce au avut următoarele teme: Secțiunea I – „Asociațiunea ASTRA și Mihai Eminescu”; secțiunea II – „Perspective și strategii în activitatea Asociațiunii ASTRA” și secțiunea III – „Contribuțiile ASTREI și Academiei Române la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”. Autorii comunicărilor au reprezentat despărțămintele ASTREI din Cluj, Năsăud, Sibiu, Blaj, Iași, Alba Iulia, Covasna-Harghita, Buzăul Ardelean, Codlea, Beclean, Dej, Târnăveni, Reghin. Pentru întâmpinarea Centenarului Marii Uniri, menționăm în mod special comunicarea ec. Dumitru Borțan, vicepreședinte al Asociațiunii ASTRA, cu titlul „Aportul despărțămintelor Asociațiunii ASTRA la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”

Prof. univ. dr. Dumitru Acu, preșdintele ASTREI, a accentuat ideea cunoscută că ASTRA este cea mai longevivă asociație culturală din România, care își continuă misiunea și după 155 de ani de existență. Insistând pe rolul ei de răspândire a culturii naționale, misiune  stabilită de către înaintașii ei încă de la înființarea din anul 1861.

În aceeași zi a lucrărilor Adunării Generale au avut loc alegeri pentru conducerea Asociațiunii. Singurul candidat la funcția de președinte a fost actualul președinte, ales aproape cu unanimitate de voturi. Domnia sa și-a exprimat speranța de a colabora în continuare cu toți președinții din despărțăminte și cu întreaga conducere centrală. Multe probleme s-au mai discutat a doua zi, duminică 9 octombrie, care au fost consemnate. A fost alcătuită rezoluția Adunării Generale, ce a fost votată și urmează să fie dată publicității.

Finalul importantului eveniment astrist de la Alba Iulia l-a constituit dezvelirea și sfințirea unei plăci omagiale consacrată poetului Mihai Eminescu, așezată pe peretele de la intrarea în Casa de Cultură a Studenților, din parcul central al municipiului Alba Iulia. Și așa se cinstesc personalitățile neamului. Contribuția deosebită a organizatorilor s-a simțit în fiecare moment. Nu uităm să menționăm și momentele artistice ce au fost asigurate de către elevii liceului de artă Regina Maria, coordonați de profesorul Gheorghe Burz, dar și formațiilor de dansuri populare ce au prezentat un minunat program în cadrul serii astriste. Mulțumiri cu plecăciune tuturor! La Alba Iulia, au început pregătirile pentru marcarea Centenarului Marii Uniri – Adunarea Generală ASTRA a demonstrat acest fapt deosebit.

 

Luminița CORNEA                                                                                                                                     

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail