Rata șomajului din județ a ajuns la 4,25%, la finele lunii iulie, fiind în creștere faţă de cea înregistrată la finele lunii iunie (a.c.), arată datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în data de 31 iulie 2017, în evidențele Agenției Județene erau înregistrate 3.749 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, valoarea ratei șomajului înregistrată la nivelul județului, 4,25%, fiind în creștere față de cea înregistrată la finele lunii iulie 2017, cu 0,5 puncte procentuale.

„În luna iulie a existat o creștere a numărului de persoane intrate în evidența noastră. Au intrat 1.162 de persoane și au ieșit din evidență 724. Din acest punct de vedere, rata șomajului a crescut, ajungând la 4,25% față de luna anterioară, când ajunsesem sub 4 procente; același lucru se întâmplă și la nivel  național și trebuie urmărit și faptul că această creștere nu este generată doar de intrarea în evidență a absolvenților, ci există o fluctuație reală pe piața forței de muncă.” – a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Acesta a precizat că peste 83% din totalul șomerilor din evidența Agenției sunt șomeri neindemnizați, astfel că doar 17% beneficiază de indemnizație.

Mai exact, conform datelor AJOFM Covasna, din totalul persoanelor aflate în evidență (3.749), 657 beneficiază de indemnizație de șomaj (conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, și cu modificările și completările ulterioare), 3.092 fiind șomeri neindemnizați, majoritatea fiind beneficiari ai Legii 416/2001 (privind venitul minim garantat).

În ceea ce privește repartizarea în teritoriul județului a șomerilor din evidența Agenției, datele prezentate de directorul Kelemen Tibor arată că din zona Sfântu Gheorghe provin 1.313 persoane, din care în plată sunt 205; din zona  Baraolt, 842 persoane, din care în plată 87, din zona Târgu Secuiesc, 748, din care în plată sunt 203; din zona Covasnei, 525, din care în plată sunt 65, din zona Întorsura Buzăului, 321, din care în plată sunt 97.

„Pe medii de proveniență, mediul urban este reprezentat de aproximativ 1300 de persoane (șomere- n.r)  și cel rural de 2.400-2.500 din totalul persoanelor din evidență. În continuare, spunem că gradul de acoperire a suprafeței județului, din punct de vedere economic, este cel care defavorizează ocuparea. Avem zone mult mai dezvoltate și zone care nu se dezvoltă. Un alt aspect  important este situația persoanelor de etnie romă care nu își pot găsi un loc de muncă (…).” – a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.

Rata șomajului, pe orașe, se prezintă astfel: în municipiul Sfântu Gheorghe, a ajuns la 1,3%, la Târgu Secuiesc, 1,4%, în Baraolt, 2,4%, în orașul Covasna, 2,5%, iar în Întorsura Buzăului, 3,5%, arată datele AJOFM Covasna.

Potrivit aceleiași surse, în mediul rural, doar o singură localitate are rata șomajului de peste 10%.

„Ceea ce este foarte important și remarc acest lucru este că în mediul rural, doar o singură localitate a mai rămas deasupra ponderii de 10 procente și aceasta este Bățani, care are rata șomajului de 12,8%. Peste 10 procente erau și în Valea Crișului, Vâlcele, Comandău, însă în momentul de față, acolo, nivelul ratei este mai scăzut. De exemplu, la Valea Crișului, ponderea șomerilor este de 4,4%, la Vâlcele de 8,9%. Aici sunt situații în care (persoanelor din evidența agenției n.r.) li s-au oferit locuri de muncă, au refuzat locurile de muncă  (și astfel au ieșit din evidență n.r.).”  – a precizat directorul AJOFM Covasna.

Datele Agenției arată că în luna iulie, o singură persoană nu s-a prezentat la viză, însă, au refuzat  un loc de muncă 201 persoane și ca urmare, au ieșit din evidența AJOFM Covasna.

Aproximativ 500 de absolvenți ai promoției 2017, în evidențele Agenției Județene

Potrivit informațiilor oferite de către conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, în evidențele instituției s-au înregistat ca fiind persoane aflate în căutarea unui loc de muncă 505 absolvenți ai unei forme de învățământ, promoția 2017, numărul fiind mai mic decât cel înregistrat anul anterior. Din totalul celor 505 absolvenți înregistrați în evidențele AJOFM Covasna, în plată sunt 221, toți fiind absolvenți de liceu.

„În ceea ce privește proaspeții absolvenți, am ajuns la 505 persoane înregistrate în evidență, până la momentul raportării. În medie, în anii precedenți, nivelul era undeva în jur de 800 (în această perioadă – n.r.) și până în iarnă ajungeam până la aproximativ 1200 de tineri (a.c.)”- a spus directorul executiv.

Potrivit acestuia, în cursul lunii iulie, din rândul șomerilor s-au angajat 301 persoane.

„Referitor la angajările din rândul șomerilor, precizez că în luna iulie s-au angajat 301 persoane, ceea ce, comparativ cu luna anterioară, când au fost doar 233, este un avantaj. Susținem acest lucru și prin faptul că elevii și studenții s-au angajat în perioada de vacanță. Din acest punct de vedere, ei, chiar și pe perioada de vacanță, îmbunătățesc ocupabilitatea în județul nostru.” – a declarat directorul Kelemen Tibor.

Peste 150 de elevi și studenți, angajați pe perioada vacanței de vară

Potrivit acestuia, 153 de tineri (elevi și studenți s-au angajat pe perioada vacanței de vară). Conform legii, angajatorii care, pe perioada vacanței de vară, încadrează în muncă elevi şi studenți, pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 de lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr încadrat.

Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

De stimulentul financiar lunar pot beneficia angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza: a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial; b) unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail